Čo dať športujúcemu tínedžerovi na desiatu?
Dajte mi prosím inšpiráciu na desiatu pre 16ročného športovca, ktorý je každý deň hodinu a pol vo vode. Svalnatý, preferuje len bielkoviny, nič sladké. Už moja fantázia skončila, dakuejm
omeleta so zapecenym hraskom alebo kukuricou, tvaroh na slano s kockami uhorky, paradajky a trochou oliv. oleja, plneny wrap s rybacou plnkou, alebo masovou, slane listkove slimaky, moj 13 rocny si ich sam pecie nauklada na cesto platkovy syr, sunku a da si koreniny, kecup, rukolu, stoci, natrie vajickom a upecie si.
sam vie zjest skoro celu davku.
nie kazdy to ma rad., ale napr. moj 16 rocny vacsinou na veceru ma rad aj kuracie pecienky na cibulke, alebo kuracie srdcia, je to rychle a ma to vela bielkovin v pomere s tukom.
Moji chlapci vacsinou maju doma syte ranajky, ako pride bud si robia sami, bud muz, ale casto ja. To maju prazenicu, varene vajcia, platkovy syr, k tomu zelenina /mame aj zo zahrady/, zjedia aj dve krajce chleba, starsi si berie uz len jogurt, biely skyr alebo banan, jablko. Lebo ma v skole obedy a vravi ze keby este aj velku desiatu zjedol, tak obed uz nezje cely.
Mladsi nechodi na obedy, ten si berie dve velke krajce chleba s niecim...co som vymenovala, sladke nechce nic.
Veď hádam vie povedať čo by chcel jesť či? Darmo radiť, keď nevieme čo má najradsej
Nevie si sám pripraviť?
Môj syn má 13,5 plava 2 x v tyzdni + 3x trening crosfit, a vo voľnom čase bike a behava . Robí si desiaty aj sam ,ked ja nestíham. Sladke nepreferuje.
Často je to celozrnne pečivo ,a dovnútra si nakraja kuracie prsia a hodi k tomu uhorku kyslú, prípadne dresing .ma takú kvázi kuraciu bagetu , proteínovy nápoj ako doplnok .
Alebo cotage ma veľmi rad ( rajo aj nasladko ,alebo ten pažítkou, ci chilli) k nemu pečivo a šalátovu uhorku
Tuniaka v konzerve minule vzal z domu ,ale to sa nepáčilo spolužiačka, ze to smrdí 😂 , syrecky olomoucke tiež ma rad ,a tiež som mu ich zakázala do školu brat .
Este vieme robit wrap plnený mäsom a zeleninou , tuniakove toasty zapečené, rôzne pomazánka, napr guacamole, alebo kupovaný takú v cievku cicerovu ,ci americkú a k tomu 100 g šunky amalky. Mal aj fašírky šošovicove v škole, a tiež ma rad pilaf s mäsom, na spôsob rizota .ale to sa mu v škole nechce rozbalovat.
šalát z kuracích prs s quinoou, spenatom, fetou... alebo tortillu s vajickom, sunkou, syrom..
@evcagabi moj je starsi a to, ze mu nachystam jedlo neznamena, ze je nesamostatny, ale to, ze to v pohode spravim prenho.
@mirage tak autorku chápem.. ak sa bavíme o desiate prípadne olovrantoch , a mladý je vyberavy, tak je ozaj asi čas ,aby si vedel v obchode kúpiť, to ,čo sám vie ,ze jeho žalúdok toleruje popri tréningoch. A sam sa najesť. Nebavime sa o celodennej strave co obedoch .
Mam mladšieho syna o tri roky .tiež sportuje prakticky denne . Uz cca viem ,ake ma stravovacie zvyklosti ( je to iné pri deťoch s vysokým energetickým vydajom ,ktore trénujú) . Viem co asi bude chcieť jest pred tréningom, bez toho aby sa na tréningu vyzerala, a podal co najlepsi výkon, viem ,čo preferuje po tréningu, aby doplnil potrebné živiny a zacal regenerovať do ďalšieho tréningu a dobre sa mu spalo . Občas však povie ,ze to prepalil a dnes nemá žalúdok na to alebo ono jedlo a sama si rozumie ..alebo mi napíše sms po ceste domov , ze dnes nejedol dobre ,ci mu nenachádzam niečo brutálne sacharidove ,až doplní cukry....
Takze mu nachystám. No vo väčšine prípadov, otvorí chladničku a vyberie si sám podľa uváženia, koľko a čoho jedol , a co potrebuje .

Ved nech si chysta sam, nie? Ma 16 nie 6