icon

Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja

0silvia0
14. apr 2014

Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂

sissmiss
14. apr 2014

@aliza a preco u vas teda nie je? Nepatrim k taboru rypakov 😉 U nas sa kravske mlieko nepije, sladke jedia obcas(ja castejsie), biela muka nie, nemam. Ziadne zaprazky, nevyprazam, maso biele chude max raz do tyzdna. Mam za to ze jedlo ako ranajky obed vecera ma byt vacsie a vydatnejsie a medzi to mensie jedla. Preto ma zaujala ta desiata

katka0905
14. apr 2014

s tym clankom sice suhlasim a vlastne tie zasady aj z velkej casti dodrziavame (okrem toho ovocia na ranajky, to teda ozaj nie). Ale zaroven si myslim, ze kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja napr. kravske mlieko nepijem, ale raz som mala chut na cosi take, tak som si kupila sojove a bolo mi z neho poriadne zle. Biele pecivo tiez obcas malej kupim, ked ma to chut, obcas aj cosi sladke, aj ked gro nasej stravy to urcite netvori. Zas nechcem, aby mala dcerka pocit, ze ju obmedzujem, ked vidi ine deti, ako nieco mozu... ale ona sa sama vacsinou rozhodne pre zdravsiu alternativu, uz od malickeho mala velmi rada chrumala surovu zeleninu, radsej ako keksiky ci ine blbosti. Hlavne si myslim, ze zdravie zavisi od zdraveho pristupu k zivotu, t.j. nestresovat sa, nerozculovat sa, nebat sa vsetkeho (vratane nezdravych jedal), proste tesit sa zo zivota. A strava je az na druhom mieste.

aliza
14. apr 2014

@sissmiss tak to tu je, nemozem dat dcere nic ine, iba to ovocie, nedovolili by jej to zjest.

siska53
14. apr 2014

Na vlastne oci som zazila francuzskych dochodcov,mala som moznost s nimi stravit den. Tiez mali svoje zdravotne problemy, ale maju lahsiu stravu, viac penazi a aktivit priamo pre nich. A teda, boli dost vitaĺi, plni elanu..
U nas to ide pomaly,su uz prve lastovicky aspon v stvrti,kde ja byvam, takze kto chce,cestu si najde.
Moja mama tiez zacala sportovat, ma 61, dost schudla, ma dost pohybu i cieleneho,ale chodi aj za mojimi detmi. Tak verim,ze bude z nej este dlho aktivna dochodkyna, lebo zacala dbat viac i na svoju stravu. Otec na to kasle, je na tom podobne,ako ona, daktore veci su v genetike aj.

No a co sa nas tyka,my sme taky stred, ja by som aj bola na urcite veci prisnejsia,ale nie vsetko mi prechadza u partnera, takze mam i bielu muku,ale i spaldovu,ovsennu,jacmennu...cukor kupujem uz zvacsa maximalne trstinovy, ale i z kokosovych kvetov. Aj maso mi zhanaju z overenych zdrojov, ja maso nejedavam (nie som ani tehu,ani dojciaca v prvych mesiacoch), pre deti len kvalitne zhanaju.mavame i biele pecivo,ci chlieb,ale i spaldove ci z raznej muky, pouzivam v kuchyni i spaldove ci ovsenne vlocky, pseno. Quinoy ci pohanku, ak je zo zahrady, tak mame i domacu zeleninu, inak bud trh,ale ked sa inak neda,kupim i v supermarkete.
Mlieko pije skor mm, dcera mu prisla na chut teraz po odstaveni, ale kupujeme jej i tie urcene pre deti, ci sojove, chutili jej vsetky. Syn po mlieku obcas zvracal,tak si ho sam vylucil, ked mal cca3roky. Akurat sme syrovi.
Ale vyprazane veci unas malokedy najdete, tucne masa vobec. Aj kolace ja osobne peciem pol na pol so spaldovou mukou,lekvar mavame vacsinou domaci.
S detmi chodim cvicit, ja tiez,ked sa da, idem raz do tyzdna na pilates. A chodime von. Ano,sme teraz chorlavejsi, mavame casto nadchu, ale detimaju vacsie nosne mandle, ja som zas vraj vycerpana z dojcenia (nazor doktorov-skoro 2roky).ja to pripisujem i tomu,ze sa u nas objavili plesne.

A jeden clanok aj tak nic nespravi,kto sa bude chciet zdravo stravovat, tak sa i bude, kto nie, ten si ten clanok ani neprecita, alebo len mavne rukou a kusne do rezna s hranolkami a tatarkou.

cinkatko
14. apr 2014

@hori přesně... Z těch článku o zdravé stravě jsem úplně zmatená. Jednou čtu, ze celou ranné pečivo zásadně ne(!) a to až do nějakých 5 let, protože je těžce stravitelné a muže způsobovat zacpu. Pal ale narazim na to bile pečivo a jsem z toho blázen. A ještě něco: v dnešní době - zdravá strava = draha strava. Ne každy si muže dovolit kvalitni celozrnny chléb, který pro viceclennou rodinu vystačí jakž takz na jeden den. Potom si tu můžeme popřemýšlet nad kvalitním mlékem, džusy, máslem, masem, ovocem i zeleninou a jídlo pro čtyřčlennou rodinu na jeden den vyjde pěkné draho. 😔

briketa
15. apr 2014

Ano spravne ! A pretoooo sa zabijame sposobom z opacneho konca: surove ustrice miesane z Ticheho a Atlantickeho oceanu, misany salat z dusenej cvilky radicia s granatovym jablkom s dresingom z plesniveho syra a na zaver prudko osmahnute sardely (aj s ocami) miesanym salatom a sampanskym dresingom. Zivijooo, snad nepojdem do hrobu uplne neopotrebovana 😀

blue_eyes
15. apr 2014

U nas sa je vsetko zaradom ako kedysi, stara skola. Tie akoze zdrave muky su zafarbeny grc akurat 🙂 a bio z obchodu od bio uteka na kilometre 🙂 a vela vela ineho 🙂))))

xenicka13
15. apr 2014

Myslite si, že ked jete nebiele rožky a chleba, že jete zdravo? Ved to sú samé ecka, farby v tých tmavých

cobhan
15. apr 2014

Deti potrebuju ine zlozenie stravy ako dospeli a drzat ich nakratko od narodenia nema vyznam, skor si neskor sa s tym ''nezdravym'' aj tak stretnu a z toho, co vidim, je vacsia sanca, ze sa do toho zamiluju ako keby mali cas od casu nieco nie az tak zdrave aj doma.
Su potraviny, ktore ani nekupujem, ulicky s nimi uplne obchadzam, napr. cerealie a cornflakes. Ked chceme, tak namiesam vlastnu zmes podla chuti. Zo sladkosti kupujeme tak Kinder vajicka (ked ideme na navstevu do rodiny s detmi a nasa tiez obcas dostane) a obcas cokoladu, zvysne sladke peciem ja. Cukriky a keksiky nekupujeme, teraz ma mala ten mix z Lidlu a pomalinky to vyjeda, ale ked dojde, tak nove sa nekupi. Toto tiez dostala ako darcek este na Mikulasa.
Muku priznam sa pouzivam bielu, peciem vela, zakusky by asi s inou moc dobre nechutili. Chlieb sa vacsinou kupuje, dopekany s Lidlu, co je v nasom mestecku asi to najlepsie, co sa da zohnat, pripadne peciem nas (alebo rozky, lupacky, vianocky), ked mam cas. Takisto robim zaprazky a zahustujem mukou, aby to zase chutilo manzelovi.
Niekto tu spominal jogurt...ja kupujem len ten cisty kilovy greek style z Lidlu a jeme ho vacsinou len tak, cisty...obcas ked je chut na sladke, tak sa tam primiesa lekvar. Mlieko samotne nepijeme, mala ma este UM, my s drahym si ho dame tak do kavy a inak na varenie a pecenie. A pudingy, to je MM specialita.
Maso mame casto, 6 x do tyzdna, resp. manzel. Ja si davam hlavne prilohy, ryzu, zemiaky, cestoviny, mala podla toho ako ma naladu, ale snazim sa to aspon menit - kura, mlete masi, hovadzie, bravcove, ryby, vela ryb. A musim draheho naucit na morcacie aj ked stale krici, ze je mu suche 🙂.
Ovocie na ranajky, pre nas nie, mala rano ako vstane ide ku kosiku s ovocim a nieco si vyberie - za predpokladu, ze nevidi v dosahu uhorky a paradajky, tie maju prednost pred ovocim a jedla by ich aj cely den. Chlieb jej na ranajky davam malokedy, to uz skor dostane jogurt, ked si vypyta alebo syr.
Inak minimalne raz tyzdnne musim robit cestovinu s paradajkovou omackou (cesnak, paradajky, bazalka) a syrom, to nasa takmer 2rocna zboznuje. Rovnako aj vareny hrasok s mrkvou a zeleninovu polievku. U deti je to hlavne pestra a vyvazena strava, co sa pocita...dospeli si uz musia trosku davat pozor, hlavne na pecivo - raz som niekde citala, ze chlieb bol prvy fast food a nieco na tom pravdy je 🙂

blahowoman
15. apr 2014

@onlika suhlasim s vami. Konecne jedna normalna mamina!

sono2
15. apr 2014

Ja by som to tu moje chcela trochu poopraviť. Samozrejme som jedla aj zeleninu. Ináč ma pobavilo že dostanem možno v štyridsiatke čiže za desať rokov cukrovku, vysoký krvný tlak a ževraj aj rakovinu, ešte že možno obezita, to hádam nie.. Potom že som dlho snažilka je isto na príčine moja strava z detstva. Ináč. Toto by som sa nikomu neodvážila napísať. Ja som len týmto všetkým chcela povedať, že vždy som jedla, na čo som mala chuť. Niekedy dlho nič. Niekedy zase aj týždeň to isté. Lebo mi to proste chutilo. A mama kupovala vždy sirup. Mlieko moc nemá rada, ale pila som veľa banánových a jahodových koktailov. Mliečnych. A fakt som tomu moc doma nedala s tým jedlom. Ale keď mi niečo chutilo zjedla som kvantum. Prívarky a všeličo. Veľa jedál mám teraz rada, čo som kedysi nejedla. Mama nemala peniaze ani čas kombinovať a rátať nutričné hodnoty. Aj piekla klasicky varila. Keď vidím miery dnešných dievčat a porovnám s mojimi vtedy a možnosti aké sú teraz, žiadna sláva teda. A nejedna mamička už svojej dcére dohliada na postavu... A okrem angíny som nikdy nebola nejako zvláštne chorá a pri mojej spotrebe vajec by som už mala mať žlčníkove problémy. Každý by mal počúvať svoje telo a určite sa len orientačne riadiť tým, čo kde kto napíše.

0silvia0
autor
15. apr 2014

@sono2 no keď spomínaš tie sirupové vody, aj u nás boli večne kúpené sirupy a my sme ich samozrejme pili. Len nechápem prečo sa rodičia čudovali, že nechcem nič jesť - mne sa stačilo napiť sirupovej vody a bola som najedená, postavu som mala ako kostra. Keď som niečo zjedla, tak múčne sladké jedlá. Ja sa teda čudujem, že vôbec žijem 😝
Ale musím povedať že aj alergiu som mala, aj skoliózu, aj kĺby už dávno cítim, hoci cvičím a hýbem sa dosť. Ľahko je povedať 20-30 ročnému načo riešite stravu, telo sa podľa mojich skúseností začne ozývať okolo 40-ky, ale je to asi individuálne.

kristiii
15. apr 2014

@pragmaticka moja babka má 78, každé leto ešte brigáduje na roli, chodí vykopávať zemiaky, zberať zeleninu a pod., keď neni iné aspoň doma lúska orechy 😀, v živote nebola v nemocnici / ani keď rodila 🙂 /...A to miluje klobásky, slaninku, vajcia, pečivo zásadne biele /tam kde býva pečú fakt výborný chlieb, jej vnúčatá a pravnuci sa ho tam nemôžu dožrať/, miluje cukríky, inak sladkosti okrem domácich koláčov moc nemusí to je fakt..A každý deň si dá štamprlu becherovky 😀. Co je pravda že je furt v pohybe, či už na záhradke alebo behá s babkami po všelijakých tých dôchodcovských akciách /samozrejme má zákaz na nich čokolvek kupovať, ide o ten lacný výlet/, keď nič iné aspoň do kostola sa prejde. U nej vidím základ dobrého zdravia skôr inde než v nejakej extra-zdravej strave

cottonwomen
15. apr 2014

@sono2 mnam, normalne si mi spravila chute

meinkonka
15. apr 2014

tak ja s tymto clankom praveze suhlasim.

biela muka - je velmi nezdrava, nazyvaju ju aj jed. neobsahuje ziadne prospesne latky pre tolo, len tak kvasi. aj ked nic nieje chutnejsie ako pecivo ci kolac z bielej muky 😅

mlieko - je tiez nezdrave podla mna rsp. dnesne mlieko, napr. kozie cerstve je dokonca zdrave. je rozdil mlieko dnesne umele a mlieko v minulosti, ked sa zvieratka pasli volne v prirode a papali nechemizovanu zelen 😝

maso - v dnesen dobe otras ani neviem, ci v nom nieje viac pridavnych latok, plesni, vody a inych svinstiev ako masa 😖 😖 volakedy to bolo tiez ine a ludia ho nekonzumovali tak casto, ale len vynimocne

cukor - to je najvycsi zabijak a sposobuje najviac chorob, to je nam myslim vsetkym uz davno jasne 😝

pohyb - od pradavna je pre zdravie potrebny a velmi prospesny

ovocie na ranajky - super vec podla mna, ja sama ranajkujem casto ovocno-zeleninove cerstve stavy a poviem vam, nikdy sa po ranajkach necitim tak dobre, lahko a plna energie ako po stave 😵 aj ked v dnesnej dobe ovocie a zelenina plna chemie, pesticidov tiez nic moc. ale aspon ma aj telu prospesne latky a je to ziva strava. syn si ale pyta klasickejsie ranajky, deti su deti 😀 ale tak kompenzujeme to ovocim a zeleninou pocas dna

zaver - v dnesnej dobe uz nieje zdrave nic, ani voda 😝 😝 😝 kam sme sa to dostali 😔 😔 tak volme radsej mensie zlo

sono2
15. apr 2014

@cottonwomen na čo pre pána, chceš mať aj ty v štyridsiatke problémy? 😀

siska53
15. apr 2014

@xenicka13 je rozdiel muka a muka,su len zafarbene chleby,ale aj spaldove,nopalove,razne,kde je sice aj biela,muka zastupena,ale nie v takom mnozstve. Ja sama som,zistila,ze mi biele pecivo casto nerobi dobre. Pricina? Munule som sa ju docitala. Psenica je tolkokrat modifikovana,ze az a mnohym ludom to sposobuje problemy,hoci lepok toleruju. Preto to striedam a aj kolace peciem pol na pol s inou mukou-spaldova a pod.
pre mna je to lahsie stravitelne a nemam,take problemy,ako som,mala.
a aj cukor je hnedy (len zafarbeny) a trstinovy ci z kokosovych kvetov a pod.

kazdy si vsak bude robit po svojom. Ja tak,ako som pisala vyssie.

meinkonka
15. apr 2014

@aliza 😀 😀 paradne si to napisala, tak od srdca, zdielam tvoj nazor 😉

breslerka
15. apr 2014

@0silvia0 ..Aj co si ja pamatam, same maso a priloha, zelenina len na okraj, aj to hnusna, ovocie aspon obcas jablko, ziadny doraz na to, o piti vody sa nevyjadrujem...ja som do strednej netusila ako prazalostne malo vody pidem (iba 3 dcl za den), kedze patrim k ludom, co vobec nepocituju smad...potom niet sa co cudovat, ze som trpela vzdy zapchou.....moje dcery tiez necitia smad, dolova piju ako im ja poviem, zeleninu maju radi dusenu, cerstva, to je horsie, ale ovocie a zelenina je ku kazdemu jedlu, nielen ked boli malinke, ale doteraz, len co ma rozculuje, je ta strava v skolke, akoze dukatove buchticky...ich nutricny vyznam nie ze je 0, ale minus!!!...to uz radsej tie rezance s makou, vzhladom na ten mak, ale zas toho cukru bieleho co tam je, no hruuuuza, a nechapem, ked im davaju jogurty, preco aspon bedaju ovony, ale just dajaky humus akoze cokoladovy, co okolo kakaa podla mna ani neslo (A pritom som so skolkou maximalne spokojna, ale co sa tyka stravy, podla mna tu zijeme este v komunizme alebo v casoch, ked nase mamy pracovali na poliach)

siska53
15. apr 2014

@sono2 drz si paste,aby ta zachranila dobra geneticka vybava.
ano,aj ja som,milovala sladke a ked mi nechutil obed v case ked sim,sa bala odkrojit si chlieb,tal sim bola na horalke (akoze obed).
a neznasala som,maso,to doteraz.
myslim,ze prilis vela sladkeho sa podpisalo na tom,ze mam tiez svoje zdravotne problemy,ale uz od vysky sa viem ovladat a vzdy som,jedla dost zeleniny a ovocia a dost opatrna som sa stala,ked som,otehotnela,nevravim,ze nejem,sladke,ale ma to svoju mieru a uz len kvoli detom,starostlivo vyberam potraviny.ano,ak zhresime,ale je to vynimocne.
my sme zili v dobe,ked bola potrava kvalitnejsia,aj ked nie taka pestra,lietali sme vecne po vonku,pc nebol,v telke nic na pozeranie.dnesne deti nemaju tolko pohybu,co my (myslene vseobecne,je vsak uz dost ludi,co si zacinaju uvedomovat tento zly sposob zivota. Ale zas aj to je pravda,ze niektori to prehanaju. Ja som za rozumny stred.)

sono2
15. apr 2014

@siska53 ja nechápem, prečo sa tu riešime navzájom. Ja ani netvrdím, že budem žiť do stovky ani že to majú dnešné matky robiť ako ja. Ja som len reagovala, že sa rieši strava, myslím to vo všeobecnosti a pritom je dookola obezity a rakoviny na kilá hlavne, že sa je bio atď. Mám známu čo dieťaťu 3r.dáva najlepšie z najlepšieho a decko už bolo toľkokrát choré, čo ja možno do pätnástky. A pritom mne sa zdá, že z môjho okolia vyrastal každý podobne. Podobne sa zarábalo, bol podobný výber v obchodoch. Ako Ja si na celozrnné rožky nepamätám. Otec si maximálne kupoval grahamové. Mne to proste nechutilo. Dnešné deti jedia pri všelijakých rozprávkach, aby vôbec niečo zjedli. To by sa tu mohlo prebrať, lebo toto ja, absolútne nechápem.

sono2
15. apr 2014

@siska53 a mohla by si napísať tie problémy z toho sladkého? Mňa by to fakt zaujímalo, že čo ma čaká. Cl by to neboj problém ďakujem.

siska53
15. apr 2014

@sono2 toho,co sa robi zle,je vela,aj jedenie pri telke..tu skor ide o to.ze zly zaklad sa nemusi prejavit hned,castokrat az vo vyssom,veku. To,ze je tolko chorpb vyplyva aj zo zleho zivotneho prostredia,a preto sa mnohe z nas to snazia zachranit aspon stravou a pohybom. Vid moja mama,ktora zacala vo vyssom veku a,priviedli ju k tomu zdravotne problemy.

0silvia0
autor
15. apr 2014

@sono2 veľa sladkého a veľa sacharidov v strave môže viesť k cukrovke a preťaženiu pankreasu. Priznám sa, aj ja som konzumovala veľa sladkého. Ale ja už tú 40-ku na krku mám a síce neskoro, ale začala som si príjem sladkostí a sacharidov kontrolovať 😖

sono2
15. apr 2014

@siska53 no tak to si mi toho moc nenapísala...

siska53
15. apr 2014

@sono2 vo vseobecnosti-zly stav chrupu,cukrovka,vysoky krvny tlak,infarkty,rakovina,zlc,ikove problemy,obezita ako nasledok tucnej a prilis sladkej stravy.a kopec ineho,ale to vies.nemusi sa prejavit u kazdeho,ale nieco z toho sa skor,ci neskor objavi. Ano,aj stres je svina,ale oreco mu sopomoct este vysmazanym reznom s hranolkami,aby nas uplne odrovnal?
a mozem,potvrdit. Po tazkom jedle sa mi chce spat,po lahkom nie. A ked mam este podat vykon v stresujucej robote,tak to vyprazane mi asi k romu neprispeje.
rodinnu anamnezu tu rozoberat nebudem,ale viem o tom svoje. A som,rada,ze moja mama sa o seba zacala via starat (strava,sport). Inak by si asi vnucata velmi neuzila a nevladala sa starat o svoju 80r.mamu (s x zdrav,pb.).

ale ako pisem,kazdeho vec.mne je to srdecne jedno,co robia druhi,ja som len napisala svoj nazor na vec.

monika15
15. apr 2014

To co za desperately clanok o m g ......ta to hruza

siska53
15. apr 2014

@0silvia0 nastastie tu kontrolu robim aj ja uz davnejsie. Moja sestra mala problemy s kvasinkovymi infekciami,preto vyrazne obmedzila prijem sladkeho,uz len,sporadicky.

sono2
15. apr 2014

@0silvia0 pre pána baby. Ja hovorím o sladkom v puberte, do nejakej dvadsiatky. Potom som to tiež už musela obmedziť. Ani to už tak nechutilo. A samozrejme mám svoje partie, na ktoré si musím už dávať pozor ak chcem ostať pri konfekcii 38. To sa radšej prejem dobrého jedla ako sladké.

0silvia0
autor
15. apr 2014

@siska53 no tie potvory kvasinky, aj ja už som mala tú česť 😖