Ako vylepšiť recept na francúzske zemiaky?
Krásny piatok žienky. Chcem sa opýtať,čo všetko dávate do francúzskych zemiakov? Ja som bola z domu zvyknutá, od maminy (to asi neboli ani francúzke 😄),zemiaky, klobása,či slanina, cibuľka, osoliť, okoreniť, rascu a ku koncu zaliať roztrepanými vajíčkami. Ide tam však aj smotana,mám len tú na varenie,môžem ju dať? Môžem dať aj papriku kápiu, paradajky. Ako robíte vy francúzke? Ďakujem ☺️.
ja napriklad robim tak že surové zemiaky nastrúham na platky ako ked sa robia gratinované , ptm klasika točena a vajičko na tvrdo , dnes akurát idem robiť
davám len smotanu na varenie alebo šlahačku tam pridam kurkumu, papriku sol a korenie
na spodok maslo
nič viac nedávam
@zuzanita1609 my sme smotanu doma nikdy nedávali, namiesto klobásy tam išli párky. Normálne si mi chute narobila, neviem ci ich cez víkend aj nespravím 😉
ja napriklad robim tak že surové zemiaky nastrúham na platky ako ked sa robia gratinované , ptm klasika točena a vajičko na tvrdo , dnes akurát idem robiť
davám len smotanu na varenie alebo šlahačku tam pridam kurkumu, papriku sol a korenie
na spodok maslo
nič viac nedávam
@minesasubu jeej, ďakujem,som sa už chystala len pre smotanu do obchodu,ak tam treba tú na šľahanie,či kyslú 🤭. Smotanu na varenie mám,tak fajn 😉.
Hrášok,mrkvu a uvarené vajíčko tocenu,u nás je klasika
Inak co tam nahadzes to bude
Keď dávam šľahačku tak do nej rozmiesam vajíčko
Každý inak ale vždy to je dobré 🥰
no my sme teraz mali tiež po 100 rokoch :D predvarila som si zemiaky , na kolieska , poukladala , potom na to aj parky nakrájané, vajcia na tvrdo , kyslé uhorky , korenie na zemiaky len , potom som vajíčko vyšľaháme so smotanou na varenie zaliala a dala piecť a na vrch som ešte na posledných 15 min dala nastruhany syr . Doma veľmi chutilo 😀
@zuzanita1609 ja robím tak že uvarim zemiaky v supke, prelacim, pomedzi to dávam klobasu alebo točení salámu, cibuľa (občas vopred uprazim na panvici slaninu cibuľu klobasu točení salámu) čiže pretlačené zemiaky, vrstva masa, zas zemiaky, maso.. zalejem to smotanou na varenie alebo šľahačkou smotanou ktorú rozrobim s vajíčkami soľ korenie. Tuto zmes vajec smotany rozlejem po zemiakoch rovnomerne. Dám piecť a pred dokončením posypem syrom. Zemiaky tiež pomedzi solim korením.
@zuzanita1609 ahoj. Ja dávam všetko čo mám v chladničke. Mrkva, peotrzken, zeler, por, cibuľa samozrejme slanina alebo klobása. Zalejem vajcom a dávam aj smotanu na varenie.
No, mne najviac chutia zo vsetkych verzii
1, varene zemiaky na kolecka az potom piect
2, pouzit cabajsku klobasu (na kolecka)
3, samozrejme vajicka na koliecka
=> vrstvicky... prekladat
Smotanu velmi nemusim preliat
Ako robím ja - surové zemiaky na také 3-5 mm plátky nakrajat urobiť 1.vrstvu na plech tam dať cibuľu celú nakrájanú na kolieska to posypat vegetou a mletou sladkou paprikou na to zemiaky 1 a pol klobásy na kolieska na zemiaky posypať c.paprikov a korením na pečené kurča(<- 2.vstva)
3.tia vrstva zemiaky mletá paprika korenie na kurča 1 a pol klobásy a nakrájaný syr na to zemiaky posypať korením na kurča poliať vrch trochou oleja piecť 50 minút na 180 5.minit pred koncom dať na vrch strúhaný syr , takto ich robím a takto ich milujeme
@zuzanita1609 manzelka robi presne,ako ty,väcsinou dava spekacky alebo parky.V utorok sme mali😁🤗.
@zuzanita1609 my sme smotanu doma nikdy nedávali, namiesto klobásy tam išli párky. Normálne si mi chute narobila, neviem ci ich cez víkend aj nespravím 😉
@fednaja ja tiez nedavam smotanu. Robim surove zemiaky a vajicko davam az na tanier uvarene rezem na vrch..
@zuzanita1609 napisem ti moj.
uvarene zemiaky na platky, korenie, sol, vajicko na platky, kabanos (kupovany v coop jednota) osmazeny na cibulke a oleji.
Sladka a kysla smotana zmiesat a poliat vrch...
Takto vrstvim. Konecna vrstva su zemiaky. Zaliate viac smotanami ako tie spodne vrstvy.
Taketo su luxusne milujem ich❤️
Vyskusaj naozaj stoja za to!!!
@zuzanita1609 manzelka robi presne,ako ty,väcsinou dava spekacky alebo parky.V utorok sme mali😁🤗.
@tundra mňam,bohovo to vypadá a ešte bohovejšie asi chutí 🤤😍. My sme dakedy doma mali len také,čo špajza dala,aké vždy tam bola buď klobása, párky,či slanina, domáce všetko. Hlavne nechýbala cibuľa a mäso. Mamina to zaliala vajíčkami,s troškou mlieka a chutilo vždy. Preto som sa pýtala,bo typické francúzke majú byť aj so smotanou. Dík za vizuál,slintám ako bernardín 😆.
ja zemiaky varím, k tomu šunku alebo párky pokrájané na drobno, 3 varené vajíčka - navrstvím, okorením a zalejem 2 smotanami - 1 kyslá a 1 šľahačková, premiešam, dám zapiecť
žiadna zelenina, ani cibuľa sa u nás nedáva, ale asi záleží od regiónu ako je kto zvyknutý
my ani smotanu sme nikdy nedávali. zemiaky, slaninku ozpraženú, cibuľku do sklovita, klobásu - tiež je možnosť dať kvalit. ,alebo aj menej kvalit., a na vrch zemiakov zatrepané vajíčka.
ex svokra dávala domácu šunku.
tieto zemiaky už ani nerobím, pretože dcéra neznáša zemiaky. Miesto zemiakov dávam uvarené cestoviny - kolienka napr. a všetko ostatné tak ako do fr. zemiakov. ak mám zelenú papriku tak tam dám aj papriku. dá tomu troška inú chuť.
paradajky nedávaj - to budeš mať brečku. z paradajok sprav šalát s cibuľou ku zemiakom.
u nás žiadna zelenina ani cibuľa, len na plátky nakrájané surové zemiaky, vajcia natvrdo, kvalitná klobása, zaliať smotanou (akoukoľvek) s vajíčkom, navrch pred dopečením postrúhaný syr. Zo surových zemiakov sú chutnejšie než z uvarených, síce sa trochu dlhšie pečú, ale tá chuť stojí za to. Kvalitná, chutná klobása na rozdiel od párkov/šunky/točenej a pod. pustí šťavu, ktorá dodá skvelú chuť zemiakom
My tiež sme robili odjakživa tak, že namiesto klobásy tam išli párky, zemiaky na plátky, vajíčko na tvrdo a dokonca aj cibuľa na kolieska. Potom ešte klasicky zaliať rozšľahaným vajíčkom so smotanou alebo s mliekom, podľa toho, čo bolo po ruke 😀 Ale moja svokra robí tak, že tie pokrájané párky najprv osmaží na cibuľke a potom ich pridá do zemiakov. Čiže nedáva nikdy surovú cibuľu, ako som ja bola zvyknutá, ale takto. Oboje mi chutí 😀
U nás sa najprv uvaria zemiaky v šupke, pretlačila sa ako do zemiakového šalátu, v jenskom skle roztopím maslo s cibuľkou a pridám tam zemiaky, šunku a vajíčko na kocky, posypem syrom, polejeme kyslou smotanou a dám na chvíľu zapiecť do rúry.
@zuzanita1609 ja by som paradajky nedavala, lebo to sa rozpecie a z omacky bude paradajkova... ale inak davam sladku smotanu, cize kludne by som dala aj tu na varenie - v nej rozmiesam vajcia, kroeniny, sol, trochu horcice.. zalejem. maso davame kadejake a davame tam vajce na tvrdo, cesnak, cibulu trochu pre chut mozno... postruhany syr. Niekedy je menej viac, zeleninu by som tam inu nedavala.
u nás žiadna zelenina ani cibuľa, len na plátky nakrájané surové zemiaky, vajcia natvrdo, kvalitná klobása, zaliať smotanou (akoukoľvek) s vajíčkom, navrch pred dopečením postrúhaný syr. Zo surových zemiakov sú chutnejšie než z uvarených, síce sa trochu dlhšie pečú, ale tá chuť stojí za to. Kvalitná, chutná klobása na rozdiel od párkov/šunky/točenej a pod. pustí šťavu, ktorá dodá skvelú chuť zemiakom
@danica2711 veď práve,jedla som francúzke aj v reštauráciách,ale vždy to uchtilo ináč,ako doma (asi zvyk) 😉. A každý ich robí ináč,asi by sa bolo treba opýtať gazdinej z Francúzska,ako majú francúzke chutiť a vypadať. Verzia od maminy mi chutila vždy,ona nikdy nedávala smotanu. Budem sa asi držať tej našej verzie. Veď keď som chlapa naučila na "šajtlavu,zamrvenku,dokonca kôprovú ,čo nemal rád a teraz si pýta" (bolo to tým kôprom rovno zo záhrady,nie sušeným z obchodu). Ináč dala by som si aj pľúcka na smotane,alebo listový šalát zo záhrady,ako prívarok 🤭. Takéto veci ľúbim a aj viem urobiť,no už sa to sem tam len tak nedá 😊.
@tundra mňam,bohovo to vypadá a ešte bohovejšie asi chutí 🤤😍. My sme dakedy doma mali len také,čo špajza dala,aké vždy tam bola buď klobása, párky,či slanina, domáce všetko. Hlavne nechýbala cibuľa a mäso. Mamina to zaliala vajíčkami,s troškou mlieka a chutilo vždy. Preto som sa pýtala,bo typické francúzke majú byť aj so smotanou. Dík za vizuál,slintám ako bernardín 😆.
@zuzanita1609 minule som niekde videla, že medzi zemiaky uvarené v miske vtlačiť jeden tavený syr a rozmiešať. Skúsila som a dobré to bolo.
A francúzske zemiaky nepochádzajú z Francúzska
Predvarene zemiaky, kysla uhorka, spekacky, uvarene vajicko, vsetko prelozit 2x a zakoncit zemiakmi, osolit, okorenit, navrch nastruhat syr a zaliat smotanou na varenie
@zuzanita1609 minule som niekde videla, že medzi zemiaky uvarené v miske vtlačiť jeden tavený syr a rozmiešať. Skúsila som a dobré to bolo.
A francúzske zemiaky nepochádzajú z Francúzska
@ibrunova A potom prečo ich tak každý volá? Že francúzke . Asi musím googlit 😁.
Ináč, ďakujem všetkým,mám verzie receptov na francúzke zemiaky na "požehnanie" ☺️. Ste zlaté 😚.
@danica2711 veď práve,jedla som francúzke aj v reštauráciách,ale vždy to uchtilo ináč,ako doma (asi zvyk) 😉. A každý ich robí ináč,asi by sa bolo treba opýtať gazdinej z Francúzska,ako majú francúzke chutiť a vypadať. Verzia od maminy mi chutila vždy,ona nikdy nedávala smotanu. Budem sa asi držať tej našej verzie. Veď keď som chlapa naučila na "šajtlavu,zamrvenku,dokonca kôprovú ,čo nemal rád a teraz si pýta" (bolo to tým kôprom rovno zo záhrady,nie sušeným z obchodu). Ináč dala by som si aj pľúcka na smotane,alebo listový šalát zo záhrady,ako prívarok 🤭. Takéto veci ľúbim a aj viem urobiť,no už sa to sem tam len tak nedá 😊.
@zuzanita1609 Francúza sa nespýtaš, žiadny Francúz nevie, čo sú to francúzske zemiaky, u nich sa to vôbec nevarí, bohvie, prečo sa to u nás tak volá. A kôprová omáčka s čerstvým kôprom, za to by som dala dušu, keď mám čerstvý kôpor, dám ho tam toľko, že je omáčka až zelená...
@ibrunova A potom prečo ich tak každý volá? Že francúzke . Asi musím googlit 😁.
@zuzanita1609 Nechce sa mi googlit, ale bude to niečo ako Viedenská káva 😅
Ja nedávam parky, parky mi chutia len uvarené s horčicou a chrenom, nikde inde nemusím (ani v polievke), na francúzske dávam údenú klobásu. Zemiaky vzdy predvarim. A uvarené vajíčko. Z korením okrem soli, červenej sladkej papriky a čierneho korenia dávam aj muškátový orech (trošku), keď nemám, tak rascu. Moja mama nikdy neprelievala ničím, mne to bolo vždy suché, čiže ja prelievam so smotanou na šľahanie v ktorej som vymiešala 2 vajíčka.
Ináč, u nás sa vždy jedli a jedia s kyslou smotanou - ma to ešte niekto tak? Pridáva sa iba na tanier pri servírovaní.
@zuzanita1609 Francúza sa nespýtaš, žiadny Francúz nevie, čo sú to francúzske zemiaky, u nich sa to vôbec nevarí, bohvie, prečo sa to u nás tak volá. A kôprová omáčka s čerstvým kôprom, za to by som dala dušu, keď mám čerstvý kôpor, dám ho tam toľko, že je omáčka až zelená...
@danica2711 veď práve,veľa ľudí nemusí kôprovku,ale keď zavoňajú čerstvý kôpor v nej, zmenia názor. Už sa mi to podarilo pri chlapovi,pri bratovi,pri tete (maminej sestre) 😁.
Ja davam bataty na pol s klasickým zemiakmi. Niekedy aj mrkvu, lebo ju maju decka radi. Vajicka varene a zalievam smotanou, aku mam
A len slaninu bez klobasy, lebo tu nikto nechce..
Vsetky suroviny-zelenina je surova, obyc zemiaky na tenke plátky, bataty na hrubsie
Su z toho take pecene zemiaky skor nez francuzske 🙈😀 ale ide o to, Aby chutili nam predsa
Dlho som ich nerobila,okolo mäsa, prívarkov, polievok sa viem orientovať,no taká klasika,ako francúzke ma trošku vyviedla z rovnováhy 🤭.
@zuzanita1609 do francuzskych zemiakov mozes dat jadeco. My davame varee vajicka, hrasok, kludne aj struhany syr.
A francuzsle su take francuzska ako je spanielsky vtacik spanielsky. Nejak to nazvat museli, tak vymysleli toto. Inac su to zapekane zemiaky a plnene hvadzie rolky


Dlho som ich nerobila,okolo mäsa, prívarkov, polievok sa viem orientovať,no taká klasika,ako francúzke ma trošku vyviedla z rovnováhy 🤭.