Poraďte sypkú ryžu a ako ju pripraviť

hruska91
5. júl 2021

Poprosim overené rady aku ryzu kupujete, aby po uvarení bola sypka. Presne typ aj znacku + sposob prípravy, kludne aj tipy a finty. Dakujem skusila som viacere a nic

dominikac321
5. júl 2021

urcite basmati ryza a ryzovar za 13eur, najlepsie kombo na ryzu 🙂

ol1234
5. júl 2021

Táto ryža. Ryžu poriadne umyť. Dať do hrnca 1 hrnček ryže = 1 a 3/4 hrnčeka vody. Navrch nasypem trochu vegety a dám do trúby na max na 40 minút. Potom skontrolujem, ak tam už nie je voda, je hotová.

moonlight1210
5. júl 2021

Akukolvek ryzu.
Ale dve dolezite pravidla:

1. Vzdy dobre premyt, aby z nej uz nesla skoro vobec ziadna “biela” voda (ryzova muka, co vznikla pri cisteni ryze a odierani zrniek medzi sebou). Kvoli nej casto ryza kypi a lepi sa.

2. Spravne mnozstvo vody (zavisi, ci varis zakrytu, odkrytu, v trube, v hrnci, v ryzovare, na akej teplote, ci spociatku prudko, potom uberies, ci cely cas stabilne,...). Podla toho sa ti rozvari, nedovari, spravne uvari.

Zvycajne po prvom uvareni v danej nadobe a na danom sporaku (a zlyhani 🙂 ) uz vies tie dalsie razy spravne odhadnut.
(Ja mam ryzovar z lidla - chcela som malicky - a zistila som, ze na moj oblubeny typ (Bask gulatozrnna) treba davat o cca polcentimetra az 7 mm menej vody, ako pisu. Potom je perfektna akurat.)

andrea163
5. júl 2021

@ol1234 používam roky presne tú istú ryžu, akurát ju pripravujem klasicky na šporáku ( popražím a udusím) ... Čítala som však, že správne by sa ryža mala pripravovať ako cestoviny, kvôli arzénu a ťažkým kovom ....

hruska91
autor
5. júl 2021

A ktorra ryza/znacka ryze je podla vas najlepsia?

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lublub
5. júl 2021

@hruska91 par kvapiek citronu a hociktora ryza bude sypka...

andreatytler
6. júl 2021

@hruska91 Basmati ryza akejkolvek znacky je velmi sucha a sypka po uvareni. Napriklad sa z nej vobec neda uvarit ryzoy nakyp... teda, da sa uvarit ale nie je vobec chutny.
Netreba ani ryzovar ani ziadne overene ingrediencie na nezlepenie. Staci umyt a zaliat vodou aby bola asi tak 1.5 cm nad urovnou ryze. Posolit, pokorenit, pridat cibulku ak vam chuti. Varenie trva asi 15-20 minut.
Mne basmati aj viac chuti ako klasicka ryza ked sa podava k masku s omackou. Je taka nadychana.