Ako vypočítať množstvo surovín pre väčšiu tortu?
Ako vypočítam koľko surovín treba. Vlastne a koľko viac surovín treba. Mám recept na tortu ale len 20 CM priemer formy, teraz som.zmerala formu mám 24cm
Musím dokúpiť suroviny.
Matematika nikdy nebola mojou silnou stránkou.
aká má byť výška torty koľko cm?
@maranco netuším aká má byť výska torty. Viem iba to že podľa receptu sú suroviny na 20cm priemer formy a ja mám 24 cm formu,. čiže hocičo tam dám bude toho málo.
Valec s priemerom 24 cm má o 44 % väčší objem, než valec s priemerom 20 cm (pri rovnakej výške).
Každú surovinu vynásob číslom 1.44
@anonym_autor ja by som dala 24:20=1,2. Takže +20% by som zvýšila suroviny na tortu.
Takže ak máš napr. 100g niečoho, tak 100x1,2=120
@maranco netuším aká má byť výska torty. Viem iba to že podľa receptu sú suroviny na 20cm priemer formy a ja mám 24 cm formu,. čiže hocičo tam dám bude toho málo.
@anonym_autor napíš suroviny a prepočítam
@anonym_autor ja by som dala 24:20=1,2. Takže +20% by som zvýšila suroviny na tortu.
Takže ak máš napr. 100g niečoho, tak 100x1,2=120
@andrea_ff pohybuješ sa v dvojrozmernom priestore, ak sa výška torty nemení takže tvojich 1.2 v jednom rozmere sa musí vynásobiť aj druhým rozmerom 1.2 × 1.2 = 1.44
Valec s priemerom 24 cm má o 44 % väčší objem, než valec s priemerom 20 cm (pri rovnakej výške).
Každú surovinu vynásob číslom 1.44
@anonym_autor Vzorec pre plochu kruhu je πr^2, kde r je polomer. Pri rovnakej vyske torty treba teda dat do pomeru plochy dvoch kruhov, a teda druhe mocniny ich polomerov. V tomto pripade 12×12/(10×10)=1.44.
Kup si formu 20 cm.
Ďakujem, tie výpocty sú síce ako by v španieštine ale pochopila som že keď chcem mať zhruba takú tortu ako píše recept tak dám 1,5 násobok (44% zaokrúhľujem na 50)čiže na jeden plát namiesto 2 vajec a 80g múky dám 3 vajcia 120g múky ak chcem vyššiu tortu môžem skúsiť 4 vajcia a 160g múky.
@berenika39 takto otázka neznela
@anonym_autor ne, ale odpověď ti může pomoci🙂))
@anonym_autor ne, ale odpověď ti může pomoci🙂))
@berenika39 mne to vôbec nepomôže. Mám 20 cm formu, ale tá je pre počet hostí malá. Čo poviem polke rodiny zajtra že tortu dostanú iba ženy? alebo tí čo sú narodený v párné dní v mesiaci? Či ?
@anonym_autor urobíš súťaž a najlepší dostanú tortu 🙂
daj všetko o 1/3 viac
napr. máš recept že máš dať 6 vajec. tak daj o 2 vajcia viac a tortu spravíš z 8 vajec.
@maranco ty si iný cukrár, ak ťa zaujíma výška torty 😃.
Autorka, pohĺadaj si na Googli recept na tvoju velkosť formy
@anonym_autor pozri stránku "Víkendové pečení,tam má Misa Landova tabuľky koeficientov na prepočet surovín
Dá sa stiahnuť a vytlačiť.Super pomôcka
@anonym_autor pozri stránku "Víkendové pečení,tam má Misa Landova tabuľky koeficientov na prepočet surovín
Dá sa stiahnuť a vytlačiť.Super pomôcka
@drobcek100 torta je už hádam aj zjedená 🙂