Bez kravského mlieka a laktózy - náhrady

lussyxy
24. jan 2021

Prosím aké náhrady používate? Jogurty som si už našla z lidla.no akú náhradu napr do cestovín s omáčkou, svieckovej.. Tak aby ta chuť nebola veľmi iná.
alebo aku kyslú smotanu? Ďakujem za rady

lucik194
24. jan 2021

@lussyxy je tu skupina alergia na bkm a intolerancia na laktozu, preludkaj skupinu, vsetko sa dozvies, x bab ma aj albumy s potravinami za mna 👍

lussyxy
autor
24. jan 2021

@lucik194 ďakujem idem pozriet

patus_2
24. jan 2021

@lussyxy ja len tak stručne. Ak máš intoleranciu laktózy, tak je to ten lepší prípad. Dajú sa zohnať bezlaktozove mlieka, smotany, niektoré syry sú "bežné" bez laktózy, taktiež mnohým nevadia ani klasické kyslo mliečne výrobky (tam nejaká laktóza je, ale.je jej male množstvo. Bezlaktozove výrobky chutia skoro rovnako ako klasicke. Ale pozor, ak máš alergiu na mliecnu bielkovinu (označuje sa ABKM) tak to je ten horší prípad. Nemôžeš kravské mlieko ani výrobky z neho. Niektorí ľudia tolerujú kozie, iní majú problém.aj s tým. Tu sa môžu používať vegánske potraviny, ale.tie nechutia rovnako ako klasické. Pri tejto alergií je možné, ak ju má malé dieťa, že z nej 'vyrastie'. Môže a nemusí. Ja mám ABKM a vyrástla som z nej, ale v dospelosti sa mi v stredovom období vrátila. Oba varianty vpohode nakúpis vo väčších supermarketoch, poprípade aj v DM-ke. Ak by si mala.nejake otázky, kľudne sa pytaj 🙂

mirkava
24. jan 2021

@lussyxy zozenies vsetko bezlaktozove.... pohodička

lussyxy
autor
25. jan 2021

@patus_2 ďakujem. Áno nemôžem ani kravske mlieko ani laktózu.len nedávno mi to zistili keď dom mala problémy zo žalúdkom.Preto sa pýtam napr cestoviny so syrovou omáčkou ide tam mlieko alebo smotana že čím to nahradiť co sa tak chuťovo podoba.alebo segedinsky gulas co dat miesto smotany😬

michaella24
25. jan 2021

Chuťovo asi nič úplne nenapodobníš, ale fakt si pozri kuchárku od Nikolety - alebo ma https://www.dcerka.sk/ webe má nejaké recepty. Je vegánka už dlhé roky a skúša vegánske alternatívy klasických receptov. Ja teda nemusím, síce mám ľahšiu laktózovú intoleranciu, ale keďže som pracovala v obchode so zdravou výživou, rada som skúšala a veľa vecí mi zostalo zaužívaných dodnes. Rada miesto smotany na varenie používam mandľovú alebo kešu. Chuť syra sa dá trošku napodobniť pridaním lahôdkového droždia do omáčky. Najradšej nakupujem na Country life, majú tam všetko a aj rýchle dodanie. Palacinky som robievala z ryžového mlieka, do kávy som si dávala čoko sójové, to sa mi najviac chuťovo pozdávalo. Čokolády si treba vyberať buď s vysokým obsahom kakaa, napríklad Vivany majú veľmi dobré, tam nie je mlieko alebo sú aj "mliečne", ale z ryžového mlieka (Vivany, Balance). Na jogurtoch treba pozerať zloženie, ale tie z Lidl sú veľmi chutné.

lussyxy
autor
25. jan 2021

@michaella24 ďakujem. Áno tie jogurty z lidla celkom chutia

ailiba
7. sep 2021

@lussyxy ja mam tiež intoleranciu na laktozu, ale ani bezlaktozovu veci mi nerobia úplne dobre. Namiesto bežného masla- ghee maslo (dá sa urobiť aj doma). Namiesto sladkej smotany-kokosová, ryžová, sójová, mandlova je tiež super. Namiesto mlieka ovsené mlieko (mi vyhovuje najviac), ale aj kokosové, sójové, makové, ryžové, mandľové, konopné.... Dobre je aj striedať. Syry sú dosť individuálne, napr. Mozzarella je celkom v pohode, kozí syr zvládam, tofu (treba vyskúšať). Jogurt kozí... V malom množstve aj bezlaktozovu. Držím palce, občas je to veľmi náročné.

smejko182
9. jan 2022

@lussyxy aj moje dcéry 6 a 2 maju abkm a učíme sa,ale ovsene smotany a mlieka sú podľa mňa super z dmky do obedov a kysla smotana kokosová z Lidla na dezerty mňam. Ak beriete probiotiká,tak pozor,veľa z nich má stopy mlieka😖 a nám to škodí tiež😥. Držím palce,ale dá sa na to zvyknúť.len škoda syrov,tie sú vegánske otrasné.

ailiba
9. jan 2022

@smejko182 tie probiotika sú pravda, dokonca aj niektoré lieky a vitamíny obsahujú laktózu (napr. Magnerot). Treba sa vždy radšej spýtať v lekárni. Posiela foto probiotika, ktoré neobsahuje laktózu a je super.