icon

Ako vylepšiť recept na francúzske zemiaky?

zuzanita1609
7. nov 2025

Krásny piatok žienky. Chcem sa opýtať,čo všetko dávate do francúzskych zemiakov? Ja som bola z domu zvyknutá, od maminy (to asi neboli ani francúzke 😄),zemiaky, klobása,či slanina, cibuľka, osoliť, okoreniť, rascu a ku koncu zaliať roztrepanými vajíčkami. Ide tam však aj smotana,mám len tú na varenie,môžem ju dať? Môžem dať aj papriku kápiu, paradajky. Ako robíte vy francúzke? Ďakujem ☺️.

Strana
z2
zuzanita1609
autor
7. nov 2025

A ináč, kôpor a chren sa u nás na Liptove vythával ako burina dakedy, pamätám si medzi zemiakmi,keď sa kopali,teraz volám brachovi domov,keď prídu k nám na východ,nech mi donesie 😄. Keby som vedela,beriem aj to so sebou. Tu sa ujal iba na strede jazdiarne -chren, kôpor mi vykapal 🤭.

alantroj
7. nov 2025

Ja som si recept vymyslela. Zemiaky krajam na drobne kocky, ked som krajala na platky nebolo to ono. Plech vymastim trosku bravcovou mastou dam zemiaky, pridam papriku na drobne kocky, klobasky z jednoty na drobne kocky, sunku aj slaninu na kusky, osolim, okorenim premiesam. Na vrch platky cibule a cesnak. 15 min pred odstavenim si rozstrudlujem 2 vajicka v smotane na slahanie osolim okorenim a zalejem zemiaky a necham tych 15 min dopiect a premiesam. Navrch si posypeme nastruhanym syrom.

simca06022011
7. nov 2025
@viestta

@zuzanita1609 do francuzskych zemiakov mozes dat jadeco. My davame varee vajicka, hrasok, kludne aj struhany syr.
A francuzsle su take francuzska ako je spanielsky vtacik spanielsky. Nejak to nazvat museli, tak vymysleli toto. Inac su to zapekane zemiaky a plnene hvadzie rolky

@viestta no ale inak su z francuzkych "pommes de terre au gratin"
ale tak rovnako ako mame segedinsky gulas a pod.. :DD

zuzanita1609
autor
7. nov 2025
@viestta

@zuzanita1609 do francuzskych zemiakov mozes dat jadeco. My davame varee vajicka, hrasok, kludne aj struhany syr.
A francuzsle su take francuzska ako je spanielsky vtacik spanielsky. Nejak to nazvat museli, tak vymysleli toto. Inac su to zapekane zemiaky a plnene hvadzie rolky

@viestta veď už viem,ale Google nájde iba verziu "francúzke zemiaky" a je to podobné,ako žienky písali a nemá to nič spoločné s Francúzskom 😁.

ibrunova
7. nov 2025
@zuzanita1609

@viestta veď už viem,ale Google nájde iba verziu "francúzke zemiaky" a je to podobné,ako žienky písali a nemá to nič spoločné s Francúzskom 😁.

@zuzanita1609 a asi podobne je na tom aj francúzska polievka 🙂

lilianka28
7. nov 2025

Predvarené zemiaky na kolieska, pomedzi to klobáska, najlepšie domáca (prípadne robím aj verziu s orestovaným mletým mäsom), osolím, okorením rôznym korením, bylinkami..., potriem olejom/maslom, dám zapiecť. Už dlhšie nedávam pomedzi to uvarené vajíčko, ale rozšľahám si 1 kyslú smotanu s 2-3 surovými vajíčkami a pred dopečením vylejem na zemiaky, nechám zapiecť. Táto verzia nám chutí viac.

tykat
7. nov 2025
@viestta

@viestta ano, struhany syr sa u nas vo francuzakoch ujal 👍 u nas doma sa nedaval.
Recepty su rozne. Svokra dava cibulu, my sme doma cibulu nedavali. Muz ked som mu prvy x uvarila fr.zemiaky tak sa nevedel dojest. On ich totiz neznasal lebo nema rad cibulu a svokra tvrdila ze bez cibule to "nebude ono" tak ju tam vzdy davala.

ostorha
7. nov 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 Nie som francuzska gazdina ,ale zili sme vo Svajci vo francuzskom kantone a tam sa francuzske zemiaky volali gratine dauphinois a isli tam len na tenko pokrajane surove zemiaky zaliate slahackovou smotanou jeden strucik cesnaku, sol,korenie a este pred dopecenim sa daval syr -tu sa daval Gruyere.Ale nejedlo sa to ako samostatne jedlo isla k tomu opecena kotleta , sedliacka sunka alebo klobasa kto co ma rad ,tak vyzera to tak ze my na slovensku sme si to spojili v jeden pekac oni to podavali takto oddelene.

alantroj
7. nov 2025
@simca06022011

@viestta no ale inak su z francuzkych "pommes de terre au gratin"
ale tak rovnako ako mame segedinsky gulas a pod.. :DD

@simca06022011 slovaci miluju davat nezmyselne geograficke nazvy jedlam...segedinsky gulas, francuzska polienka, madarsky gulas, spanielsky vtacik, ...zmateni su podla mna vsetci cudzinci

tykat
7. nov 2025
@alantroj

@simca06022011 slovaci miluju davat nezmyselne geograficke nazvy jedlam...segedinsky gulas, francuzska polienka, madarsky gulas, spanielsky vtacik, ...zmateni su podla mna vsetci cudzinci

@alantroj tak ale aspon vieme čo čakať ked niekde majú segedín, či viedenskú kávu alebo slovenské rizoto ci srbské rebierko alebo madarský gulas. 🙂

euka210
7. nov 2025

@zuzanita1609 no su 2 recepty...francuzke u mojej mamy...zemiaky uvarene v supke, ocistit, nakrajat, do strednej vrstvy klobasa, spekacky, nieco masoidne, vajicko. Cele sa to zaleje len smotanou 33% a pecie 35min.
Svokra ako ma naucila...surove zemiaky nakrajat, klobasa atd, cibula, davam aj uvarene vajicka lebo mame dost. Zakryjem a pecie sa cca 20-30min. Potom polejem rozslahanym vajkom a trochu mlieka. Urobila by som ich velmi rada so smotanou, ale 1x a svokre so smotanou nechuti.
Moje deti len toto pytaju ked ideme k mojej mame.

euka210
7. nov 2025
@ostorha

@zuzanita1609 Nie som francuzska gazdina ,ale zili sme vo Svajci vo francuzskom kantone a tam sa francuzske zemiaky volali gratine dauphinois a isli tam len na tenko pokrajane surove zemiaky zaliate slahackovou smotanou jeden strucik cesnaku, sol,korenie a este pred dopecenim sa daval syr -tu sa daval Gruyere.Ale nejedlo sa to ako samostatne jedlo isla k tomu opecena kotleta , sedliacka sunka alebo klobasa kto co ma rad ,tak vyzera to tak ze my na slovensku sme si to spojili v jeden pekac oni to podavali takto oddelene.

@ostorha ano, gratinovane zemiaky su platky a len smotana a ako priloha k masu.

simca06022011
7. nov 2025
@alantroj

@euka210 vobec nie, najdes recepty riadne ako nase francuzske :D s roznymi kombinaciami, zeleninou, syrmi... to nie su len "gratinovane zemiaky" co sa u nas bezne davaju ako priloha, francuzka kuchyna je uzsana, ma kopec kombinacii a variacii. ziadne "iba nieco"
@alantroj nevadi..🙂) zvacsa cudzinci aj tak letia do mcdonalds :D

margotka17
7. nov 2025

@zuzanita1609 ja dávam zemiaky, slaninku, klobásu, vajíčko nakrájané na kolieska, cibuľku, hrášok, rozhabarkovane vajicko v smotane na varenie a korenie rascu, soľ, čierne korenie, papriku sladkú, majoránku.

anonym_8bc15d
7. nov 2025

Ja robim z uvarenych v supke, pokrajam na kolieska, vrstvim zemiaky, varene vajicko, klobasa, na vrch zalievam kyslou smotanou s rozslahanym vajickom, zapiect a pred dopecenim poriadne posypem nastruhanym syrom. Su vyborne stavnate. Ci su to “klasicke” francuzske ma nijako netrapi 😁

viera012345
7. nov 2025

Ľudkovia, máte vy svedomie? Ešte som v práci hladná ako Cenkovej deti a čítam vaše recepty...slintam😀

oblecenie99
7. nov 2025

Keď už píšete ten kôpor. U nás na juhovýchode na madaroch je to len taká "burina". Jedine využite to má v čase zavárania kyslých uhoriek, dáva sa do fľaše taký mini pidi kúsok. Minule som robila koprovu omáčku u našich, jedli ju AZ raz, ale zhodli sa na tom, že na ďalších dvadsať rokov aj stačilo. Proste vieme, že existuje, evidujeme recepty s kôprom, ale vôbec to nejeme 🙈

maca1984
7. nov 2025

Uvarím zemiaky v šupke, nakrájam na kolieska a ukladám - zemiaky, klobáska, vajíčka na tvrdo, zemiaky, točená saláma, vajíčka na tvrdo, zemiaky. Zalejem kyslou smotanou s roztrepanými vajíčkami. Osolím, okorením ( čmk), rasca.
Ak mám doma syr, tak ten tam nastrúham hore pred koncom pečenia.

dydaaa
7. nov 2025

Ja robím francúzske tak, že zemiaky nakrájané na plátky (neuvarené) uložím do zapekacej misky, osolím, pokorením. Na troške masti si osmahnem cibuľku s klobáskou, uvarím si vajíčka. Vajíčka poukladám na zemiaky, zalejem cibuľkou s klobásou a zase poukladám zemiaky (zase osolím a okorením). Dám na 20 min zapiecť, potom zalejem šľahačkou zmiešanou s vajíčkami a soľou. Pár minút pred dopečením na to postrúham čedar, ten tam dodá skvelú chuť.

zuzanita1609
autor
7. nov 2025

No tak,vonia to,hlavne paprika a slaninka 🤭,ale este treba podliať vajíčkami+smotana. Tak to som fakt zvedavá,čo by na toto povedali Francúzi 😆.

zuzanita1609
autor
7. nov 2025

Výsledok a ešte budú teplé, kým sa začnú jesť. Výhoda,že popri varení,nenáhlení som stihla aj oprať,povysávať,prach utrieť a obliečky prezliecť. A za chvíľu 4 hodiny a skoro tma, blbosť s tým posúvaním času,človek musí svietiť už o 16tej 🙄.

anonym_712f0e
7. nov 2025
@danica2711

@zuzanita1609 Francúza sa nespýtaš, žiadny Francúz nevie, čo sú to francúzske zemiaky, u nich sa to vôbec nevarí, bohvie, prečo sa to u nás tak volá. A kôprová omáčka s čerstvým kôprom, za to by som dala dušu, keď mám čerstvý kôpor, dám ho tam toľko, že je omáčka až zelená...

@danica2711
Ale maju velmi podobny recept vola sa
Tartiflette (French potato, bacon, and cheese casserole) | Recipe | Kitchen Stories https://share.google/J5USqE51heAZpH0WZ

saxana000
7. nov 2025

Ja robim z varenych v supke na spodok zemiaky.potom mix tocena klobasa slanina potom zemiaky varene vajicka na to zas mix slanina klobasa.tocena na to vylejem.kyslu.smotanu.a na vrch zase zemiaky.robim v janskej mise

henka123123
7. nov 2025

Ja si uvarim zemiaky ...scedim a supnem na omasteny plech..pridam nakrajane parky alebo tocena..vajcia na tvrdo..sol.cierne korenie...rozrobena slahacka s vajciami a bambinom.s tym to polejem a dam zapiect

alantroj
7. nov 2025
@simca06022011

@euka210 vobec nie, najdes recepty riadne ako nase francuzske :D s roznymi kombinaciami, zeleninou, syrmi... to nie su len "gratinovane zemiaky" co sa u nas bezne davaju ako priloha, francuzka kuchyna je uzsana, ma kopec kombinacii a variacii. ziadne "iba nieco"
@alantroj nevadi..🙂) zvacsa cudzinci aj tak letia do mcdonalds :D

@simca06022011 praveze toto bolo v jednej prirucke o Slovensku. Ze co cakat. Tak tam mali upozornenie na tie goegraficky nezmyselne jedla 🙂

la_dolce_vita
7. nov 2025

Ja robim zo surovych zemiakov, ktore tenko nakrajam na struhadle ako uhorku. Dobru klobasu osmazim najskor na panvicke, pripadne aj slaninku s cibulou, mne to chuti, ale muz nezje cibulu, takze uz nedavam. Vajicka natvrdo na kolieska. Niekedy dam mrazeny hrasok. Vrstvim v mise a potieram slahackou, dobry je aj tvrdy syr. Ta slahacka je lahodna, ale ked jej je vela, nie je to ono, preto len potieram. Samozrejme okorenim. Muz je extremne vyberavy, ale s tymto uspejem.

Strana
z2