icon

Ako urobiť bryndzu do halušiek?

22. sep 2022

Prosím môžte mi niekto poradit. A najlepšie aj že koľko čoho. Dala som dve bryndze a cca 3 deci mlieka a zmiešala. A buď to bolo totálne husté alebo úplne vodnate. :/ Taktiež neviem prečo tie halušky s bryndzou boli také nejaké bez chuti... Neboli také slané ako od mamy alebo babky keď robili. Ďakujem za rady

lucik194
23. sep 2022

mlieko do bryndze nepatri,

ja napr. nedavam bryndzu so smotanou, davam len bryndzu, priamo na teple halusky a zamiesam ich samostatne v miske

domiklik
23. sep 2022

Akú máš bryndzu? Ak máš 50:50 a ešte ju zriedis mliekom (co počujem prvý krát, že niekto robí), tak sa ani nečuduj ze je bez chuti. Ja robím bryndzové halusky tak, že 100% ovciu bryndzu len trochu rozriedim vodou v ktorej sa varili zemiaky a hotovo, žiadne smotany a už vôbec nie sladké mlieko.

ropucha6
23. sep 2022

S mliekom? Tak to som este nepocula, nemam rada mlieko v jedle. My davame minimalne dve bryndze na dve osoby a na chut aj trochu kyslej smotany a vzdy je to akurat.

luccija
23. sep 2022

Kazdy ma svoj recept ako vidim😀
Ja mam rada halusky riedke, takze bryndzu, kyslu smotanu a trocha vody z halusiek.V restauraciach casto bryndzu tak zriedia, ze nie je citit chut bryndze.Moja dcera si dava na ne pazitku, ja slaninku, ale bez vypeku neznasam, ked plavaju v masti

poisonblu
23. sep 2022

davam kyslu smotanu alebo mlieko..ale najradsej ju mam cistu..proste ju dam na halusky, ohrejem, ona sa tak pekne roztopi a zamiesam...to je uplna topka

girlie_konik
23. sep 2022

@simca06022011 4 kila urcite nie, nevazim to nikdy, ani zemiaky ani muku, ale proste ved su to BRYNDZOVE halusky, tak tam musi byt citit bryndza, nie smotana ani mlieko 🙂) Zemiakov davam tak co ja viem, 5-6 vacisch, a muky sypem, kym mi nestoji varecha v ceste.

simca06022011
23. sep 2022

@girlie_konik tak to mas strasne vela bryndze alebo tie male.. Jedna bryndza ma cca 250g pre mňa klasicka. Tak laikovy ked pises recept napisat 5-6ks, preto som sa pozastavila nad tym, nic v zlom som nemyslela 😁 ja viem halusky robiť, proti postupu nemám nic, ved ich robim rovnako 😁

Ja som si napr vsimla u istejskupiny kucharok (napr moja kamoska, mama,...), ze halušky vyberu/alebo cedia/ a oplachuju vo vode ako cestoviny a odkvapkavaju a teda ta bryndza sa uz nerozpusti tak na tych vlaznych... Tak aj to moze byt problem u niekoho a preto prišiel ten zvyk s riedenim bryndze.

vmiri
23. sep 2022

Raz som v jednom recepte čítala že kyslú smotanu dávajú ohriať a do toho potom kým je to teple nechať rozpustiť bryndzu, skúsila som a bolo to dobré, lepšie ako za studena premiešané. Také kremové ako aj píšeš že by si chcela, skús to tak 🙂

simca06022011
23. sep 2022

Inak môj chlap prisiel sp zvykom davat na ne kôpor 😁 my sa s nimi ideme zadrhnut ked ho mame cerstvy v záhrade. Mozete skúsiť 😇

0silvia0
23. sep 2022

@simca06022011 ja si myslim, ze to nie je o zvyku s riedenim bryndze ale o sposobe akym sa bryndzove halusky podavaju. Niekto serviruje halusky pomiesane spolu s bryndzou, vtedy sa bryndza v horucich haluskach rozpusti a netreba riedit.
Niekto nalozi suche halusky a bryndzu da navrch, na to slaninu. Vtedy bryndzu treba rozriedit, inak by si ju musela navrch namrvit. Ja osobne som zvyknuta na servirovanie druheho sposobu, preto 2 ks bryndze riedim s malou kyslou smotanou.
Kazdy si svoje bryndzove halusky serviruje tak, ako mu chuti alebo ako je zvyknuty z domu. Vid obrazky, je to rozdiel.

simca06022011
23. sep 2022

@0silvia0 pozri bryndzove halusky su bryndzove halusky, ked prides na take majstrovstva v ich vareni, nikto ti ich sposobom cestovin s omackou na vrchu nebude podavat... ale podavaju sa zmiesane.
Niekto ich dokonca nerobi ani zo zemiakov- ked sme pri tom. Ciez ano, je to o preferenciach a kto si ako robi a ako je zvyknuty, nikde to nikomu nevycitam, je mi to uplne jedno. ALe tu ma autorka problem, ze tie jej halusky jej nie su ok, nechutia jej, nie je spokojna... takze asi jej nechutia a chce riadny recept. Dali sme.

mamkalentedkova
23. sep 2022

@evaachesa a ako vieš koľko mala halušiek ? 😁 Ja bežné dávam dve bryndze bez všetkého do porcie pre cca 3 ľudí ..bryndza z obchodu už pomaly ani nechutí ako bryndza ( aspoň nie tá balená ) .Keď som kupovala bryndzu znagrofarmy,bola jej chuť výraznejšia .Kto chce ,si dá smotanu,mne tam tiež nechýba .Do horúcich halušiek zamiešame.bryndzu ,rosputi sa a je to ...

0silvia0
23. sep 2022

@simca06022011 mne je tiez jedno kto ako halusky konzumuje, aj mi je jedno ako ich podavaju na majstrovstvach. Len vysvetlujem, preco niekto riedi bryndzu. No preto, lebo ju dava navrch halusiek. Ci su to prave halusky alebo neprave halusky neriesim. Len vysvetlujem, ze ak niekto dava bryndzu navrch, zriedit ju musi, lebo mrvit ju tam asi nebude🤷‍♀️
A autorka spomina, ze chce bryndzu akoby polevu. Cize mozno su doma zvyknute davat bryndzu navrch. Ale nech vyskusa zamiesat, mozno jej to tak bude chutit viac😉

prunee
23. sep 2022

Ja nemiesam, davam len samotnu bryndzu, v horucich haluskach sa roztopi, pridam slaninku aj trochu vypeku z nej.

kukulienka999
23. sep 2022

Nám chuti Kluknavska bryndza v dyhe. Z toho množstva urobim halusky na 5-6porcii. Keď scedim halusky, do veľkej misy dám celu bryndzu, slaninu,33%slahacku a ak su malo “vodnate” dám teosku vody z halušiek. Sol si dáva každý extra, lebo slanina a bryndza sú dosť slané. Keby robím samej sebe šľahačku nepridavam, ale mužovi a synovi chuti jemnejšia verzia 😊 na vrch kyslá smotana a mlieko k tomu. Už viem, čo dnes budem variť

sjuzi
23. sep 2022

Ja miešam s acidkom, ale v kolibách vraj po správnosti zvyknú bryndzu rozmiešavať s vodou z uvarených halušiek 😉

kukulienka999
23. sep 2022
girlie_konik
Autor odpoveď zmazal
kiki234
23. sep 2022

Ja pridavam mlieko, obycajne 1,5%. My kupujeme iba take. A kolko neviem, davam po baozaj troske a miesam miesam a prilievam. Trva mi to aj 15 minut kym pridem na spravnu konzistenciu aku my lubime. Bryndzu kupujem len taku rolnu hnedu s tou sme najviac spokojni.

katie253
23. sep 2022

@kukulienka999 mne napríklad táto bryndza vôbec nechutí, má takú divnú pachuť. Ja som halušky z nej ani dojesť nemohla.

yvanielka
23. sep 2022

Ja dávam do bryndze trochu sladkej smotany na šľahanie, je potom taká lahodná

ddaassuullaa
23. sep 2022

Naozaj niekto riedi bryndzu smotanou alebo dokonca mliekom? Naozaj sa toto deje? Uz viem, preco bryndzaky nezjem nikde, len doma
Jedine ako pise @girlie_konik je zaruka fantastickych bryndzovych halusiek.

yvanielka
23. sep 2022

@ddaassuullaa sú aj ľudia čo jedia halušky so syrokrémom takže áno, toto sa naozaj deje 😄 však to robíme doma, nikomu tým neubližujeme, predpokladám, že v takom pravom salaši ti bryndzu nenariedia ničím. Ideálne ale spraviť si ich doma podľa svojej chuti.

girlie_konik
23. sep 2022

@simca06022011 teraz citam, ano, to som zabudla napisat, kupujem tie male 125g kocky. Decka maju najradsej tuto, ina im uz smrdi, tak sme si s muzom zvykli tiez uz na nu 🙂) - https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...

alchemilkazltozelena
23. sep 2022

No moje milé. Poviem vám tajomstvo. Bryndza sa roztápa na panvici s maslom, kým nevznikne krásna hmota a to sa potom vyleje na halusky. Robíme to tak už 30 rokov a ani inak neplánujeme. Skúste to raz a už nikdy nebudete robiť halušky tak ako predtým 👍👌

anickaaa6aaa
23. sep 2022

@alchemilkazltozelena tak toto vyskúšam 🙂

ddaassuullaa
23. sep 2022

@yvanielka tak bryndzove su odvodene od bryndze, ci?😂 smotanove od smotany, syrove od syra... ale na salasoch to tiez je malokde to prave bryndzove. Doma sa robia poctive bryndzove a len z ovcej bryndze, ked treba, max trosku vody z halusiek a to....je🤤🤤🤤🤤

kukulienka999
23. sep 2022

@katie253 hovorí sa, že 100 ľudí 100 chuti 😊

nikha2809
23. sep 2022

Ja dávam bryndzu a kyslú smotanu a bachnem tam za naberačku vody v ktorej sa varili a sú super, nikdy nie sú suche

janetinka27
23. sep 2022

nijako neriedim, davam do horucich halusiek rovno bryndzu, ona sa rozpusti. komu sa zda huste, moze priliat trosku vody, v ktorej sa halusky varili.
niekomu je bryndza prilis vyrazna, takze u nas sa zvyklo zamiesat do bryndze syrokrem, u niekoho kyslu smotanu. ale ked varim uz vo svojej domacnosti, davam cistu bryndzu