Aký olej na pečenie?

alobalka
22. aug 2018

Ahojte, viete mi odporučiť vyskusany overený olej vhodný pri pečení kolacov, muffinov? Vhodný chuťovo aj vzhľadom na tepelnú úpravu. Zatiaľ som vždy používala obyčajný repkovy, keďže je chuťovo neutrálny. A rada vyskúšam aj niečo nové a zdravšie. Ďakujem.

marika142
22. aug 2018

Neskusala si kokosovy olej ? Ten si vies kupit s aromou alebo bez aromy (neutralny). Pouzivam ho skoro do vsetkeho a zatial sa mi vsade osvedcil. Je dobry aj na plet alebo vlasy a nielej do kuchyne 🙂

slniecko35
22. aug 2018

Prave ten repkovy je dobry, ja pouzivam aj olivovy, ale musi mat kyslost 0,4 a ten neviem ci je dostat na slovensku, ak na flasi nie je nic napisane, tak ma kyslost 1 a ten nie je vhodny na pecenie prave kvoli vyraznej chuti a arome.

elephas
22. aug 2018

Roztopené maslo..

yanni
22. aug 2018

Ved repkovy je super. Ale nie nejaky z Lidl za 99 centov Liter. Treba ich vyskusat. Ja sice zijem v zahranicia ale ked porovnam najlacnejsi repkovy v umelej vlasi z nejakej siete a lepsi, drahsi, v tmavej sklenenen flasi, tak je rozdel v konzistencii, farbe ale aj chuti. Repkovy olej je bez prichute len ten najlacnejsi. Ja som zu ten svoj nasla a pouzivam len ten. Ma trosku prichut ale my sme si zu zvykli a vo varenom ci pecenom jedle to nepoznat.

yanni
22. aug 2018

@elephas Nie vsade mozes dat Maslo. Je jedno, ze ho roztopis, on po vychladnuti zu nie je kvapalny.

elephas
22. aug 2018

@yanni Roztopíš a zapracuješ hneď do cesta...ja som s tým zatiaľ problém nemala.

yanni
22. aug 2018

@elephas ale ano, to je jasne. Len zu v Tom ceste sa to Maslo sprava ako Maslo a nie ako olej. Mam to tiez vyskusane. Olej sice pouzivam len do dvoch druhov kolacov, ale ked som dala Maslo, tak to cesto bolo zu ine. Nie vzdy je to jedno, sice väcsinou ano aky tuk, ale zial nie vzdy.

alobalka
autor
22. aug 2018

Skúšala som aj kokosovy, ale je aj dosť drahy a nie vždy mi v recepte sadne. Repkovy je fajn, len sa pýtam aj na vaše iné skúsenosti. Maslo používam ako tuk pri pečení rada, ale tiež sa mi všade nehodí.
A z tých repkovych olejov, ktoré sú kvalitnejšie? Ja používam bežný raci**.

25mishelka25
22. aug 2018

Napáda má ghee vraj znesie vyššiu teplotu než obyčajne maslo

deti95060810
22. aug 2018

obyčajný Heliol ...kúpi ke´d je v akcii...

alobalka
autor
22. aug 2018

A tie špeciálne oleje (makovy, lanovy, z vlasských orechov ..). Je nejaký z nich vhodný? Aj keď asi cena nič moc. Lebo je rozdiel uliat do cesta deci a pol a rozdiel dávkovať do šalátov po lyzickach: )...

alobalka
autor
22. aug 2018

@deti95060810 dlho som slnecnicovy nemala, ale nie je cítiť v ceste? Zdá sa mi výraznejší než repkovy.

tenerifka
22. aug 2018

@alobalka na pecenie takisto pouzivam len kvalitny olivovy olej

yanni
22. aug 2018

@alobalka Vsetky nie viac-menej neutralne v ceste citit. Zalezi aj, kolko oleja ti treba. Ale na vsetko s da zvyknut. Musis len vyskusat.

hettinka
22. aug 2018

@alobalka slnečnicový vraj nie je zdravý. Používam len repkový, do šalátov olivový, fajn je ja bodliakovy z JUST, ale do bublaniny by bol asi pridrahý.

pupavocka101
22. aug 2018

do salatov davam klasiku olivovy a na pecenie a varenie len repkovy, ten sa mi tak najviac osvedcil

tuppuk
22. aug 2018

@alobalka podľa môjho názoru je najlepší olivový a kokosový olej.. už len tieto dva používam v kuchyni🙂😉

asia83
22. aug 2018

@alobalka Ja používam iba Vénus slnečnicový na teplú kuchyňu. Na studenú kuchyňu používam Klátovský olej slnečnicový, úžasne vonia.

stanik_67
22. aug 2018

@tuppuk suhlasim s tebou. tieto dva aj ja pouzivam. uz som uplne vylucila tie rastlinne, ktore som predtym stale pouzivala. teraz uz len olivovy a kokosovy🙂😉

manqua
22. aug 2018

Najlepsie je aj tak obmedzit co najviac olej a nahradit ho napriklad maslom. Ked olej tak za mna jedine kokosovy. Zatial nemam s nim vobec ziadny problem 🙂

tuppuk
23. aug 2018

@stanik_67 ďakujem, že so mnou súhlasíš. taktiež sa snažíš zdravšie variť a stravovať sa??

stanik_67
14. sep 2018

@tuppuk ano, snazim sa o to a uz sa mi to konecne celkom aj dari😉🙂🙂

zuzka70
2. nov 2018

@alobalka bio kokosový olej 🙂 dobrý je aj z Lidla.

kali23
2. nov 2018

Oleje, to je hotová veda. Treba si o nich naštudovať. Nie každý je vhodný na všetko. V zásade, používať len za studena lisované oleje. Zainvestovať do viacerých a striedať ich.
Do varenia používam najviac sezamovy olej, slnečnicový a olivový, do pečenia, maslo, prepustené maslo, ryžový olej, kokosový, arasidovy...Na vyprážanie Klatovsky, kokosovy alebo arasidovy.
Na salaty tekvicový, Bodliakovy,, repkovo-redkvovy, repkovy, lanový, atdatd...
A pre zdravie, na jar na lyžičku všetky možné

Fakt si treba naštudovať aký olej, načo použiť, aby bol osozny, nie naopak

A treba si dať pozor pri kúpe a čítať zloženie... Lebo aj extra Virgin olivový môže byt zmes olív.olejov... za veľké peniaze...

pralinka86
2. nov 2018

Klatovsky slnečnicový, ak nechcete olivový.
Ale su 2druhy, ten vonavy nemusí niekomu vyhovovat. Dostať bežne v obchodoch

simca06022011
2. nov 2018

Vzhľadom na cenu ostane pri klasike buď bežný stolový olej alebo repkovy. Olivový používam napr pečiva na slano atď, veľmi ho cítiť. Ak máš riadny slnelcnicovy, napr ja som používala bio z dmka, ten krásne vonia a chuti slnecnicovo, v koláči by som ho veľmi nechcela.

stanulienkat
2. nov 2018

@zuzka70 no kokosovy nie je vhodny na tepelnu upravu. Doktor mi povedal,ze kokosove tuky su najvacsi odpad,len to ma dobru reklamu.

simca06022011
2. nov 2018

@stanulienkat ja mám tiež taky nazor

kali23
2. nov 2018

@stanulienkat prečo nieje vhodný na tepelnú úpravu? A aký olej ti Dr.odporucil?

najinka
2. nov 2018

@kali23 Uz lepsia je bravcova mast udajne nez kokosovy olej..