icon

Ako zvládať rozdielne stravovacie návyky partnera?

6. aug 2024

Často varím tak, že na výber je viac variánt. Robím to preto, že moje dieťa absolútne neje zeleniny. Ja zase moc nemusím mäso. Všetko je na stole a každý má možnosť dať si čo chce.

Napríklad dnes som varila ryžu, napácované kuracie mäso - kde do pácu ide cesnak, horčica, kečup, korenia, biely jogurt a potom zeleninové karí - kde bola cibuľa, karfiol, mrkva, biele fazule, ochutené kurkumou, kokosovým mliekom. Môj muž si naložil všetko a potom to zmiešal ako kašu na svojom tanieri. Hovorí sa, že proti gustu žiaden dišputát, keď mu to tak chutí, nech si to zamieša.

Prosím vás, chápete niekto aj môj postoj, že by mi nevadilo, ak by si to v tanieri nezamiešal, ale vychutnal si chuť oboch jedal zvlašť? Alebo som úplne za čudnú?

Možno si poviete, že ďalšia nadmieru smiešna a nepotrebná diskusia. Len ja už si prídem niekedy ako vadná. No môj muž mal rôzne fázy - boli časy, keď si celé jedlo zalial kečupom, alebo rôznymi dresingami a zamiešal si ho na takú kašu na tanieri, že mu to tak chutí. Alebo ak napríklad máme nejaký zeleninový šalát, kompót on si to vysype do taniera a celé si to dokopy zamieša a tak to je. Keď sme niekde na oslave alebo na dovolenke, kde sú švédske stoly, on sa nevie dojesť a vždy si naloží takmer všetko. Vezme si malý tanierik, že akože málo je, ale naloží si takú kopu až sa hanbím. A vráti sa aj viac razy si nabrať. On by bol postrach pre tie all you can eat reštaurácie. Proste toto je jeho spôsob jedenia. Mohla som si zvyknúť. Mne to niekedy pride, že ked si nakopí piate cez deviate, že sa oberá o jednotlivé chute, darmo vraví, že aj tak sa to v bruchu zmieša.

A miestami mi to pride aj take nezdvorile, buranske, aj keď samozrejme, že chcem, aby sa doma citil uvoľnene a mohol si jesť čo chce a ako chce. Minule mi to svokrovci vyčítali, že to ako je, že to ho oni nenaučili a on ešte aj im povedal, že vždy tak jedával. Proste ked aj svokra nanosi na stol, on si nikdy nenaberie šalát do misky, ale rovno na tanier a zamieša si to. Možno to tak vždy chcel, možno mu to zakazovali, neviem. Každopádne ja ho nebuzerujem, ale niekedy by som naradšej aj hej.

Dovolila som si dnes poznamenať, že tie chute sa moc k sebe nehodia a či si to nedá každé zvlášť po troche. Berie ma tak, že mu zasahujem do jeho chutí. No na druhej strane sú naozaj moje pocity ako kuchára. Proste on si vždy musí do toho niečo nadžabať. A mne je to ľúto.

Strana
z2
diewcatqoo
6. aug 2024

Inak, autorka, mala by si ist niekedy na obed napr. s Indmi. Ti si najprv v rukach z ryze vyvalaju gulicku...

autor
6. aug 2024

Máte pravdu 🙂 Ja som si len chcela prečítať tú všehochuť, či aspoň niekto sa nájde, kto sa pridá na moju stranu. Či ste sa priklonili na mužovu stranu, či na moju, všetky odpovede beriem 🙂 Asi je to u mňa len nejaký zástupný problém, občas mi to jeho miešačkovanie už ozaj lezie na nervy. Sme spolu viac ako 15 rokov a za ten čas som mnohokrát urobila mužovi aj deťom jedlá podľa ich chuti, vychystala stôl, vyčančala jedlo na tanieri, vždy sa potešia. Naučila som sa variť jedlá tak, ako ich mal muž rád od svojej mamy, potlačila ako ich mám rada ja. Samozrejme, máme aj spoločné chute, ale veľa aj rôznych. Často ho však uprednostním a varím jedlá, ktoré ja neľúbim, ako žemľovka, ryžový nákyp, zapekané cestoviny... Lebo keď sa ho spýtam, čo mám variť, povie tieto tri veci. A vtedy varím pre zvyšok rodiny niečo iné, lebo iným členom to na chuť tiež nejde. Keď tak nad tým premýšľam, nechutia mi z rovnakého dôvodu, že sú také kašovito mäkké a on ich zrejme preto tak veľmi ľúbi. To sú už potom také sprostosti, že ja by som mala rada cestoviny al dente a on rozvarene do mäkka. Ano, dajú sa skôr odložiť bokom al dente a jemu rozvariť... Len je to kopec piplania naviac. Ktoré som dlhodobo robila a niekedy si už prídem nedocenená 🙂 A pride mi to občas ľúto, že všetko musí byť podľa neho, inak sa hneď nevinne spýta, že prečo to nie je uvarené tak a tak. A pritom za celý čas ako sme spolu on mi nikdy nenachystal ani len raňajky. Keď vstane skôr, spraví len sebe. On si ani nepamätá, čo ja mám rada, ak by šiel do obchodu, zase nakúpi len veci, ktoré ma on rád... Tak asi v to to je, v tom ustupovani mojom.

earlgrey
6. aug 2024

@autorka
Vidíš, že problém nie je to, že si zmieša jedlo ale problém je úplne niekde inde. A je dlhodobý, preto si začínaš všímať úplné blbosti a vytáča ťa to 🙂 a k tým tvojím ústupkom, bola to tvoja voľba od začiatku, naučila si ho za 15 rokov, že je všetko tak, ako chce a teraz je už neskoro niečo meniť. Takže ho nechaj, nech si mieša jedlo ako chce a ty si jedz ako ty chceš 😀
Mne keby niekto vyčítal, že si dám napr. broskyňový kompót na pizzu, alebo med na volské oko, tak ho pošlem niekde 🤣 každému chutí niečo ine a každému chutí ináč jesť (samozrejme na verejnosti je to iné, ale doma je doma a človek by sa doma mal cítiť príjemne, komfortne a prirodzene by mal byť taký, aký je).

radkaradix
6. aug 2024

autorka: ja som presne ako tvoj muz, vzdy si maso s prilohou zamiesam, ale len doma, lebo sa mi to tak konzumuje pohodlnejsie. a tiez milujem ryzovy nakyp, francuzske zemiaky, zemlovku, zapekane cestoviny a pod. 🙂 a mam radsej rozvarenu ryzu a rozvarene cestoviny ako tvrde.. moj muz je zas ako ty, u nas vari len on a to su zvycajne cestoviny al dente, ryza mi chrupe v zuboch, pravidelne otazky: preco si to tak miesas, neprecitis tie chute.. ako cez kopirak :D

viestta
6. aug 2024

u nas sa robi prazenica na ranajky v troch panviciach alebo na trikrat. Ja mam rada makku, bez nicoho, dieta ziadnu, chce volske oko a chlap chce len s cibulkou, taku ako beton. Mam sa hadat? Mam presviedcat zvysok, ze to moje je spravne? Mam jest take co mi nechuti? Ked si chce dat chlap salat do taniera k ryzi, nech si ho da, ja mam voci tomu odpor uz od skolskej jedalne. Aj ked ho ma v miske, tak si ho tam preklopi. No a?

lakebabe
6. aug 2024

Ja musím mat vsetko esteticky elegantne oddelne na tanier, môj muž si nagebe všetko dokopy a to zaleje ešte kečupom alebo tatarkou alebo si zmiesa tatarku s horčicou a syrokremom k parkom. Proste kombinácie ktoré keď som prvý raz videla ma až davilo . Špagety s paradajkovou omackou tiez zaleje tatarkou. Teraz mi to je úplne jedno . Jemu to tak chuti, on to zje, zle mu není tak je všetko v poriadku . V restikach je tak ako mu to donesú, ale doma ku vsetkemu nejaké omáčky, kecupy a všetko zmieša
Však to je jeho vec hlavne ze mu chuti

doriiis
6. aug 2024

A už si videla,ako jedia takí Indovia? 😀By si sa zbláznila tam.Pekne rukami,zo všetkého do radu.Hodia do omáčky cez ryžu,mäso až po zeleninu všetko.

majlo1234
6. aug 2024

Mna ide napriklad urvat, ked uvarim dobru omacku, a muz si to zaleje kilom majonezy. Ale presne ako hovori tvoj:nakoniec proti gustu…ved to zere len on sam

0silvia0
6. aug 2024

Ja sa pridavam do tvojho teamu. Tiez musim mat vsetko oddelene. Ale u nas doma nikto takto nerobi z jedal gebuziny, takze ta dost lutujem. Mne sa taketo jedlo dost bridi. Minule sme s detmi preberali zazitky zo skolky a akurat spominali, ako sa im hnusilo, ked si deti pomiesali na tanieri krupicovu kasu a urobili z bej sedu brblanicu. Alebo dcera prisla minule od kamosky, ze jedla u nich halusky a hovori ze mama oni to pomiesali s bryndzou dokopy, bolo to divne.
Kazdy je inak zvyknuty, ale ja by som s tvojim muzom nemohla sediet pri jednom stole, dvihal by sa mi zaludok.

princezna_bosorka
6. aug 2024

podla mna je tvoj manzel kolosalne prasa. A to doslova a do pismena (prascom sa do pomyji obvykle miesaju kadejake zbytky a oni potom jedia tu kasu). Ale takeho si si vzala.... osobne si myslim, ze to uz hranici so psychickou poruchou.

zuzana76
6. aug 2024

@h2 ja si myslim, ze toto nebude tento problem, toto su jedla co sa serviruju aj aj, tam ide o to, ze kludne zmiesa jedla, ktore sa nejedia spolu a vytvori z toho akoby pomyje na tanieri. Jasne, v konecnom dosledku to vsetko skonci v jednom zaludku. Ale ide o to, ze autorka chce zit v sucasnosti a pan manzel v stredoveku, co sa gastronomie a servirovania tyka.

tiezjedna
6. aug 2024

tvoj muž je takzvaný chuťový atlét😂 niekto, komu jedlo nič nehovorí, nevie ho vychutnať, oceniť, rozlíšiť. Je preto, aby nezomrel a je mu jedno čo. Ideálne všetko naraz a veľa 😉

larinka552
6. aug 2024

@h2 ja si najprv nalozim ako vlavo a na tanieri to zmiesam aby to bolo ako vpravo 👍😁

rozculena
6. aug 2024

ako si si ho naučila,tak máš

katka700
6. aug 2024

Autorka, rozumiem ti tiež by ma naplo pri pohľade na jedlo čo slušne povedané vyzerá akoby ho už dakto jedol. Snažíš sa varis servirujes a on z toho spraví maglajz. Tvoj problém má ešte dôležitejšiu rovinu to že chlapovi vo všetkom ustupujes. Hneď zajtra s tým prestaň.
Varis rôzne jedlá, tak 1 z nich uvar tak ako chutí tebe. Keď sa spýta prečo to nie je tak ako má rád on, s kľudom odpovieš že preto lebo ti to tak chuti 😊

beata_k
6. aug 2024

Autorka, hlasim sa, ze som na tvojej strane. 🙋 Chapem ta, ty mu ulahodis podla chuti s on z toho urobi pomyje. Este strot pre prasata navrch a dielo bude dokonane.

engynka
6. aug 2024

Aj ja mam doma takeho a volam ho gastro barbar, vzdy si z neho urobim srandu ze je masterchef ale necham to na neho co si ako namiesa.

carolynka
6. aug 2024

Moj je presny opak, najprv zje prilohu, potom salat, vsetko osobitne a nic nemiesa😅 mne je zas luto, ze si nevychutna kombinaciu chuti. No co narobime, aj tvoj aj moj vzdy vsetko zjedia, a to je najhlavnejsie. Ja si toho mojho uz nevsimam, najprv mi to vrtalo hlavou ale tak.nebudem dospelemu muzovi hovorit ako ma jest. Kedysi som chodila do jedneho indickeho bufetu a tam na maly tanierik nakydali aj tri rozne jedla plus salat, a niekto to neriesil. Aj u nas v praci mame na vyber z kopy salatov a hlavnych jedal s prilohami a miesam aj 5-6 roznych veci dokopy. V tom som asi ako tvoj muz, musim vsetko vyskusat. Nekedy sa az Sama sebe cudujem z tych kombinacii 😁
Ale teda to doslovne miesanie jedla na kasu som este u nikoho nezazila a asi by som sa tomu zacudovala.
A ked si vezmes take Buddha misky, v tom su tiez brutal kombinacie a aj ked su na zaciatku tie jedla nakopkovane, pocas jedenia sa to vsetko spolu premiesa.

carolynka
6. aug 2024

A var si aj podla seba, nielen podla muza, nech sa trochu aj on prisposobi. Ci tvoje potreby su menej dolezite ako jeho? X

evansova
7. aug 2024

Pre mna nieco neakceptovatelne. A svokra sa zbytočne hneva, keby dieta ucila slusnemu stolovaniu od malicka, ani by mu taketo extremy nenapadli. Ak by sa takto choval moj muz v case ked sme spolu chodili, rozisla by som sa s nim.

vikpen
7. aug 2024

Haha presne tak jedáva môj ocko, dodnes to nechápem 😁 napr. Omáčka, príloha ryža a hranolky -každý to má na tanieri pekne rozdelené a tak to aj je, no on si to celé pomieša na kašu a do toho celého ešte aj tatársku k tým hranolkam zamieša, aj kečup aby nebolo málo a takú s prepačením gebuzinu zje. A to robí so všetkým. Vraj mu to tak chutí. Ja sa vždy len zasmejem. Môj partner je zas pravý opak. On najprv zje čistú ryžu, potom samostatne hranolky a nakoniec omáčku 😁

strop23
8. aug 2024

Tvoj chlap ma chutove pohariky 5 rocneho :D tam je pravda

Strana
z2