Ako ušetriť čas v kuchyni?

8. máj 2022

Veľa času strávim v kuchyni pri priprave jedla, varení, som z toho veľmi unavená, aj keď sa ponáhľam je zle aj keď v kľude. úplne veľa času strácam a energie pri varení. Fakt je,že sa učím variť, piecť sama a teda kým si zistím recept, už to mi dlho trvá, potom mi aj veľa krát jedlo nevyšlo a skončilo v koši a to často krát. Ešte mám zamiesené cesto na závin, a to som chcela žehliť po 3 týždňoch, síce som po kovide, zapal priedušiek ale aj tak som nemožná. Prečo to tak mám? Nechápem, ako to stíhate. Máte prosím vás nejaké rady?

ninusa221
8. máj 2022

Nevar zložité jedla, dnes som spravila kuracinu a cestoviny za chvilku. Kup si sušičku a pradlo ani nemusiš žehliť.

kacena4
8. máj 2022

kup si nejaku kucharsku knihu jednoduchu podla nej var nemusis hladat recepty napis si zoznam 20-30 jedal a tie postupne var a kupuj si na ne veci. vzdy ked varim priebezne si upratujem nenechavam po sebe neporiadok lebo po vareni sa mi uz nechce upratovat 🙂 napr. odvazim muku odlozim zvysnu do skrinky nenecham na drese... a pikoska ja nezelim nesusis pradlo ale vlhke ho prehadzujem cez stolicku vsetky ks triciek naseba a krasne sa vyrovnaju pod vahou. zehlim len muzove kosele 😀

heni79
8. máj 2022

Zrejme si doma v mladosti nevarila. Tak to skús inak. Sprav si z toho kreatívnu chvíľu. Zapni si v kuchyni intrenet na notebooku/tablete a vyhľadaj video recept. Pusti si to a var podľa neho. Ak ani to nie, popros kamarátku, ktorá vie variť, nech ťa naučí. Varenie môže byť zábava! 😉

marcellka32
8. máj 2022

Hlavná rada pri varení, hneď za sebou upratovať, mať všetko dôležité na dosah jednej ruky (korenie, varešky, olej)

nwnw
8. máj 2022

Ja mam podobny problem. Neviem varit take tie jedla pre chlapov segedin, hovadzinu, svieckovu. Aj ked to varim podla receptu, tak nic moc. Mne to nechuti nijak ani v restike a ani to neviem dochutit, maso furt tvrde 🥺. Na stastie deti a muz su tolerantne. 😁
No hanbim sa za to..

certi
8. máj 2022

@nwnw mas tlakovy hrniec? uvaris ovela rychlejsie, mozes odist z kuchyne, lebo nemiesas, voda sa neodpari a maso makke

marcellka32
8. máj 2022

@nwnw dnes som varila segedín...veď podľa receptu choď, základ na segedín dávam pod mäso vždy masť, cibule, mäso, rasca mletá, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, dusis, zaliať vodou, varíš na pomalom ohni asi pol hodiny, pridas kapustu, varíš ešte pol hodinu, skusis či je mäso mäkké, nakoniec šľahačkovú smotanu s troškou hladkej múky, necháš prevrieť len, vypnes.

nestastna21
8. máj 2022

Skus si naplánovať dopredu jedálniček a rovno si ulož aj recepty. Potom si ich otvor na ntb počas varenia a pekne postupne čítaj. Var jednoduché jedla, priebezne počas varenia upratuj. Nauc sa nejakých 10 základných jedál a na tom stavaj - napr. Paprikáš, guláš, halušky, segedin, mäso so šťavou toto sú také základy pre chlapov, ja to moc neoblubujem ale keď nemám nápady toto sa dá navariť na viac dní. A ak nemáš, kúp si kuchynského robota!

nestastna21
8. máj 2022

Ešte doplním že určite nevar podla receptov od amatérov na internete, sú často naozaj zle a ten co nemá skúsenosti to ani nemá ako zistiť. Ja často varím podľa kuchyne lidla, tie recepty sú jednoduché a dobre.

nwnw
8. máj 2022

@certi dobry napad.uz ho zvazujem kupit roky, len sa bojim ze mi vybuchne jak tie komunisticke 🤣🤣🤣

siska53
8. máj 2022

@nwnw neboooj sa tohoo! Kup si!! Ja ich pouzivam.uz 12 rokov, plus mam uz aj parnu ruru!

nwnw
8. máj 2022

@marcellka32 robila som podla receptu davnejsie... Muz s rodinou si do toho este 100 prichutin davali. 🤷 No fakt to neviem. Pre mna je zlozite aj dobru kyslu kapustu do toho kupit. Vzdy ked kupim,chuti mi horko.
Kucharka nikdy nebudem.

beronsche
8. máj 2022

chapem tu prvu cast, co pises...😁 tiez ma varenie unavuje, nevarim vobec rada, pride mi, ze to zabera hrozne vela casu (aj ked realne ani nie..) a to varim dobre..

Suhlasim s tym, ze je fajn to mat dopredu premyslene, co ides varit, mat pripravene overene recepty, tak sa neznechutis este pred tym, ako si zacala varit.. 🙂

certi
8. máj 2022

@nwnw nevybuchne, ma niekolko poistiek, ja v tom varim vela

gumkac19
8. máj 2022

Ja odporúčam recepty Lidl, zatiaľ mi všetko vyšlo a ešte k tomu majú super videá že fakt pre amaterov super
Mám cc 10-15receptov a tie točíme dookola

beronsche
8. máj 2022

@nwnw tlakovy hrniec je naozaj top.. 🙂 tie moderne maju tak vyspekulovane poistky, neboj sa, tie ti "nestrelia"..

dominidi
8. máj 2022

Mne najviac sedi planovanie jedalnicka..na cely tyzden naplanujem rychle jedla, 5 chodov denne a ked viem ze budem mat narocnejsi den alebo pojdeme na vylet, pripravim do krabiciek na den dopredu..podla toho aj nakupujem, nekuoujeme zbytocnosti..skus kombinovat, napr jeden den urobis ryzu s niecim, urob jej viac a na druhy den z nej mozes pripravit nieco sladke napr nakyp alebo kasu. Rovnako tak kura, upec cele kura a mozete ho jest aj 2-3 dni najskor ako pecene, zbytok napr do tortili.. taka tortila zaberie fakt 5 minut.

elizabet173
8. máj 2022

si po chorobe, máš kopu žehlenia, nebolo treba miesiť cesto na závin, uvarím puding alebo kúpim dva koláče v cukrárni a finito. Nevar zložité jedlá, najmä keď si v časovej tiesni alebo sa necítiš dobre. Švihni kura do rúry, ryža, to sa robí samé alebo cestoviny s omáčkou, to je hneď. Muž nevarí?

savanna
8. máj 2022

Ano, presne viem, o com hovoris. Mna mama bohuzial varit nenaucila, len ma vzdy odhanala prec, tym padom som doma nemala moznost sa nieco naucit. Tiez som slaba kucharka a neznasam rady typu pozri si recepty na nete.
Na nete najdem na rovnake jedlo vzdy 10 roznych receptov s uplne inymi pomermi jedla, casmi varenia a rozdielnou teplotou. Clovek, ktory nevie varit, si nedokaze vybrat, ktory z receptov je spravny.
V konecnom dosledku vzdy stratim hodiny casu vyhladavanim a vyberanim receptov a vysledok je vacsinou pochybny. Dokonca som minule robila ryzu podla lidl videa a tie pomery vobec nesedeli, vsetko islo do kosa 😀.
Mne by sa aj zislo vediet varit, lebo mam rozne intolerancie, ale asi na to nemam bunky ani trpezlivost 😀.
Co sa tyka zehlenia, nezehlim, som sportovy typ a vacsinou nosim veci, ktore sa krcia minimalne.

stannkal
8. máj 2022

neboj to pride s praxou, ak sa len ucis tak je normalne ze vsetko trosku dlhsie trva. Ja by som ti odporucila varit podla videi, vizualne sa da vsetko rychlejsie pochopit nez z pisanych receptov... skusaj aj jednoduche jedla, napr pecene kura so zemiakmi - vsetko hodis do rury a je to, tam nemas co pokazit. Cestoviny mozes spravit aj s kupenou paradajkovou omackou, alebo s tvarohom, maj doma vzdy nieco taketo v zasobe pre pripad ze nestihas alebo sa ti strasne nechce. My robime aj casto halusky, mala to zboznuje, to je tiez velmi rychle.

simsalabim
8. máj 2022

Kamoska kupila dcere tuto knizku , ked otehotnela v 18 a isli byvat k “svokrovcom”. Ti ju prijali ako sluzticku a mlada mala za ulohu denne pre vsetkych vratane nich navarit veceru…. Su to vraj super jednoduche recepty https://www.kucharkaprodceru.cz/

jaskolka
8. máj 2022

Nerob toho zbytočne veľa naraz. Načo miesut na závin, aj žehliť, hlavne keď si ešte po chorobe? Kuracie stehná posyp korením, daj do rúry, ryža sa uvari za 10 minút,alebo zemiaky rovno k tomu kurčaťu hodiť, kompot aj kúpiš v obchode hotovo.
Takisto cestoviny s omackami, v Lidli je plno hotových a veľmi chutných, odporúčam. Mrazené halušky, pirohy, sladké gule, sulance, to vserko zvyknem mat v mrazaku, tvaroh v chladničke, a obed je hotový.
Na pečenie odporúčam na začiatok jednoduche bublaniny s ovocím, perník,hrnčekove koláče, tam niet ci pokaziť

3009
8. máj 2022

Ryžu var sáčkovú alebo si kúp ryžovar. Zemiaky dáš do rúry aj so šupou umyté a k tomu kura, príp. karé rezne a upečie sa ti v rúre naraz za 1/2 hod. bez roboty máš jedlo. Mäso na šťave uvar viac a na druhý deň tam pridaj napr. kukuricu alebo varené postrúhané vajce a hneď 2 jedlá na dva dni a pod. Zo začiatku určite nevar zložité jedlá. Var polievky, kuraciu, hovädziu a na druhý deň k tomu priprav napr. šúlance s makom z polotovaru. A takto sa pomaly zdokonalíš.

ckocka
8. máj 2022

Nauč sa základy, technológiu. Skvelá je na to napr. Kuchařka pro dceru (Zatloukalová).