Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@gelinka75 - parada, urcite vyskusam ... teda varit v zakrytom hrnci a vymiesit mozem dat aj do piecky na chlieb, ci? Inac iste divna otazka, ale musim sa opytat. Ako robis kvasok? Kvasok je moj "nepriatel", nikdy som ho nerobila a sa ho tak troska bojim. Navodov na nete je dost, tak si nevie clovek vybrat ... viem, ze vlazne mlieko, cukor a kvasnice. Ale kolko mlieka? A to len rozdrobit a nechat pracovat v odokrytej nadobe? Ako dlho? 😕
@weirdo hej cesto mozes zamiesit a nechat vykysnut v pekarnicke, aj ja mam, ale toto robievam rucne, neviem tie rohliky potom ako pridas, lebo to som pridavala pred kysnutim, no a kvasok uplne jednoducho, deci vlazneho mlieka, pozor aby nebolo teple, lebo to nici bakterie, tak len take vlazne, ja ho zohrievam v miske na puding v mikrovlnke par sekund, potom skontrolujem ci neni moc teple, to si ustriehni, tak a do toho vlazneho mlieka som nalamala pol kocky drozdia, zasypala troskou cukru a nechala som to asi tak 10 minut, to uvidis, zacne sa tvorit taka husta pena na vrchu mlieka, uz je kvasok hotovy, nemas co pokazit, ano a varit vo vode v zakrytom hrnci, otvorit az po 20 minutach, podari sa isto, keby daco kludne sa pytaj ak potrebujes nieco vediet 🙂
@weirdo Ja som zasa dala iba spaldovu celozrnnu, cukru tiez menej, kokosu zasa viac, k tomu hrozienka aj susene brusnice a ziadnu cokoladu. Na orechy som tiez myslela no nechceli sa mi mliet a kvoli malej som cele dat nemohla. A nabuduce budem piect urcite kratsie, hodina sa mi zda velmi prehnana.
ahojte dojedame z vikendu... 🙂
napodobne, este nas aj svokra vybalila tak ani neviem kedy budem najblizsie varit 😀
dnes nevarím, dojedáme zo včera 😉 ale urobila som celkom dobrý šalátik, zostalo mi trocha uvareného cíceru, dala som k nemu tunika z konzervy, nastrúhala reďkovku a tvrdý syr, natrhala ľadový šalát, osolila, pridala bazalku, sójovú omáčku a kyslú smotanu, mňam 😝
dnes plnenne palacinky s kuracim maskom so syrovou omackou,k tomu opekane zemiaciky 🙂
TIP NA DNES: Ak sa vám nedarí cesto dobre vyvaľkať napriek tomu, že je pomúčené, vložte ho medzi dve fólie, rozvaľkajte, fólie odstráňte a cesto položte na plech 🙂
ahojte 🙂 aj my dnes dojedame zo vcera 🙂 a uz teraz mam dilemu,co uvarim zajtra 😉
Dnes dojedáme od včera čiže slepačia polievka a madarský guláš z knedľou 🙂 a večer grilovačka u švagrinky...ideme oslavovať Moniku 😀
včera bol vývar z kuracích srdiečok so zeleninou a lekvárové perky s makom. Dnes podojedame... na olovrant sa pečú slivkové muffinky so škoricou (z Nového času pre ženy). Keďže zajtra má muž voľno tak bude klasika ako vždy - jeho obľúbené pečené zemiaky s kyslou kapustou 😀
U nas dnes cesnakova polievka so syrovymi knedlickami a spagety ala morcadella so syrom 😉
Dojedáme od včera...
hrášková polievka s brokolicou, ružičkovým kelom a krupicovými haluškami... bravčové soté s kukuricou, bravčová pečeň upečená ako paštéta (zmixovaná s vajíčkami a šlahačkou), zemiaková kaša a ľadový šalát... 😝
začíname tretí týžden u prarodičov ( plus 3kg 😝 ) a dnes babička ukuchtila krémovú šampionovú polievku a zajacový perkelt s domácou knedlou a keby bolo málo ešte dedkovi robila pekrelt ale s guliek( hovädzích)
Mliečna polievka s bielou fazuľou, zemiakmi a kôprom, a trojfarebné cestoviny so syrovo-šunkovou omáčkou 🙂 .
ahojte, ked dám do perkeltu smotanu na šľahanie, tak mi to zhustí? potrebujem zamaskovať cibuľu 🙂
@lolko_lenka vyber mäsko z omáčky a potom máš dve možnosti 1/ rozmixovať alebo 2/ scediť,však chuť po cibuľke ostane 😉
@bodka13 tak jak som mala ten perkelt, tak som tam na konci pridala trochu smotany na šľahanie, nechala trochu prevariť a vyzerá a chutí to super 🙂 cibuľku nevidno 🙂 ale ďakujem za tip 🙂
Ja dnes chrumkám zeleninový šalát a predstavujem si, že je to vyprážaný syr s hranolčekmi. Nie že by som držala diétu, ale som lenivá obaľovať a smažiť.
@lululka555 dakujem krasne, vyskusam 🙂
dnes dojedám zo včera ugrilovanú krkovičku na chalupe a zajtra by sme chceli urobiť nejaký gulášik ale neviem aké bude počasie bo zatial u nás leje a leje 😒
u nás kuracie prsia na smotane a ako dezert sú ešte banány v listkovom ceste.
vyprazene morcacie prsia, zemiakova kasa, salatik... chcela som kompotik, ale nemame 🙂

@weirdo cauko, jasne, robila som takto:
400gr spaldova celozrnna hladka muka, 100gr polohruba muka, 1 vajce, mala lyz. soli a mala lyz. cukru, 20gr drozdie, mlieko podla potreby, spravila som kvasok, potom som vsetko spolu zamiesila na tuhsie cesto, potom som este rucne do toho zamiesila na kocky nakrajane 2 biele rohliky, ale nemusia byt, vyzera to vsak v ceste dobre, lebo cesto je tmavsie a rohliky biele 😉 a nechala som to v kyske nakysnut, kym to 2x nepuklo. Potom som cesto rozdelila na 4 diely a vymiesila som 4 dlhsie, stihlejsie knedliky, zas som to nechala tak 20 min. kysnut na stole, medzitym som vo velkom hrnci dala varit viac vody, aby sa v tom pohodlne zmestili knedliky, pozor nakysnu tak dat siroky hrniec, varila som po 2 naraz presne 20 minut, pozor neotvarat vrchnak, vybrala som knedle popichala sparadkom a potrela troskou olivoveho oleja, krajala som az vychladnute a su perfektne 🙂