icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

titkovamiriam
28. sep 2010

jeje to vyzera ako osie hniezda-škoricove som este nerobila ale orechove makove ano 🙂

barbis
28. sep 2010

@titkovamiriam ako to tu tak čítam tak normálne rozmýšľam, že si ťa asi najmeme ako kucharku...no neuveriteľné 😎 zajtra idem skúsiť tie domáce rožky podľa tvojho receptu ale asi len z polovičnej dávky lebo mne prihorí aj čaj 😅 ale teším sa na ne..také teplé domáce s masielkom mňam

katka888
28. sep 2010

nieoc narychlo...... kuracie stehna pecene v rure, ryza v tĺakovom, salat - uhorka, paprika, paradajka , sladkokysla zalivka

elixia
28. sep 2010

@zuziq hladala som nejaky recept a nasla som aj ten, len som nevedela ake by boli..ta lucina mi tam velmi nepasuje teda 🙂 A vajickom sa uz pred pecenim nepotieraju?

ja som este nasla toto,tiez vyzeraju veeelmi jedlo 🙂
http://lesk.cas.sk/clanok/87328/skoricovniky.html

traktor
28. sep 2010

@martinex TRAKYNE BUCHTY NA PARE
pol kg polohruba muka, drozdie pol /na 1 kg muky cele/stipka soli, krystal cukor, vajco, olej , teple mliecko.....muku dame do misky v strede urobime priehlbinku a do nej rozmrvime drozdie, na drozdie dame asi 3 kavove lyzicky cukru zvysok cukru....8 kav lyz po bokoch, , .jamku z drozdim zalejeme mlieckom...ostatne mliecko si odlozime na bok...do muky / nie do dierky s drozdim...pridame stipku soli a dookola olej , vajicko...ked vidime,ze uz nam to drozdie naboptnava cize sa dviha dolejeme mliecko a miesime, miesime, miesime a mliecko prilievame podla potreby , kym sa nam cesto neodlepuje od nadoby...nechame nakysnut a potom robime buchty....ked robime kolac tak do cesta pridam este polku palmarinu..alebo iny tuk...buchty budu mäkke ako oblacik...
ja naparujem takto mam 2 hrnce aby pasovali na seba...do stvrt hrnca dam vodu na hrniec utierku a na utierku gumicku z gati ...ked voda zacne vriet dam buchty...tak dalej od seba..podla velkosti bud 4 alebo 5 kusov...prikryjem hrncom a necham parit 10 minut...knedlik 15 minut....ked ich vyberiem pierkom ich potriem olejom ...dukatove buchticky robim tak isto ako buchty na pare, len do cesta pridam este palmarin alebo iny tuk, aby boli mäkucke, a rezem ich na malicke buchticky a ukladam na plech vedla seba, potriem ich olejom a dam upiect, po upeceni sa krasne oddelia ../ ak chces , môzes este do cesta pridat vanilkovy cukor, ..budu vonavejsie/-ja ich robim vela, nasi ich jedia aj ciste, aj s pudingom..ak sa ti zvysia, zamrazis.....len este doplnim ze ak robim z celeho kila muky aj tak davam 1 vajicko nie 2...

titkovamiriam
28. sep 2010

barbis to vies ja uz mam na to vek,mna varenie ako konicek chytil tak po 30-tke dovtedy to bolo nutne zlo,a u nas sa doma stale varilo 😀 😀 😀 šak aj vidno 😀 😀 😀 no radi varia aj chalani,niekedy dam ich akcie v kuchyni 😀

zuzubabo
28. sep 2010

ja som dnes robila výborný šošovicový šalát, veľmi sa vydaril 🙂

zuziq
28. sep 2010

@elixia nepotieraju sa vajickom a su fakt velmi chutne.. ja som tu lucinu tam nedavala aj ked pisali, ze je to s tym super. to cesto je jemnucke, nadychane a take nasladkaste 😉

petusko
28. sep 2010

@elixia, tot je recept, robila som ho prvykrat a su naozaj uplne fantasticke 🙂

1 kg hladkej muky špeciál, 3 pl praškoveho cukru,2 kl soli, 2 droždia, 0,5l mlieka 140gr palmarinu
z mlieka a droždia urobíme kvasok,
do misky si nachystáš muku,cukor,soľ a palmarin potom tam dáš vykynutý kvasok a vymiesiš cesto.
necháš to kysnuť cca 1,5 hodiny potom to rozdelíš na 4 zhruba rovnake časti. každu časť rozvaľkáš potrieš olejom a daš na ňu 2 baličky škoricoveho cukru. potom cesto stočíš do rolady a nakrajaš na kolieska, jednu časť zlepíš aby cukor nevytiekol vonku a daš tou zlepenou časťou na pekáč.druhá strana sa ti urobí pekný slimáčik.
tesne pred položením do rury potrieš rozšľahaným vajíčkom. pečieš do zlatista cca 20 minút.
po vybratí nechaj na plechu okamžite potri vajíčkom a zakry to mastným papierom a utierkou.perfektne zmäknu.

elixia
28. sep 2010

@zuziq @petusko vdaka baby 🙂

petusko
28. sep 2010

@elixia ja som ich robila s polohrubou mukou, vzdy robim kysnute cesto s takou a su vydarene 😉

marcca
28. sep 2010

súhlas s petuskom, čo sa týka škoricovníkov...polohrubá múka a rozhodne žiadna hera či palmarín, do cesta olej, navrch maslo...ja som dlho hľadala recept, nakoľko moje deti sú "škoricové", vyskúšala som aj ten, čo tu bol spomínaný z mmb, ale nebola som spokojná..neboli nadýchané a straaašne suché...takže rozhodne hladká múka nie... 😝

zucha
28. sep 2010

ja som tiez uz druhy krat tie hniezda nerobila. Boli sice fajn, ale nie tak, ze by som si ich zopakovala.
Najblizsie sa chystam urobit toto, ale skoricove http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4193

zuzkat1
29. sep 2010

ahojte🙂 ja dnes nic nevarim..mame este zo vcera,ale zajtra asi petrzlenovu polievku a kuracie stehna s roznym korenim pecene v rure zo zeleninou... este to musim domysliet ze co vsetko na ne dam🙂

jonki
29. sep 2010

bryndzova polievka a ryba so zemiakmi (este neviem na aky sposob)

titkovamiriam
29. sep 2010

polievočka,,gaspacho,, a palacinky 🙂

maartinkaa
29. sep 2010

ahojte dievcata, a zo susenym drozdim mate ake skusenosti? chcem robit tie buchty na pare a mam len to susene??? 😕 😕

titkovamiriam
29. sep 2010

ja žiadne tak neporadim ,ja pouzivam cerstve 😅

barbis
29. sep 2010

@maartinkaa ja používam len sušené od kedy som ich objavila, sú výborné, nesmrdia a hlavne sa neskazia. Chuťovo sa mi zdá cesto lepšie aj keď ja robím kysnuté tak 4 krát do roka 🙂)

titkovamiriam
29. sep 2010

barbis tak asi droždovu pomazanku nemusis 🙂 ,ja použivam cerstve droždie aj ako pletovu masku 😀

barbis
29. sep 2010

no idem na tie rožky domáce, obed máme zo včera len ešte urobím nejakú rýchlu hubovo zeleninovú polievku a je to.

barbis
29. sep 2010

@titkovamiriam vieš čo to veru nie, to nemusím...to mi smrdká 🙂

titkovamiriam
29. sep 2010

😀 😀 😀 😀

smejkaa
29. sep 2010

@jonki Mozes napisat recept na tu bryndzovu polievku? dakujem.

traktor
29. sep 2010

moja suseda tiez robí len zo suseneho drozdia..ja som ho raz kupila ale nemala som odvahu ho pouzit 😅 ..robim len z cerstveho...a dnes na obed zeleninova polievka a pirohy z rozkov, veceru tuho rozmyslam..este uvidime..

zuzkat1
29. sep 2010

ja susene len do pekarne,ale cesto bolo vzdy super tak by nemal byt problem🙂

standa82
29. sep 2010

Fazuľová na kyslo a sviečková s knedlou

maartinkaa
29. sep 2010

dakujem, dakujem....u nas je to take hrozne s tym varenim, ja uz neviem co by som varila ☹ pre tolko hladnych krkov 😀 a v poslednej dobe som taka hnila 😝 fuj,fuj....

este rozmyslam aj nad dukatovymi buchtickami, ale neviem ako to davate na ten plech, tak aby sa vam to nepolepilo... 😨 a robite kysnute ceto aj v pekarnicke? lebo ja ju uz ani nepouzivam, po par pokusoch pecenia chleba 😀 😀
tolko otazok naraz, dufam, ze vam to nevadi??

maartinkaa
29. sep 2010

@standa82 no toto by bol pre nas taky dobry obed na nedelu 😉

@titkovamiriam mne cerstve drozdie tiez smrdka, ale len ak by som ho mala na tvari, inak ho mozem 😉

traktor
29. sep 2010

@maartinkaa ja potriem spodok plechu olejom, ukladam buchticky vedla seba..kuk vcera som dala foto...a ked uz su vsetky buchticky na plechu, potriem ich z vrchu pierkom olejom...po upeceni sa krasne oddelia, nie je problem 🙂