icon

Ako vypočítať množstvo surovín pre väčšiu tortu?

21. aug 2025

Ako vypočítam koľko surovín treba. Vlastne a koľko viac surovín treba. Mám recept na tortu ale len 20 CM priemer formy, teraz som.zmerala formu mám 24cm
Musím dokúpiť suroviny.
Matematika nikdy nebola mojou silnou stránkou.

avatar
maranco
21. aug 2025

aká má byť výška torty koľko cm?

autor
21. aug 2025
@maranco

aká má byť výška torty koľko cm?

@maranco netuším aká má byť výska torty. Viem iba to že podľa receptu sú suroviny na 20cm priemer formy a ja mám 24 cm formu,. čiže hocičo tam dám bude toho málo.

avatar
maranco
21. aug 2025

Valec s priemerom 24 cm má o 44 % väčší objem, než valec s priemerom 20 cm (pri rovnakej výške).
Každú surovinu vynásob číslom 1.44

avatar
andrea_ff
21. aug 2025

@anonym_autor ja by som dala 24:20=1,2. Takže +20% by som zvýšila suroviny na tortu.
Takže ak máš napr. 100g niečoho, tak 100x1,2=120

anonym_a60eb9
21. aug 2025
@anonym_autor

@maranco netuším aká má byť výska torty. Viem iba to že podľa receptu sú suroviny na 20cm priemer formy a ja mám 24 cm formu,. čiže hocičo tam dám bude toho málo.

@anonym_autor napíš suroviny a prepočítam

avatar
maranco
21. aug 2025
@andrea_ff

@anonym_autor ja by som dala 24:20=1,2. Takže +20% by som zvýšila suroviny na tortu.
Takže ak máš napr. 100g niečoho, tak 100x1,2=120

@andrea_ff pohybuješ sa v dvojrozmernom priestore, ak sa výška torty nemení takže tvojich 1.2 v jednom rozmere sa musí vynásobiť aj druhým rozmerom 1.2 × 1.2 = 1.44

avatar
aalt
21. aug 2025
@maranco

Valec s priemerom 24 cm má o 44 % väčší objem, než valec s priemerom 20 cm (pri rovnakej výške).
Každú surovinu vynásob číslom 1.44

@andrea_ff lenze plocha je π × r^2. Dolezite je to "na druhu". Krat 1.2 je malo, je to ako pise @maranco
A zalezi teda este, ci bude aj vyssia, to potom este krat pomer vysok.

avatar
andrea_ff
21. aug 2025
@maranco

@andrea_ff pohybuješ sa v dvojrozmernom priestore, ak sa výška torty nemení takže tvojich 1.2 v jednom rozmere sa musí vynásobiť aj druhým rozmerom 1.2 × 1.2 = 1.44

@maranco áno, máte pravdu. Je to 44%. Ospravedlňujem sa za zmätok 👍

avatar
marianarem
21. aug 2025

@anonym_autor Vzorec pre plochu kruhu je πr^2, kde r je polomer. Pri rovnakej vyske torty treba teda dat do pomeru plochy dvoch kruhov, a teda druhe mocniny ich polomerov. V tomto pripade 12×12/(10×10)=1.44.

avatar
berenika39
21. aug 2025

Kup si formu 20 cm.

autor
21. aug 2025

Ďakujem, tie výpocty sú síce ako by v španieštine ale pochopila som že keď chcem mať zhruba takú tortu ako píše recept tak dám 1,5 násobok (44% zaokrúhľujem na 50)čiže na jeden plát namiesto 2 vajec a 80g múky dám 3 vajcia 120g múky ak chcem vyššiu tortu môžem skúsiť 4 vajcia a 160g múky.

autor
21. aug 2025
@berenika39

Kup si formu 20 cm.

@berenika39 takto otázka neznela

avatar
berenika39
21. aug 2025
@anonym_autor

@berenika39 takto otázka neznela

@anonym_autor ne, ale odpověď ti může pomoci🙂))

autor
21. aug 2025
@berenika39

@anonym_autor ne, ale odpověď ti může pomoci🙂))

@berenika39 mne to vôbec nepomôže. Mám 20 cm formu, ale tá je pre počet hostí malá. Čo poviem polke rodiny zajtra že tortu dostanú iba ženy? alebo tí čo sú narodený v párné dní v mesiaci? Či ?

avatar
maranco
21. aug 2025

@anonym_autor urobíš súťaž a najlepší dostanú tortu 🙂

avatar
deti95060810
21. aug 2025

daj všetko o 1/3 viac
napr. máš recept že máš dať 6 vajec. tak daj o 2 vajcia viac a tortu spravíš z 8 vajec.

anonym_79ec91
22. aug 2025
@maranco

aká má byť výška torty koľko cm?

@maranco ty si iný cukrár, ak ťa zaujíma výška torty 😃.
Autorka, pohĺadaj si na Googli recept na tvoju velkosť formy

anonym_79ec91
Autor odpoveď zmazal
avatar
drobcek100
24. aug 2025

@anonym_autor pozri stránku "Víkendové pečení,tam má Misa Landova tabuľky koeficientov na prepočet surovín
Dá sa stiahnuť a vytlačiť.Super pomôcka

avatar
maranco
24. aug 2025
@drobcek100

@anonym_autor pozri stránku "Víkendové pečení,tam má Misa Landova tabuľky koeficientov na prepočet surovín
Dá sa stiahnuť a vytlačiť.Super pomôcka

@drobcek100 torta je už hádam aj zjedená 🙂