icon

Ako uvariť dokonalú dlhú sypkú ryžu?

xckaretxxx
9. sep 2024

Ahojte, som v poslednej dobe zúfalá z varenia ryze. Mam rada dlhú sypku ryžu. To co sa mi v poslednej dobe podarí vykúzliť, je otras. Uvarím jednu nejedlu masu, ktorá okolo ryze ani nešla. Prosím akú značku ryze varíte a kde ju kupujete. Ďakuje. Za tipy.

Strana
z2
danielahamar
9. sep 2024

@xckaretxxx ja robím koľko ryže, toľko vody

3009
9. sep 2024

@xckaretxxx ja už len v ryžovari a najlepšia Bask.

maryetta
9. sep 2024

Ja len modru bask. Resp tato ryza je moja istota.
Kazdopadne som chcela ryzovar ale si hovorim ze dalsiu haraburdu?
Po hadam 8-9 rokoch varenia som sa naucila ryzu. To uz tarhonu som sa skor. Resp tarhona sa mi vzdy podarila. Ryza bol len pokus-omyl.
Ale teda bask. Zalejem hrniec olejom-tak aby bolo “zaplavene” cele dno.
Dam napr jeden hrncek ryze a davam iba 1,5 hrnceka vody. Sol. Niekedy aj vegetu alebo cibulu malicku.
A ako zacne vriet. Premiesam a dam na uplne najslabsi plamen a varim cca 15-17minut.
Este napr-lepsie varit (aspon mne) v nizsom a sirsom hrnci nez uzky a vysoky.

lasona
9. sep 2024

Mam kamarátov azijcov, varia ryžu v ryzovare a kupujú tu najlacnejšiu. Vždy sa podarila

sense
9. sep 2024

Dva poháre vody dám variť, keď voda vrie dám hrnček ryže, soľ korenie jeden bobkový list, stiahnem teplotu a varím cca 15-20min , nemiešam. Len ku koncu pozriem ci je odparena voda.

dceramamababka
9. sep 2024

@xckaretxxx Pouzivam Bask červemú. Ryžu treba zbaviť škrobu aby sa po uvarení nelepila. To znamena najprv premyjem v sitku, potom vlozim sitko s ryzou do misky aby bolo sitko uplne ponorené vo vode. Premiesavam prstami a stale menim vodu az pokym nie je voda uplne cistá. Potom necham v sitku uplne vyschnut. Tento ukon robim hneď ráno. Potom do kastrola trochu oleja, sol a oprazim ryzu do sklovita. Do kanvice dam variť vodu - na 1 pohar ryže 1,5 pohara vody. Vriacou vodou zalejem tyžu (bude trochu prskať, pozor) zamiesam, stisim plamen na minimum a necham zakryte 10 minut. Po 10 minutach plyn vypnem, pokrievku nezdviham (!) a necham 10 minut odpocivat. Po 10 minutach otvorim kastrol a jemne premiesam. Hotovo.
Tiež mi dlho trvalo kym som prisla na to sko uvarit dobru ryzu. Je este lepsia ked ju zalejes vyvarom miesto vody. 😉

dceramamababka
9. sep 2024

@xckaretxxx Omyl, nie Bask ale SOS červenú.

lizatko1009
9. sep 2024

@lasona aziati jedia guľatozrnnu?

ninusa221
9. sep 2024

@xckaretxxx ryzovar si kúp to je najlepšia vec na svete 😅

tramtada31
9. sep 2024

Manzel robi najlepšiu ryžu, aj keď varit nevie. Mne dala tento navod bez prace kamaratova mama a funguje super. Odmerat si hrnček ryze (Modra zo značky SOS), dat do sitka a premyt vodou. Dat 1,5 hrnceka vody, do nej sol, ja na 4 porcie dávam 1,5 kavovej lyžičky. Vodu nechat zovrieť a keď už buble, tak do nej hodit ryžu zo sitka, stiahnuť na maly stupen/ohen. Nechat varit cca 10-12 min v zavislosti od mnozstva, kým sa strati voda, nechat ešte pod pokrievkou postat. Mama má drahy ryžovar a neurobí až taku dobrú ryžu.

lasona
10. sep 2024

@lizatko1009 dlhozrnnu kupujú ale tu najlacnejšiu.. teda aspoň ti moji co som videla

lizatko1009
10. sep 2024

@lasona vacsinou jedia iba jasminovu a basmati, mame okolo seba vela vietnamcov aj chodim k nim nakupovat ryzu a tu nekupia jasminovu alebo basmati ryzu v lidl a najlacnejšiu na tomto si potrpia.

tilonka
10. sep 2024

@xckaretxxx ja som raz dostala dobru radu ako varit ryzu a odvtedy ju varim len takto. Jednoduchy sposob ako uvaris ryzu je, ked ju budes varit ako cestoviny. Premytu ryzu nasypes do osolenej vriacej vody. Mnozstvo vody tak, ze ked ju budes miesat v hrnci, aby v nej ryza mohla plavat cely cas, teda aj pred dovarenim, podobne ako cestoviny, len mozno o trochu vody menej. Po uvareni ryzu odced cez sitko. Tuto ryzu kupujem ja a je skvela.

milanemila
10. sep 2024

Ja tiez robim tak, ze na masle osmahim cibulku a aj najemno nastruhanu mrkvu, potom osmazim na tom ryzu a davam 2x tolko vody ako ryze. 15min varim nech jemnucko bubloce a 15min necham dojst po pdstaveni. Nekupujem nejaku specialnu znacku, ale bud jasminovu alebo basmati.

xckaretxxx
autor
10. sep 2024

@tilonka vyskúšam dakujem

saxana000
10. sep 2024

Modra bask a do truby

lasona
10. sep 2024

@lizatko1009 ja mam v práci kolegyne z bali, sri Lanky, a Thajska...konkrétne s kolegom chodím na nákup ja...vždy kupuje tu najlacnejšiu ryžu dlhozrnnu...tak potom neviem🤷‍♀️naposledy kupovať 50 kg ryze....išli sme spolu, aby to mohol odviezť autom

sasenkas33
14. sep 2024

Kupujem akúkoľvek ryžu.
Umyjem,nechám stiect vodu.
Na oleji si opražím cibuľku a potom pridáme ryžu ktorú tiež jemne opražíme.zalejem vodou 1cm nad ryžu keď sa voda odparí vypnem. Ak je tvrdšia nechám ešte zakryté pokrievku ak je podľa mojich predstáv tak nechám odokryté
Myslím si že každý má rád inú konzistenciu ryže a univerzálny recept neexistuje pretože záleží aj od hrnca .raz som potrebovala len trošku ryže dovarit a použila som iný hrniec no musela som vodu ešte dolievat a aj to bolo cítiť bola málinko mazľava

dextersk
14. sep 2024

@la_dolce_vita ja tiez osmahnem ale aj s cibulkou :D

angelous1991
14. sep 2024

Ja mám ryžovar za 28 EUR som nadmieru spokojná je to fantasticky pomocník do domácnosti.

sovica
14. sep 2024

@xckaretxxx Ja akúkoľvek ryžu robím, dávam v pomere 1 pohár ryže - 1,5 pohára vody. Nikdy sa mi nerozvarí a vždy je dobrá. Podľa mňa dávaš príliš veľa vody.
Na začiatku premyjem, nechám odkvapkať, opražím, zalejem vodou, pridám soľ, keď sa začne variť, sporák vypnem, poslednýkrát zamiešam, prikryjem a nechám 15 min variť/dusiť, po 15 min premiešam, opäť zakryjem a nechám ešte 4-5 min. dôjsť. Nikto si nikdy nesťažoval, že je zlá.

juliacenc
14. sep 2024

@xckaretxxx aj ja som mala raz taky balik z ktoreho som nedokazala navarit normalnu ryzu. Mozno to budr tym

akvi
14. sep 2024

@xckaretxxx ryžu jedine basmati. Ja sa nekaslem ani s oprazenim. Podstatné je, aby nevrela. Resp dám zovrieť a potom stiahnem na minimum a nechám dôjsť, pokrievka je samozrejmosťou. Vždy sa podarí, ale len basmati, z ostatných mám tiež buď blato alebo ju nie a nie dovarit 🙈😅

milos81
15. sep 2024

Podľa mňa máš zlý pomer ryže k vode, povedal by som, že z toho musíš mať vždy kašu, ale možno sa dlhozrnná správa inak, kupujem len guľatozrnnú a vždy je super, rôzne značky

Strana
z2