Bude sa bublanina bez oleja lepiť?
5 vajec
250 g hladkej múky
250 g cukru
Kompót
Ahojte. Našla som tento recept- ingrediencie na bublaninu. Je to v poriadku, nemusí tam ísť olej? A môžem to dať na papier na pečenie, neprilepi sa mi? A kolko cca. piecť? 20min. Dakujem
Mas tam klasicke piskotove cesto, do toho nejde olej
@viestta takže je to ok. A ešte plus prášok do pečiva
Odskusana a vzdy sa vydari: 5 celych vajec + 1 necely hrncek kryst. cukru a 1-2 vanilkove cukry = zmiesat, pridat 1 a 3/4 hrnceka plhr. muky a 1 prasok do peciva, premiesat, pridat 1 cenely hrncek oleja - vymiesat do hladka. Vyliat na plech vystlany papierom na pecenie (cca 20 x 30 cm aby bola akurat vysoka, vacsi plech - bude nizsia, mensi - bude vysokanska). Poukladas ovocie a pecies na 200 st. cca 30 min - kazda rura pecie inak, ona ked je uz hotova zavonia a ked zatrasies plechom, stred sa netrasie. Nakoniec posypem vanilkovym cuktrom, alebo praskovym. Dobru chut!
@vikusjk má vzniknúť taká zvláštna mäsa v kope?
"mäsa, hmota"
Nie, cesto je take polotuhe, nie uplne tekute, ale stale sa leje
@vikusjk a lepí sa?
Nerozumiem, kam sa ma lepit? Nelepi. Miesam to vzdy metlickou, je to liate cesto, nehnetie sa...
Po zamiesani oleja dokonca miska ostane takmer uplne cista po vyliati, vytieram ju stierkou a pekne roztiahnem/rozlejem po plechu
Že to mám také lepkavé, na varechu sa to nalepí.
To je divny pomer. A bez mlieka? Davam 4 vajcia, 300 cukru (ja davam menej, asi 200), to sa vyslaha aspon 10 min. do takej zltej peny, a potom vmiesam (rucne alebo na minime v robote) 2 dcl mlieka, 1 dcl oleja a 400 polohrubej muky (1 prasok do peciva rozmiesany v muke).
Olej davam aj do piskotoveho cesta, kde sa osobitne slahaju zltky a bielky, aby nebola taka sucha ta piskota.
Ale mas tam vela suchych ingrediencii, ziadne mlieko? 🤔. Daj tam postupne mlieko, ak to mas suche, 1,5 dcl, plus 1 dcl oleja, alebo aspon pol deci.
Do bublaniny ide mlieko aj olej..mlieko mozes nshradit ak vodoy no to uz ono nebude. Lepisa ti lebo si tam nexala ani jedno ani druhe
Ja nedavam mlieko vobec, ale zato 1 necelu salku oleja -to je celkom dost. Ale mozu bublosku papat aj laktozovi intoleraci potom ;) od toho oleja nie je mastna, ale ani sucha. Fakt je to bubloska, ktora sa zatial vzdy kazdemu vydarila
@any3108 presne tento recept z varechy robím aj ja roky a vždy sa podarila. Autorka, skús tento a nebudeš ľutovať. Nemusí sa nič zvlášť šľahať, sladká je akurát, spravená rýchlo. Keď máme čerstvé jahody, je to lahôdka. Aj s kompótom je výborná.
Bude taka piskotova.ale vajcia vyslahaj zvlast bielky.
Nech je nadychana

Chýba minimálne prášok do pečenia a nejaký tuk (olej,maslo)
180 stupňov na cca 25min
Ja robím podľa tohto https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekova-bub...