icon

Bryndzové halušky

avatar
evica17
25. mar 2022

Ahojte. Robila som.bryndzove halusky. Surove zemiaky nastruhala, dala vajce, polohrubu muku. A davala do vriacej vody. Ale sa mi nepodarili. Akoby sa muka vyplavila do vody a ostali len zemiaky, tie natsruhane fuzy akoby. Ale ani sa nevarili, ze by boli rozvarene, proste to uz po dopadnuti do vody akoby sa tak urobilo. Preco sa mi to stalo neviete niekto ?

Strana
z3
avatar
0silvia0
25. mar 2022

@evica17 malo muky

avatar
syslik81
25. mar 2022

cesto ma byt take aby tam stala vareska .. ani huste ani riedke .. troska soli a do vody olej .. my davame aj vajicko do cesta ...
a cesto nechame aspon 30 min stat

avatar
heidy222
25. mar 2022

@evica17 nastruhala na jemno alebo na hrubo?

avatar
nikha2809
25. mar 2022

To máš strúhať na Tom čo s toho spraví kašu nie tie pásiky ako sa dáva syr na špagety.Boli z toho ruka ja zvyknem zemiaky v mixéri rozmixovať

avatar
naobedbuduspagety
25. mar 2022

Mne sa toto deje keď hodím halušky do vody, ktorá ešte nevrie.

avatar
evica17
autor
25. mar 2022

@nikha2809 tak strihala som to na tom, ale mi to na pasiky nastruhalo. Uz sami to stalo viackrat, ale dakedy sa pidaria a ja neviem preco sa to deje

avatar
nikha2809
25. mar 2022

Na tomto čo je zboku ja strúham.Alebo si mala riedke cesto.Ved na tomto sa pásiky ani nedajú nastrúhať

avatar
evica17
autor
25. mar 2022

@naobedbuduspagety vyskusam nabuduce. Zdalo sa mi ze vrie, ale nebublala ta voda uplne

avatar
mabenn
25. mar 2022

bud si nedala spravne pomery surovin, alebo zemiaky boli vodnate a vlastne si ajtak nedala spravne pomery surovin...preto robim halusky bez zemiakov

avatar
0silvia0
25. mar 2022

@mabenn robis iba s mukou?

avatar
0silvia0
25. mar 2022

@evica17 mne sa to tiez stalo. Ked som videla, ze sa mi rozpadaju ako tebe, pridala som muku a boli ok.

avatar
deti95060810
25. mar 2022

@mabenn halušky bez zemiakov?

avatar
deti95060810
25. mar 2022

daj do cesta vajce, aj dva - budú lepšie držať, menej sa rozvárať...
inak sa mi zdá podľa popisu že si dala málo múky...

avatar
nadazdi
25. mar 2022

Malo muky to je fakt.. ale koľkokrát mi došla múka a nikdy sa mi nerozvarili na total, lebo voda musí vrieť jak blazen keď ich tam dávam 😁 robím ich každý deň už 5 rokov 😁

avatar
h2
25. mar 2022

@evica17 Ja zemiaky na halušky vôbec nestrúham na strúhadle. Nakrájam ich na kocky a rozmixujem na kašu ponorným mixérom. Keď si ich nastrúhala na pásiky, neuvoľnilo sa z nich dosť vody, aby cesto držalo pokope.

avatar
evica17
autor
25. mar 2022

@deti95060810
@0silvia0
@mabenn no moze byt ze malo muky, ale zdalo sa mi hustejsie to cesto. Milujem toto jedlo a nemavidim ho robit, lebo nikdy neviem ci sa podaria ci nie, a pritom mi to vzdy prislo take rychle a jednoduche

avatar
evica17
autor
25. mar 2022

@h2 dalujem za tip. Vyskusam zajtra rano este rz urobit tak.

avatar
0silvia0
25. mar 2022

@evica17 ved kup praskove, tie sa vydaria vzdy🤪

avatar
ladybug138
25. mar 2022

Ja robim halusky bez zemiakov, dam polohrubu muku, vajce a vodu, osolim a nikdy sa este nestalo, ze by sa mi nepodarili 😂

avatar
oli18
25. mar 2022

Myslím, že každá vieme, na ktorom strúhadle sa zemiaky postrúhajú😉 Ja vajíčko nedávam vôbec. A dávam len jeden zemiak a veľa hladkej múky. Ak mám málo cesta, prilejem trocha vody a znova múky. Aj keď som stará gazdinka, hodím 2-3 halušky lyžicou do vriacej vody, či sa nerozvárajú. Ak sa rozchádzajú, pridám múky.

avatar
mb2021
Odpoveď bola odstránená
avatar
zalka
25. mar 2022

@ladybug138 halušky bez zemiakov? to sú nokerlíky nie halušky :D

@evica17 rozmixuj zemiaky s troškou vody, daj soľ, polohrubú múku... ani vajíčko nedávam a vždy výjdu.

avatar
24mirka
25. mar 2022

@evica17 určite nestruhatna pásiky, ale na tu jasu-na tom boku. Do cesta dat vajce. A cesto musí byť ozaj husté. Podľa mňa si ho mala riedke.
Mam fajn tip.. Cez sezónu skúste nahradiť zemiak v haluskach tekvicu ( ja používam žltú tekvicu, alebo cuketu) .. Halušky sú ľahšie stráviteľné, oveľa jemnejšie, chutnejšie. 🤏

avatar
osky
26. mar 2022

Halusky /s kvaskom/

100g mlieko
300g voda
1 väcsie vajce
1 kl sol
500g muka/100g celozrnna,400g hladka /
Pridala som 47g kvasku-nemusi tam byt!!!

Nadrabala som davku takto:
250g muka/100g celozrnna,150g hladka/
200g voda

Vodu,mlieko,sol,vajce a /kvasok/ poriadne rozhabarkovat
Postupne pridavat muku a miesar uplne do hladka
Cesto je super vlacne pri miesani robi bubliny
Necvat postat,kym zovrie voda
Halusky sadzeme cez haluskaren alebo z lopara
Povarit 5-6 minut,kym nevyplavaju na vrch,
nesmu velmi bublat
Vyberat do hrnca s trochou masla ci oleja a premiesat,prikryt...

Bryndzove/Zemiakove halusky s kvaskom

1,5 vajca
66g kvasok-nemusi byt
Kvapka mlieka na rozhabarkovanie vajca
100g mlieka
500g voda
187g surovy na jemno nastruhany zemiak/mala som tie jemne pasiky/
250 g celozrnna muka
600g hladka muka

Postup ako u klasickych halzsiek-popis vyssie..

Ja som si upravila recepty takto a su super halusky.
Ta konzistencia cesta je lepava ale drzi v kope.ked si naberiem lyzicou,zosmykne sa to pomaly ale v kuse.nie je to kasa!!!je to cesto.
To je dolezite!
Ten kvas tam je,lebo som nepiekla a trebalo odobrat.
A zistila som,ze su jemnejsie,nadychanejsie a lahsie stravitelne,ak ho tam dam

avatar
kikulienkadd
26. mar 2022

Ahoj, halušky robím len zo zemiakov (nastúhane na drsnom strúhadle alebo pomocou strúhadla na robote),soli a polohrubej múky. Cesto musí byť tak akurát husté. 1.varku dám do (osolenej) vody takú menšiu, niekedy sa rozvarí, ale ďalšie sú už ok. (Vajce nikdy nepridávam do cesta.)

avatar
cezpat
26. mar 2022

@evica17 Ja vždy vyskúšam hodiť jednu "halušku" a zamiešam. Ak sa rozpadne, pridám múku.

avatar
0silvia0
26. mar 2022

@mabenn ja poznam mukove halusky, u nas sa pouzivaju ako prilohove, aj ked ja to moc casto nerobim.

avatar
mabenn
26. mar 2022

@0silvia0 ja odkedy som to raz ochutnala, fandim mukovym haluskam, zacala som to pravidelne robit od kedy syn zacal jedavat normalne jedlo, jemu to chutilo, urobi sa to rychlo, nie je o com...

avatar
ukulela
26. mar 2022

@evica17 zle struhas. Pasiky su na harulu. Na halusky treba kasu. Preto ja zemiaky ako spravna leniva gazdina mixujem. Rucne sa mi nechce. Mam aj struhadlo v robote, ale to ostane vela spinaveho riadu. Takze zmen struhadlo, alebo mixuj.

Strana
z3