icon

Ako zmäkčiť tvrdú kôrku domáceho pečiva?

24. okt 2025

Upiekla som mini zemlicky na take hambaciky domáce, klasické kysnuté cesto - hl. muka, sušené droždie, maslo, voda, soľ. Pekne vykyslo cesto, guľky som šuľkala v rukách, nevykrajovala som z platku cesta. Piekla som ich na 170stupnov kym neboli zlatiste. Dnu sú krásne makucke, vláčne, ale tu kôrku maju dost tvrdú, taka krusta sa urobila, akoze zubami sa to rozhryznut da ale myslela som, ze to bude kúsoček mäkšie. Co by ste mu poraridli prosim? Ako by sa to dalo zachranit? Budem ich prekrajovat a plniť ako hamburgery

avatar
cacianka
24. okt 2025

po pár hodinách zmäknú, ako aj pečivo z obchodu/pekárne. kúpiš chrumkavé a odležané zmäkne

avatar
tanyan
24. okt 2025

Do mikroténového vrecka a veriť, že vnútri zostalo dosť vlhkosti, aby "kôrka" zmäkla.

anonym_7bfaa4
24. okt 2025

Napariť na chvíľu.

avatar
enmery
24. okt 2025

Namočiť do vody, dať do rúry na 180 stupňov.

autor
24. okt 2025
@enmery

Namočiť do vody, dať do rúry na 180 stupňov.

@enmery akoze myslis tak, ze chytím jednu guľku, len ju ponorím do vody dám na pekáč a do rúry? Nemám ich akoze lúhovať v tej vode ci? Napríklad ako keď sa kúpené opekance na vianoce kus povaria vo vode aby zmakli?

avatar
enmery
24. okt 2025
@anonym_autor

@enmery akoze myslis tak, ze chytím jednu guľku, len ju ponorím do vody dám na pekáč a do rúry? Nemám ich akoze lúhovať v tej vode ci? Napríklad ako keď sa kúpené opekance na vianoce kus povaria vo vode aby zmakli?

@anonym_autor Áno, stačí ich namočiť.

avatar
rozculena
24. okt 2025
@anonym_autor

@enmery akoze myslis tak, ze chytím jednu guľku, len ju ponorím do vody dám na pekáč a do rúry? Nemám ich akoze lúhovať v tej vode ci? Napríklad ako keď sa kúpené opekance na vianoce kus povaria vo vode aby zmakli?

@anonym_autor opekance sa varia?😨
Pečivo v mikroténovom sáčku zmäkne.Úprimne,mám radšej chrumkavé ako gumové

autor
24. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor opekance sa varia?😨
Pečivo v mikroténovom sáčku zmäkne.Úprimne,mám radšej chrumkavé ako gumové

@rozculena áno, u nás vždy keď sa nerobili domáce opekance, a kúpili sa hotové v obchode, boli furt strašne tvrdé a tak sa na pár minút namočil do vriacej vody aby zmakli. A také zmaknute sa precedili, a miešali s maslom a makovou kašou..... Vy to tak nerobíte? A kde kupujete opekance, ktoré sú stále mäkké? Lebo ja nepoznám iný spôsob, ako zabezpečiť aby toto (na obrázku) bolo mäkké na jedenie 😂

autor
24. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor opekance sa varia?😨
Pečivo v mikroténovom sáčku zmäkne.Úprimne,mám radšej chrumkavé ako gumové

@rozculena neviem prečo mi fotku opekancov ukazuje na cierno...

avatar
cacianka
24. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena neviem prečo mi fotku opekancov ukazuje na cierno...

@anonym_autor opekance robí mama, sú tvrdé ako fras, lebo ich robí pár dní vopred, ked je čas. Nikdy sme ich , ani ja doma kúpené v obchode nevarili, ve´d vo vode s´tratia tú ich dobrú chuť. Vždy sme ich len zaliali / obliali horúcim mliekom tesne pred podávaním a posypali čím sme chceli (mlety mak aleb orechy, alebo tvaroh, a posypali práškovým cukrom) Ale to sú opekance, iné cesto ako žemličky na burgre. Tie zmäknú, napr. v sáčku.

avatar
rozculena
24. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena neviem prečo mi fotku opekancov ukazuje na cierno...

@anonym_autor u nás sa to robilo z rožkov.
Raz som kúpila hotové opekance,zaliala som ich horúcim mliekom,stred bol tvrdý,aj som sa čudovala😀 Ale nevadilo mi to😀

autor
24. okt 2025
@rozculena

@anonym_autor u nás sa to robilo z rožkov.
Raz som kúpila hotové opekance,zaliala som ich horúcim mliekom,stred bol tvrdý,aj som sa čudovala😀 Ale nevadilo mi to😀

@rozculena no ved práve, pri takýchto kúpených opekancoch je vždy stred tvrdy a nestačí ich len zaliať horucym mliekom.. Preto ich na pár minút hodíme do vriacej vody..

avatar
viestta
24. okt 2025
@anonym_autor

@rozculena no ved práve, pri takýchto kúpených opekancoch je vždy stred tvrdy a nestačí ich len zaliať horucym mliekom.. Preto ich na pár minút hodíme do vriacej vody..

@anonym_autor nabuduce daj opekance do misky, ktoru vies niecim zakryt, ja pouzivam jensku okruhlu s vekom. Dam tam kupovane opekance, prilejem mlieko a po minute zohrievam na plny vykon a premiesavam kym nevsiakne vsetko mlieko. Ked su este tvrde vo vnutri pridam mlieko a dalej zohrievam Zmaknu aj zvnutra