Alergia na kravské mlieko, ako nahrádzať mlieko pri varení?

pekarovamonika
16. júl 2019

Ahojte maminky, poraďte mi prosím v tejto veci. Synovi 5 ročnému zistili v krvi protilátky na bielkovinu kravského mlieka. Neviem či som to správne napísala, ešte sa len orientujem v tejto problematike. No zjednodušene, alergologička nám na mesiac zakázala všetko mliečne. Syn nie je mliečne založený, nechce žiadne jogurty, ani syry. Pohár mlieka si vypýta raz za čas. Takže v tomto nevidím až taký problém. Najväčšiu starosť mi robí varenie. Konkrétne kyslé mliečne polievky. Keď mu ich teraz neviem zahustiť smotanou a mliekom, tak ako mu ich vyrobím. Je na nich závislák. Akú náhradu za kravské mlieko by ste mi odporučili konkrétne na polievky? Lebo mandľové už mám kupené, z toho si viem predstaviť robiť palacinky a sladké obedové veci. Ale dať ho do kyslej polievky? ďalej by ma zaujímalo čo natrieť namiesto masla na chlebík? Prípadne niečo ako náhrada za smotanové neochutené nátierky - typu Lučina?ďakujem Vám za rady.😘

nerko
16. júl 2019

@pekarovamonika Ja som zacala s dietou pred par dnami. Kupujem dcere bezlaktozove vyrobky. Mlieko, smotanu, syry, maslo.

tova
17. júl 2019

a ake ma reakcie na to mlieko??? lebo krvne pozitivne testy su v 50% nespolahlive... Len reakcia, ekzem, opuch, vracanie, problem s dychanim, naduvanie atd.. je 100% potvrdena alergia.... Moze mat intoleranciu na laktozu v mlieku (vtedy ja reakcia mierna, naduvanie, hnacka, nevolnost zaludka atd..) vtedy mozes kupovat mliecne vyrobky bez laktozy ale ak by bol alergicky na mlieko tak by ho svrbelo v ustach, mal fliaky po kozi hned par minut po tom co vypije mlieko atd... Zbytocne nestresuj, daj mu vsetko ked nema vonkajsie reakcie. U alergologa sme s detmi kazdy rok a testy maju robene na vsetko.

tova
17. júl 2019

bezlaktozove vyrobky chutia rovnako ako obycajne mlieko... ziaden problem

stefi_k
17. júl 2019

Pri alergii na mleičnu bielkovinu sa nesmu jest žiadne bezlaktozobe produkty. Rozlišijeme intoleranciu laktozy a.alergiu na mliečnu bielkovinu čo su dve uplne odlišne veci.Pri BKM sa musi vylučit bšetko mliečne. Mandlove mileko je dost sladke, skus ovsene, sojove a ryžove. Musiš si začat všimat zloženie potravin v nmohych potravinach je pridana mliečna zložka alebo bielkovina kde by si to ani nepredpokladla.

ciernysokol
17. júl 2019

@pekarovamonika
Ano,stefi vyssie ma pravdu.bkm je alergia na bielkovinu karvskeho mlieka,intolerancia je na laktozu,teda mliecny cukor.dve odlisne veci.bezlaktozove vyrobky su vam nanic.pozitivne je,ze z bkm dieta zvykne vyrast,z laktozy nie vacsinou.maly mal isteho casu tiez alergiu na bkm,uz nema.maslo moze ghi,prepustene maslo,kupovala som ho v dmke.raz som robila aj doma,ale zrejme nebolo uplne ciste,lebo mal hnacky po nom.rastlinne mlieka som nepouzival,mali vela chemie.mliecne som nevarila nic.maly ma aj celiakiu,po case dodrziavania bezlepkovej diety zase mohol mlieko,lebo creva sa dali do poriadku.drzim palce!odporucam dietu dodrziavat,kym sa stav neupravi,v crevach sa tvori imunita,aby sa mu stav nezhorsoval.este zaujimavost,skoro rok nejedol nic mliecne a hladinu vapnika mal vynikajucu.

pekarovamonika
autor
17. júl 2019

ďakujem baby za rady.Zatiaľ neviem či to je intolerancia laktozy alebo už alergia. Vyšli mu len základné testy na protilátky a na alergologii mu zobrali krv na presnejšie testy. Ale kým budu výsledky tak alergologička nariadila bezmliečnu stravu. Synovi sa to prejavovalo tým, že mal bolenie bruška a riedku vodovú až hlienovú stolicu, nebriberal nič. Tak sme šli radšej k doktorke. Dlhodobo bral kvôli anémii maltofer, takže z toho hnusu si tiež narušil floru v črevách. žiaľ iné prírodné prípravky na anémiu mu nezaberali, takže musel ten nešťastný malfoter. Už asi mesiac berie lactobacilky swiss a pomohlo mu to neskutočne. Stav sa výrazne zlepšil. No medzitým mu v krvi našli tie protilátky. Takže nás pediatrička poslala s tým radšej na alergo. Takže nie je to nič hrozné, ale chcem ten mesiac vydržať bez toho mlieka, nech vidno, či mu naozaj robí nejaké zásadné problémy. Ghee maslo som už spravila, žiaľ nechce mi to jesť. Tá flora light je naozaj vhodná alternatíva? Skúsim do polievok dať to ovsené mlieko, ako to bude chutiť. Mandľové je naozaj sladšie, neviem si ho v kyslej polievke predstaviť.🙂

pekarovamonika
autor
17. júl 2019

Ešte mi prosím ozrejmite, z tej krvi vie doktorka povedať ,či sa jedná o intoleranciu alebo už je to alergia?

pekarovamonika
autor
17. júl 2019

@tova hneď po vypití alebo zjedení mliečneho jedla som si nevšimla, žiadnu reakciu na ňom typu svrbenia alebo vyrážok. TAkých pár hodín po jedle zvykne mať riedku stolicu. Ale ako vravím, veľmi mu pomohli tie probiotíká.

nerko
17. júl 2019

@pekarovamonika My este vysledky nemame. Ale na zaklade bolesti bruska a hlienov v stolici doktorka poradila bezlaktozovu stravu. Tiez neviem ci ma alergiu na BKM alebo intoleranciu, cakame aj vysledky na celiakiu. Ma narusenu floru z atb, probiotika davam poctivo. Kontrola o mesiac, tak uvidime co a ako dalej.

tova
18. júl 2019

@pekarovamonika to je skor intolerancia. Alergia je vazna (neni to ako senna nadcha) vtedy su tieto vsetko alebo niektore priznaky, opuch oka, pery, tvare, nadcha hned po zjedeni z nicoho nic, kychanie, cervene oci, zvracanie, fliaky po tele, svrbenie, problem s dychanim, nizky tlak az clovek moze odpadnut a zomriet to vsetko do 48 hod. po zjedeni alergickeho jedla alebo ihned. Vtedy treba mat pri seme non stop adrenalinove pero, prednison, antihistaminove tabletky...

janulla1
18. júl 2019

Moja dcéra má alergiu na mliečnu bielkovinu, čiže mlieko nemôžeme vôbec ani žiadne bezlaktozove výrobky, nemala som pocit žeby mala nejaké vážne problémy s trávením ale mali sme veľké problémy s anemiou aj keď jedla pekne všetko, maltoferom sme si prešli aj my, mala až krvavé hnačky z neho :( tak nás z hematologie poslali na gastro a aletgologiu a tam nám zistili alergiu na bkm, mlieko sme nahradili ryžovým, jej varím zvlášť, papa sójové jogurty, sem tam aj normálny, pozor ozaj na zloženie potravín lebo mlieko sa nachádza skoro vo všetkom, v škôlke som ju mala nahlásenu tam varili zvlášť bolo to super, potom prišla škola, tam taka možnosť nebola, tak veru ved už je veľká tak vždy upozorni kuchárky keď majú niečo mliečne že jej to nedajú - po 2 mesiacoch v škole mi celá spuchla akútna žihľavka rovno do nemocnice, 2 mesiace skoro nič nejedla, teraz je už väčšia ale stále dodržujeme diétu, lekárka povedala ze môže z toho vyrásť, maslo kupujem flóru, mlieka ma rada ryžové, inac jej varím zvlášť, držím Vám palce. A na tu anemiu nám nakoniec pomohol čučoriedkovy sirup od nahrinu

pekarovamonika
autor
18. júl 2019

@janulla1 no uvidím, čo sa zistí vo výsledkoch. Anémiu mal aj syn. maltofer sme vysadili aj kvôli tým pretrvávajúcim hnačkám, dávam mu už dlhú dobu melasu ráno do čaju s citronom a výsledky krvi sú v norme. Teraz sú prázdniny tak si ho viem odsledovať čo zje, ale neviem, keď nastupi zasa do škôlky, čo budeme robiť. Osobitnú stravu v škôlke nemajú. Na ňom také silné reakcie nevidím. Je úplne v pohode, len tie riedke stolice sa mi nepozdávali. Inak floru light som zháňala, nemali ju v obchode. A našla som za ňu náhradu Rama rastlinná, tá je tiež vegan. Skúsim ešte niečo prírodné na tú anémiu, nech sa mu zlepší krvný obraz ešte o kusok.