icon

Alergia na BMK - recepty

miirkka1
25. jan 2021

Ahojky...dcerke zistili z krvi alergiu na BMK...viete mi poradit nejake recepty?Cestovinu,ryza ,zemiaky plus maso a zeleninka robim.Dokola je to to iste,aj chut je podobna.Poradite nieco ine,napr.aj natierky?Mala je dokola len chlebik s ramou...Dcerka ma 10m.Ja uz som z toho pripravovania jedla na nervy aj tak chce len to co jeme my a starsia dcerka.
Davali ste nejaky vegan jogurt?Kase ste robili tiez z mlieka mandloveho,ryzoveho atd?
Prosim vas povedzte mi nejake priklady...

kockopes2206
25. jan 2021

Ahoj, syn mal prisnu dietu 2 roky. Neboj sa, na to si zvyknete. Dovolim si tvrdit, ze je to najlepsia potravinova alergia, pretoze dietatu nebude nic chybat. Co sa tyka varenia, proste vsetko nahradis rastlinnym mliekom. Uvidis, ktore vam bude vyhovovat mandlove,ryzove, sojove,kokosove. Natierky rob normalne s rastlinnym maslom a oststne das ako by si robila z normalneho masla. Len pri tych rastlinnych maslach citajj zlozenie, pretoze vela z nich obsahuje srvatku. Rama bola tusim len rama jednoducho rastlinna bez mlieka. Ona je este malinka, takze jsi to abi neuvedmi, moj mal 5 rokov ked mu ju zistili. Tak bol smutny v lete,ze nemoze zmrzlinu, ale dal si sorbet a pekne si na to zvykol. Veganske jogurty jedol, ale chutili mu len alpro cokoladove zo sojoveho a ovocne alpro tie su z kokosoveho mlieka. Treba davat pozor aj pri pecive, v potravinach je zoznam s alergenmi pri pecive alevo na stitkoch. Zo zaciatku musis vsetko pozerat a po par tyzdnoch budes presne vediet co mozes kupit.

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 nemoze dieta z tej alergie vyrast?Neviem po kom to ma...ja sa prisposobujem strave,lebo kojim,ale mala chce vsetko papat,co starsia 4rocna......ja to uz viem od 7m,ale dokola to iste papa....ako nahradzujes napr.smotanu?

diewcatqoo
25. jan 2021

Ahoj, dam ti nadej. Moze z toho vyrast. Syn ma 4 roky a znesie jogurt, aj mlieko do varenia, obcas krupicu... len to teda musim strazit, aby toho mlieka nebolo moc, lebo potom ho boli brusko.

kockopes2206
25. jan 2021

Vacsina vyrastie, moj uz tiez moze vsetko, musi sa to pridavat postupne, to vam povie lekar potom presne kedy co zaradit. Ale 2 roky nemohol nic, ale ozaj nic. Aj keksy som vsetky citala aby v tom nebolo mlieko. Smotanu davam alpro sojovu, ryzova bola taka hnusna slizka, ta sa mi nepacila. Ja som aj nam varila to iste co jemu, bie je citit rozdiel. Do varenia som davala sojove mlieko, ked som varila slane jedla, mandlove a kokosove je take aromaticke, tie som davala do sladkeho.

kockopes2206
25. jan 2021

Napr. aj niektore probiotika obsahuju mlieko, tie davat pozor aby boli bezmliecne, to su take somariny co ma hned nenapadli ked sme zacali. Ono je podla mna fajn, ze to zistili ked je taka malinka, lebo vela veci este nepozna a nebudu jej tak chybat. Bolo take smutne ked moj chodil do skolky a nemohol tam jest kasu alebo puding ked mali na olovranta videl ostatne deti ako to papaju, ale zvykol si. Aj si sam daval pozor co moze a co nie, levo on mal velje bolesti brucha ked nieco zjedol s mliek9m.Takze je to fajn, ze jej doma ty vsetko urobis a nebude zavidiet.

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 prosim ta a sojove ti akceptoval?nemal priznaky...?Davala si mu to aj v 10m?doktorka mi vravela,ze z toho nevyrastie,lebo to je alergia a nie neznasanlivost...a ze sojove nemam nic davat,lebo je to alergen.. ked citam tu,tak zeny pisu,ze vyrastu...a robila si mu aj tie mliecne kase na vecer z tych mliek?Ja robim z ovseneho,ale chuti to nejak zvlastne..co si mu take davala v tomto veku?

kockopes2206
25. jan 2021

90% vyrastie. Jedina alergia z ktorej sa da vyrast, len treba prisne dodrzovat dietu. Nam robila testy na soju predtym nez sme mu ju davalu, naraz s mliekom, takze som vedela , ze nema na soju alergiu. No v 10 mesiacoch som nedavala, lebo vtedy este ani mlieko poriadne nejedol, takze som o ziadnej alergii vtedy este ani nevedela. Jemu zacali problemy ked mal asi 3 roky, vtedy zacal viac jest mliecne produkty a hned mu zacali problemy. Ked sa soje bojis,davaj ryzove, len je take vodove, sojove je hustejsie. Kase som mu robila z rastlinnych, kedze on bol starsi, tak aj palacinky...vsetko co ta napadne sa z nich da urobit, len napr. Kasa je podla mna chutna len zo sojoveho, z ryzoveho je taka divna, ale da sa. Ja som mu tiez nechcela stale davat sojove, tak som striedala. Ale on ma najradsej sohove aj teraz, ked uz moze aj normalne mlieko, chuti mu.

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 ja som to tusila od zaciatku,mala ekzemy,bolesti brucha,uplne hlienave stolice,po mliecnej kasi vracali asi 14x..jej vadilo asi aj to,ze ja jej mliecneho vela...

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 takze on z toho vyrastol?A za kolko?ona jej robila testy ze suhrn detskych alergenov a tam vyslo nad hranicu a vynala z toho mlieko a to vyslo ze alergia

kockopes2206
25. jan 2021

Aj moj mal hlienove stolice a stale kaslal, musela som 3x vymenit lekara, aby mu spravili test. Nastastie som natrafila na super doktorku a ta ho dala dokopy. Jemu sa to ale zacalo neskor. Dlho som ho kojila a ja mlieko nepijem vobec, dovtedy nemal problem, az casom cca v tych troch rokoch mu zacali tie problemy. Ale on ani jogurty a syry, nic mliecne ako malicky nechcel, ono sa aj hovori, ze telo same ukaze co potrebuje a co nie, prip. Co mu skodi. Maslo jedine mal rad. Neboj sa, do toho nabehnete raz dva, aj ja som si prve tyzdne hlavu lamala s jedlom. Ale je to naozaj bezproblemova dieta, urcite je to s jedlom tazsie napr.pri celiatikoch, ale aj ti sa najdu co im chuti a nabehnu. Moj to mal tiez ozaj zle, neprospieval, nerastol dobre. Mal hlieny vsade asi, ja som sa bala ze ma cysticku fibrozu a kadeco som si vymyslela, on mal aj teploty stale z toho, vsetko preslo po vysadeni mlieka a nevratilo sa ked sme ho po rokoch zaradili.

kockopes2206
25. jan 2021

Vyrastol..tie dva roky sme to mali ozaj prisne, kazdy jeden vyrobok som studovala,aby tam nebolo nic mliecne. Po dvoch rokoch sme opatrne, pomaly zacali pridavat najskor maslo, na maslo nam imunolog povedal,ze moze, ze tuk nie je alergen,ale pocas tych dvoch rokov sme radsej nedavali, potom kyslomliecne produkty, ale iba tak raz za tyzden zo zaciatku a sledovat, neskor syry, mlieko ako posledne. Uz nema problemy teraz, ale mlieko davam aj tak malicko, ked tak iba z neho nieco vyrobim, pit mu ho radsej nedavam,ale on ho ani moc nechce.

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 no prave ani moja nechcela tu mliecnu kasu,asi 5lyzic zjedla a vracala tolkokrat v noci,ze som pohotovost volala,mne to vtedy ani neprišlo, ze alergia...prva dcerka take nemala,aj mliecna kasa jej chutila...och budem rada,ked to zvladnem s tou stravou...dakujem ti krasne za rady..ja sa este nieco opytam,ak ma napadne,ak mozem. A ked si kojila,jedla si ale syr jogurty?Pre mna je to aj zle,ze aj ja nemôžem nic ...beriem aj calcium ale mam uz flaky na nechtoch,neviem, ci z toho...a malinkej vysiel hore zubok a ma tam flak biely

kockopes2206
25. jan 2021

Ja som ho kolila do 2,5 roka. Kasel a teploty mu zacali cca v 3 rokoch, nepamatam uz presne. Ono ja vseobecne moc mlieko nejem, lebo mi to nechuti, ale tak sem tam si jogurt dam aj syr. Nemal do 3 rokov ziaden problem, ked som aj jedla ja nieco mliecne,prip.aj on ked nieco zjedol. Az okolo toho tretieho roku mu to zacalo, najskor kaslom,stale kaslal, so stolicou mal problem troska neskor. Nevracal z mlieka nikdy. Ono alergia akakolvek moze zacat hocikedy v priebehu zivota, starsiemu synovi na moje prekvapenie zistili alergiu na mlieko pre rokom,ked mal 11 a on teda bol mliecny typ, nemam pri nom pocit, ze by bol nejaky rozdiel ked je mliecne alebo nie. Vapnik je aj v inych potravinach prirodzene, nemusis kvoli tomu si robit starosti podla mna,obzvlast ked ho este aj uzivas. Ja nemam problem s vapnikom a ako hovorim,mlieko nemusim. Ono aj v tych rastlinnnych je vapnik pridany. Ale myslim, ze to moze znamenat aj nedostatok vit. B. Sestra mavala taketo skvrny a tusim jej chybalo becko.

miirkka1
autor
25. jan 2021

@kockopes2206 fihaa...ten kasel by ma ani nenapadol..kamaratkina mala ma tiez 10m a ona stale kasle,ale popritom nie je chora...no nema problem so stolicou ani s nicim,len ma slabsi reflux..dakujem ti krasne za vsetko...si mi velmi pomohla...ja tiez planujem dlhsie kojit,ako bude mala chciet,aj prvu som tak kojila... a ze kojenie pomaha na predchadzanie alergii...ja som ale rada,ze moze moje mlieko,Neocate nechcela,lebo je horke a z Nutrilonu aj ked je na alergiu,mala hlieny v stolici