icon

Monotónny jedálny lístok 2,5-ročného

19. jan 2023

Ahojte, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Zdá sa mi, že synovi ktorý má od narodenia rôzne zažívacie problémy a potravinové alergie varím veľmi monotónne. Lámem si dlho hlavu čo mu ešte môžem dať, aby nejedol stále to isté. Má silný reflux, alergiu na mlieko a 0% enzymov na škroby :(. Kvôli refluxu mu dávam zemiaky len obmedzene, vajíčka pomaly znova kde tu zaradím už nemá tak alergickú nádchu po nich a mliečne vôbec nedávam lebo mal silnú reakciu. Strukoviny mi netoleruje kvôli škrobu absolútne- hnačkuje po nich aj 3 dni a sú úplne nespracované (ako zje tak vyjdu). Prosím ak vás napadnú ešte jedlá ktoré by som mohla pridať tak mi napíšte.
- raňajky máva mlieko, chlebík s rastlinným maslom a zeleninu alebo obilninovú kašu občas.
- desiata ovocie/kaša a voda
- obed: polievky- krémové (tekvicové, hrášková, brokolicová), vývari, zeleninové polievky
druhé jedlo- rybka, zemiaky, zeleninový šalát
Teľacie mäsko na zelenine a ryža
Palacinky (tie mu už moc nechutia)
Cestoviny s tekvicovou omáčkou/ zeleninovou omáčkou
Kuracie stehno plus ryža a zeleninový šalát
Dusená zelenina a mäsko, ryža
Cestoviny s orechami
Pár krát mal zeleninové placky ale nechutili mu veľmi
-olovrant: Buď polievka alebo druhé
- večera: chlebík, alebo niečo na zahryznutie (kvôli refluxu moc netoleruje sa na noc najesť ) a mlieko

autor
•
19. jan 2023

Ešte dodám, že mlieko pije špecialne bez BKM samozrejme.

veselo_neveselo
•
19. jan 2023

Uff, ja by som sa sla poradit asi k odbornikovi, ze co pridat do jedalnicka.
Sosovicu cervenu, tiez nemoze? Cicerove pomazanky?
Rajciny su problem?
Spenat, kel, ruzickova kapusta - su problemove?
Spokojne mu sprav zrolovany list salatu s naplnou co moze - zje menej chleba. A pecivo nevadi, ked ma jest nizko skrobovu dietu?
Pridala by som cerveny/sladky zemiak. Tekvicu. Karfiol. Z toho aj polievky.
Poskusaj zeleninove placky aj nadalej. Rozne kombinacie. Pridaj mrkvu, sladky zemiak - budu sladsie.
Arasidove maslo? Ine orechy? Ci na tie je este moc maly?

marianarem
•
19. jan 2023

Skusila by som quinou, kuskus, rozne druhy ryze (ciernu, hnedu), pohanku.
Z masa sa daju robit masove gulicky a fasirky, tie su u mojho popularne.
Potom este pecenu zeleninu - cviklu, mrkvu, zeler, kalerab, tekvicu...

autor
•
19. jan 2023

@marianarem dobrý nápad mäsové guličky a fašírky - ako robíte a s čím podávate? Pečenú zeleninu len postriekate olejom pred pećením a podávate so zemiakmi a dressingom?

autor
•
19. jan 2023

@veselo_neveselo zrlovaný list s mäskom skúsime.

luccija
•
19. jan 2023

Bolognske špagety?zapeceny karfiol so syrom je syr problém?hrstkova polievka?či strukoviny nie?
Paradajková polievka

marianarem
•
19. jan 2023

Pecena zelenina len sol, olej, pripadne nejake bylinky. Masove gulicky neviem ani kde zacat, to je taka moja srdcovka, takze ich robim na milion sposobov..Maly mi s nimi aj rad pomaha a vymysla ochutenie (teraz ma 3 roky, ale aj ako 2.5r uz pomahal). Daju sa aj z uplne cisteho mleteho masa, do toho sol a nejake bylinky, koreniny podla chuti. U nas je oblubena taka verzia ze zoberiem jemny bulgur v mnozstve 1/10 z vahy masa a dam macat do vody alebo ovocnej stavy asi na 20min. Potom sa to zmiesa s jemne mletym masom plus zase koreniny, moze sa dat aj pomleta cibula alebo cibulova stava. Dalsia verzia je s vajickom, ale to u vas mozno radsej nie, pripadne mozno s prepelicim. Maso pouzivam hovadzie, jahnacie a kuracie, pripadne morcacie. Kuracie gulicky su najlepsie z vykostenych stehien aj s kozou. Gulky sa mozu osmazit na grile, na panvici, v teplovzdusnej friteze, piect v rure alebo zavarit do polievky alebo nejakej omacky. No to je len tak v skratke, vedela by som o nich hovorit dlho 🙂

autor
•
19. jan 2023

@luccija pri refluxe nerobia dobre ani paradajky. Zatiaľ som opatrne zavádzala, moc ich nechcel ani. Nie syr žiaľ nemôže kvôli alergii na KM. Boloňské špagety skúsime, ďakujem za tip.

autor
•
19. jan 2023

@marianarem haha super 🙂. Vidno že sa vyznáš. Ďakujem za tipAj keď syn má ku všetkému slabú imunitu a mäso najradšej preto varím, lebo chytí každú baktériu ktorá sa neupečie :(. Guľky úrčite skúsim, už som ich aj zvažovala. Masko si dávaš mlieť v obchode či doma si melieš?

Ako to teraz v 2,5 rokoch už máme “bohatý” jedálniček, lebo sa mu postupne lepší zdrav. stav (klop, klop), ale čo to bolo od narodenia, to bola hrôza kým sme zistili.

barbie1981
•
19. jan 2023

Ahoj naši sú strašne slabí jedaci ale môžem ti odporučiť bolognske špagety tie sú u nás topka, skús rôzne rizota, perkelt u nás fičí s kolienkami, francúzke zemiaky, pečené kurča s ryžou alebo pyré, sviečková, polievky- zeleninu vascinou nastrúhame na tekvicovom struhadle a dochutíme, hodím tam raz vločky, raz tarhonu, raz halušky a takto to môžeš obmieňať, raz mrkvovo zelerovu, potom kalerabovo mrkvovu, zemiakovú atď.,

autor
•
20. jan 2023

@barbie1981 vločky a tarhoňa sú super nápad. Sviečkovú prosím ako robíš, mne sa moc nepodarila veru. Francúzke zemiaky mu nemôžem dať, zemiaky dávame len striedmo, lebo mu veľmi zhoršujú reflux.

marianarem
•
20. jan 2023

No to verim, ale vidno, ze sa snazis a staras sa, dbas na vsetko 👍 Dufam, ze bude este lepsie.
Ja mam histaminovu inroleranciu, takze kvoli sebe pouzivam co najcerstvejsie maso a meliem doma tesne pred pripravou. Bonus je, ako som spominala, ze maly mi pri tom rad asistuje 🙂

barbie1981
•
20. jan 2023

Ja väčšinou robím sviečkovú, keď varím hovädziu polievku a mäsko si vyberiem z polievky a omáčku podlievam vývarom. Na cibuľke podusím zeler a mrkvu( zeler je základ ja dávam asi pomer 3/4 zeleru a 1/4 mrkva), podlejem vývarom , pridám bobkový list, nové korenie, soľ , pre vôňu trocha domácej slaninky a dusíme, keď je zelenina mäkká rozmixujem, dochutím smotanou, horčicou, citrónom, štipkou cukru ako má každý rad. Nezahustujem ničím. Hodím tam mäsko z polievky a máme fajny obed. Podávam s knedľou ale syn to má rád s cestovinou

autor
•
20. jan 2023

@marianarem pri histamínovej intolerancii mäso môže byť vytiahnuté z mrazničky?

autor
•
20. jan 2023

@barbie1981 ďakujem krásne za recept. Baby vy ste fakt šikovnice.

marianarem
•
20. jan 2023

Z mraznicky je praveze vhodne. Ja uz mam odsledovane v obchodoch, kedy kde privazaju cerstve a ak ho nespotrebujem v ten den, tak dam do mraznicky. Ked ho uz potrebujem, vyberiem z nraznicky a necham rozmrazit akurat tak, aby sa dalo krajat.
Inac este mam taky typ na prevzdusnenie guliciek, ktore su len cisto z masa, niekomu pridu moc tuhe. Staci pridat do pomleteho masa trochu vody a za malu lyzicku sody bikarbony.

autor
•
20. jan 2023

@marianarem ďakujem krásne za rady.

Kupujem mäso v mäsiarstve tak sa snažím vždy, no výber je katastrofa.

babatkoo
•
20. jan 2023

Ahoj, mas to tazke, podobne ako ja so synom (2.5 a ma silnu HIT) ja mu par x do tyzdna zaradim do jedla ako prilohu pšeno. Kupujem v DM drogerii, take co je za 10 min hotove. Varim na sladko aj slano. Pouzivam to ako nahradu za ryzu. My nesmieme ryzu... robim casto ,,rizota,, z krupov, quinoi, psena. Alebo lievance, do ktorych zakamuflujem aj zeleninu (cvikla, cuketa). Dnes bude mat zajaci perkelt s haluskami z dvojzrnky. Je to špeci múka pre rozne intolerancie. Tu odporucam za nas, ja nemozem psenicu (lepok ano) a syn pri HIT by sa mal psenici vyhybat, tato dvojzrnka je uzasna. Kvaskujem z nej, pouzivam do pecenia aj varenia.

autor
•
20. jan 2023

@babatkoo je to o držku fakt. Skúsim nahradiť aj ja troška pšenicu, ďakujem.

timinke207
•
31. dec 2023

Nemate to veru lahke. Ak mozem poprosit, napisete akym vysetrenim bolo zistene ze nema potrebne enzimy? Dcerka 3,5 roka od leta casto grga. Od mala bojujeme s nafukovanim, caste ckanie. Testy co jej robili na potraviny mala zatial negativne. Aktualne jej robili pep test zo slin na reflux, vysledky budu az niekedy v januari. Dakujem za odpoved.

autor
•
31. dec 2023

@timinke207 chodíte do KE? Amylázu v krvi chvalabohu má, ale niekde sa mu to “stráca”? Problém je zrejme v črevách. Máva úplne nestrávené škroby v stolici keď sme dávali na vyšetrenie.

timinke207
•
4. jan 2024

Dakujem, poznacim si. Nie nie, my sme NR kraj. Vsetko dobreho 😊