Aký máte názor na delenú stravu?

slivka5
11. júl 2017

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať čo si myslíte o delenej strave a či s ňou máte skúsenosti oproti bežnej, či to naozaj tak funguje ako je všade popísané (enzýmy sa neutralizujú, potrava hnije v črevách pri zlej kombinácii, to sa nemôže s tým, tamto s hentým atď atď..) V podstate všade sú popísané ako následky tráviace ťažkosti.. no väčšina sa tak nestravuje, stravuje sa bežne (mäso so zemiakmi napr, vločky s ovocím) nemyslím že všetci majú problémy s trávením, alebo o tom nevedia ? Prečo potom nie je delená strava v škôlkach, jedálňach, reštauráciach keď je správna.. ? Ďakujem 🙂

lorela
11. júl 2017

@slivka5 Odpoviem len veľmi stručne, teória o správnych kombináciách a o zahnívaní potravy v črevách je akurát jedna veľká hlúposť 😉.
A čo sa týka úspešnosti chudnutia (do určitej miery) s touto delenou stravou, spočíva v tom, že vynechaním tej ktorej zložky (bielkovinovej alebo sacharidovej) dochádza automaticky k zníženiu energetickej hodnoty daného jedla - ten úspech netkvie akože "v správnej kombinácii".

slivka5
autor
11. júl 2017

@lorela ano o tom som tiez pocula (ze to je v znizenej e. hodnote).. casto narazam pri hladani ,,zraveho stylu" na tu delenu stravu, nechcem schudnut, len nechcem dcere (ani sebe) sposobit nejake traviace problemy.. uz vela krat som jej davala napr obilnu kasu s ovocim na ranajky.. a to je uplny zakaz podla tych pravidiel, ja som na nej nebadala nejake problemy ale tak mozno ich nevidno, preto sa aj tu pytam, ze ci to nejak skumali ako prebieha travenie alebo ako to vedia...

lorela
11. júl 2017

@slivka5 V prvom rade nedá sa predsa dôverovať všetkému, čo si človek prečíta. A zvlášť nie v súčasnom boom-e pseudoodborníkov na všetko vďaka pár dňovým kurzom, v mnohých prípadoch.
Bielkoviny, teda jogurt alebo tvaroh spolu s ovocím nie sú žiadnym prehreškom voči racionálnemu stravovaniu.
Ak chceš pre zdravšie stravovanie seba a svojej rodiny urobiť maximum, skôr sa zameraj na kvalitu potravín, ich zdroje a spôsob, akým ho budeš doma pripravovať a tiež na pestrosť a vyváženosť stravy.
A už vonkoncom nie je delená strava vhodná pre deti - práve to by mohlo spôsobiť problémy v budúcnosti v súvislosti s trávením.
Napokon, proti oddelenej strave hovorí aj fakt, že mnohé potraviny sami o sebe obsahujú všetky živiny, t. j. aj bielkoviny, aj sacharidy, aj tuky spolu, v malej miere či väčšej ale predsa. Potom aké delenie? Zelenina je zdrojom sacharidov - zelenina spolu s mäsom áno, ale kopček ryže nie? 😉