Alergia na bielkovinu kravského mlieka - jedálniček

nikike5517
6. mar 2015

Mám 5 ročnú dcéru u ktorej sa potvrdila alergia na bielkovinu kravského mlieka☹ Som zúfalá, všetko čo má rada (jogurty, puding, syry,tvaroh, mlieko ......) nemôže. Neviem si ani predstaviť čo bude jesť ☹ Prosím napíšte mi mamičky, čo jedávajú vaše deti s touto diagnózou. Ďakujem.

hrjanka
6. mar 2015

ja mám alergiu na BKM a napríklad jogurty jem sójové a ryžové, dajú sa už kúpiť aj rôzne pudingy, tiež mlieko sa dá kúpiť (prípadne aj urobiť) ryžové, mandľové, makové, pohánkové, alebo sójové, len sója je silný alergén, tak s tou pri dieťati opatrne. Tie syry - tam je to ťažko nahardiť, jedine tofu - ja osobne ho nejedávam, nechutí mi. Ono je toho veľmi veľa, treba posurfovať po nete. A nádych-výdych, aj s touto diagnózou sa dá žiť. Ja ju mám skombinovanú ešte s celiakiou, a stále si hovorím, že ešte som na tom fajn. A pozor! Pri alergii na BKM nesmie ani bezlaktózové výrobky, lebo aj v nich je bielkovina kravského mlieka.
V prvom rade kľud, všetko sa dá zvládnuť, dokonca existujú aj rastlinné smotany na nahradenie normálnej smotany. Skús skočiť do nejakého bioobchodu, ak máte v meste taký. Alebo je kopa eshopov s biopotravinami, kde nájdeš aj kopu bezmliečnych vecí. A v obchode len študuj a študuj obaly, pretože to nie je len mlieko, ale aj srvátka, cmar, mliečny tuk apod. Na to všetko dávaj pozor. Držím palce s diétou

nikike5517
autor
6. mar 2015

@hrjanka Ďakujem krásne za povzbudenie a rady. Dúfam, že si čím skôr zvykneme na tú zmenu. Moja Lea je strašne slabý jedák, ....všetko do nej musíme tlačiť, ...fakt neuveriteľné, že práve tie veci, ktoré nemôže jej chutia, ...takže v podstate ona bola práve na týchto jedlách. Tiež dúfam, že ak upravíme stravu, ....bude mať väčšiu chuť do jedla.

sayurinka
6. mar 2015

My nemáme síce alergiu ale kravskú bielkovinu sme zo stravy vyradili 🙂 v bio shopoch je ozaj vela produktov, ja najviac milujem ryzove a kokosove mlieko, tak isto mlieko z jačmeňa je skvelé.. Daju sa robiť pudingy, kaše, piecť koláče 🙂
Jedna známa má syna s rovnakou diagnózou a bráva od nás kozie mlieko, jogurty aj syry a to synčekovi neprekáža 🙂

jaja1979
6. mar 2015

@nikike5517 Aj ja mam chlapca, co ma tuto alergiu. Nesmie nic z krav. mlieka, ale davam mu mlieko kozie a to znasa perfektne. Vyrabam mu z neho jogury, syr, pudingy, omacky, kase, palacinky - skratka robim doma vsetko dvojmo - nam z kr. mlieka a jemu ho nahradim kozim. Daju sa kupit aj kadejake vyrobky, len su o dost drahsie. a pozri este prazene maslo ghee. To je tiez pre alergikov. Neboj, nie je to ziadna tragedia, je to len o zvyku.

hrjanka
6. mar 2015

no áno, dobre píšu dievčatá nado mnou, skús jej dať výrobky z kozieho príp. ovčieho mlieka, aj to kozie mlieko - v tescu ho mávajú, aj v bille som už videla. Možno ich bude dobre znášať...len si to odsleduj, aby jej nerobili zle, pretože častokrát alergici na BKM nesmú ani tieto mlieka (ja ich jedávam tiež), keďže majú podobné zloženie ako kravské. A výborný kozí syr Chevrette mávajú v Carrefoure, alebo aj v Bille som ho videla, mne teda náramne chutí a je to tvrdý syr. Ostatne skvelý výber majú aj v Metre, ak ho máš niekde poblíž 🙂

janickacrazy
7. mar 2015

@nikike5517 Ja mám 2 deti s touto diagnózou a s tým kozím mliekom skús opatrne, lebo niektoré deti sú alergické aj na kozie, lebo majú podobnú bielkovinu s kravským. Nerob z toho nejakú tragédiu, v podstate môžeš všetko nahradiť, uvaríš puding zo sojového mlieka alebo z ryžového a malá ani nebude vedieť. Moji chlapci majú k tomu ešte svalovú dystrofiu, čo ti poviem, to už je iná diagnoza, čo by som ja za to dala, keby mali len tú alergiu.