Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@titkovamiriam ako robíš ten šalátik ? Aj nejaký nálev ?
Ja som dnes varila sviečkovú na smotane a upiekla som tú tvarohovú bábovku 😉 ešte ju prizdobím šľahačkou - pravou, ušľahanou, nie zo spreju 🙂 a máme aj olovrantík a sladké ku kávičke a kakauku 😀
@weverka11 ze kvetinac 😀 😀 😀 😀
@titkovamiriam tie slimaky ma teda dostali 😀 😀 😉
traktor mnam pizza 😀 mnam jogurty 😀
slimaky su prihoda este zo skoly,takyto salat sme jedli na morave tusim v olomouci ked sme tam boli na praxi,ja som to poznala lebo babicka pochadzala s moravy.spoluziacka zacala jacat ze ma v salate slimaky 😀 😀 .tu slaninku moc nebolo vidno a pridali sa dalsie spoluziacky jacali jak besne ,jedli sme to v restike a tam si mysleli ze prisli ,,slovenske sliepky,, 😕 😕 😕 ked zistili co to naozaj je to bola teprva hanba 😅
inak som chemicka a ti radi varia 😀
elina je to klasika salat,alebo aj ladovy,nalev je ocot ,cukor ,sol,necha sa to tam tak pol hodinu a daju sa do misky len listy a na to oprazena obycajna slaninka.
@titkovamiriam obdivuhodné, koľko zvládaš každý deň navariť. Klobúk dole, tvoj manžel a deti ťa musia zato milovať. Aj ja rada varím, a varím každý deň, ale tolko by som nestíhala.
Zajtra budeme mať knedlo-vepřo-zelo.
berika dik deti su ok-manzela som uz vymenila 😀 😀 😀 😀
my zajtra pecene kuriatka 🙂
@titkovamiriam 😀 😀 ale kvoli vareniu to asi nebolo 😀
ja som sa trochu zdrzala pri tortach, tak polievka, nakoniec slepacia, sa vari teraz, pred chvilou som vybrala z rury slane rozky a este tesne pred nimi sme zlopli coko puding s cucoriedkami 🙂
a zajtra nevariiiim, ideme k mojim rodicom, mamka isto aj nabali 🙂
to nie 🙂
ja by som mohla ist tiez k nasim mam ich o poschodie nizsie 😀
Dievcata poprosila by som vas o nejaky vyborny recept (je mi jedno aky je narocny) na zavin, hlavne orechovy a vyskusam aj tvarohovy. U nas neexistuje tvaroh ako na Slovensku ten hrudkovy, len kremovy, tak to bude len taky pokus.
Aby zavin nebol suchy a nech ma dobre vela orechov prosim.
chces tahany,kysnuty alebo z listkoveho cesta 🙂
nemam rada listkove cesto, tak jeden s tych druhych dvoch, co je menej suchy. dakujem!
tak tahana ..
je to recept z netu,no funguje,ono dost zalezi od muky,ak by ti neslo tahat tak ho len vyvalkaj a hotovo:
Práveže dobré ťahané cesto je problém urobiť a asi si nikdy nejedla klasický ApfelstrudelBepo, nestraš. Ťahané cesto nie je vôbec problém urobiť. Robím ho často, rada a každý je štrúdľou nadšený.
Všetky uvedené recepty píšete ako recepty na štrúdle. Prepáčte, ale to sú všetko záviny. Za štrúdľu sa považuje len ťahané cesto.
Prezradím vám recept s podmienkou, že ho vyskúšate.
Klasická štrúdľa
200 g hladkej múky, 1 KL oleja, 1 KL octu a 1 bielok spracujeme na pracovnej doske. Konzistenciu upravíme pridaním vlažnej vody. Cesto má byť vláčne cca ako plastelína. Cesto prikryjeme nahriatym(t.z. teplým, nie horúcim) kastrólikom alebo miskou na cca 15- 20 minút. Ja to robím tak(keďže mi kastrólik chladne), že kým je cesto prikryté, dám ďalší kastrólik na chvíľku na plyn a striedam ich.
Na stôl položím obrus, alebo plachtu, pomúčim, na ruky rozotriem trochu(zdôrazňujem, že trochu) oleja, aby sa mi cesto nelepilo a začnem cesto od stredu vyťahovať. Nebojte sa toho, uvidíte ako mu ani nemusíte veľmi pomáhať a ide si samo za svojim cieľom. Musíte ho vytiahnuť úplne do pavučiny. Ak sa vám náhodou niekde roztrhne(o čom pochybujem), nič si z toho nerobte, pretože pri stáčaní bude prekryté viacerými vrstvami. Keď ho už máte vytiahnuté, okraje obstrihajte nožnicami, pretože ostanú hrubšie a tie sa vám nepodarí vytiahnuť do pavučiny.
Cesto v dvoch tretinách posypeme vychladnutou popraženou strúhankou, posypeme pomletými orechami, práškovým cukrom, postrúhanými jablkami(tie môžete rovno strúhať na cesto), posypeme hrozienkami a škoricou, pridáme pomletý mak a zase práškový cukor. Jednotlivé vrstvy kvapkáme rozpusteným maslom. Môžete z toho niečo aj vynechať. Základ je, že najprv musíme dávať suchšie náplne(strúhanka,orechy,...) aby cesto veľmi nenavlhlo. Čo sa týka náplní variácií je mnoho.
a./ Postrúhané jablká môžeme najprv zmiešať s marhuľovým džemom a rumom. Môžu byť pokrájané na veľmi jemné plátky alebo na strúhadle na väčších okách.
b./ strúhanka, tvaroh, višne
Fantázii sa medze nekladú.
Pomocou obrusa cesto zvinieme. Začíname stáčať od tej časti cesta, kde máme náplň. Cesto trošku zahneme na náplň, chytíme obrus do rúk a dvíhaním obrusa do výšky sa nám cesto zatáča do rolády. Neponáhľajte sa, aby nevznikli vzduchové medzery. Preto dávame náplň len do 2/3-tín, aby sme zvonku na roláde mali viac vrstiev suchého cesta. Preložíme na vymastený pekáč. Musia ho preložiť dvaja, lebo roláda je veľká a keďže sa nezmestí na pekáč po dĺžke, stočíme ju do podkovy. Potrieme žĺtkom a vo vyhriatej rúre na 180˚C upečieme.
Pri podávaní posypeme práškovým cukrom. Doporučujem podávať teplý a môžeme pridať kopček zmrzliny a šľahačky a tekutej čokolády(Topping). Vychladnutý ľahko môžeme zohriať v mikrovlnej rúre.
Nebojte sa a skúste! Prekvapíte nielen seba, ale i okolie. Časom ich budete piecť aj tri naraz, lebo to stojí zato.
...ja som robila teraz babovku 🙂 ...pôvodny môj recept je 25 dkg krystal cukor, 4 vajicka, 1 dcl olej , 1 dcl vody, 250 g polohrubej muky , prasok do peciva, vanilka/ nemusi byt/, posekane orechy, hrozienka, kakao....zltka s cukrom vymiesame , pridame olej, vodu, muku, prasok do peciva, vanilku, orechy hrozienka, nakoniec sneh z bielkov.do polky masy pridame kakao- je to vyborna babovka, nie je sucha, treba vyskusat 😉 a teraz som robila skoro tak isto, len som miesto orechov dala tvaroh a nastruhanu citronovu kôru...kakao som nedala...a je vyborna 🙂
orechová plnka:
200 g mletých orechov
50 g jemnej strúhanky
30 ml mlieka
200 g práškového cukru
hrozienka
Ako na to:
Mlieko spolu s cukrom necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vmiešame strúhanku,hrozienka a orechy a odstavíme.
Maková plnka: 400 g maku, 100 g cukru, 50 g hrozienok, citrónovú kôru, šálku mlieka, lyžicu medu, 1 vanilkový cukor, trocha rumu a škorice. Pomletý mak premiešame s mliekom, pridáme cukor, med, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a za stáleho miešania povaríme na veľmi slabom ohni. Odstavíme, vmiešame hrozienka s rumom a dáme vychladnúť.
toto je taká krásna tema tu sa nikto neháda... 😉
recepty ukladám 😉
@juliagregor veru...tu to vrie jedine na sporaku 😉 ..inak je tu fajnovo a vonavo...
@juliagregor velmi trefna poznamka 😀 😉
aj ja ukladam, akurat mam v tom taky misung, ze ked nieco hladam, tak to ani neviem najst 😅
tvarohová:
0,4dcl mleko ,2 zlate klasy,uvarit puding,vymiesat 250g maslo 150g cukor a 250g jemny tvaroh,1 vanil,cukor,spolu vyslahat,
300 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 80 g masla, 30 g hrozienok, 2 vajcia, 1 balíček vanilínového cukru, trocha nastrúhanej citrónovej kôry
Na tvarohovú štrúdľu rozmiešaš štvrť kila prelisovaného tvarohu, s dvomi žĺtkami, osladíš ho medom podľa chuti, pridáš k nemu desať sladkých a päť horkých pokrájaných mandlí. Zamiešaš do toho postrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča, zavinieš plnku do cesta, preložíš štrúdľu na pekáč, potrieš rozšľahaným vajcom a pečieš.
oj slinky mám poriadne...
u nás dnes pečený bôčik, červená kapusta , knedľa, brokolicová krémova polievka a deti mali zapečenú cestovinu s karfiolom a kuracími prsiami
koláč som nestihla
@petusko podobne...už mám tolko priečinkov...a inak si ukladám podľa nickov mamín...to si nejako skôr zapamätám 😀
chvalabohu ze sa nehadame lebo ja uz na konika chodila len zbezne,kde sa nieco zalozilo tam vzdy hadalo,esteze su teraz sukromne temy 🙂 a tie verejne obcas hodim nazor obcas si za nim aj stojim,nehadam sa ked to nema zmysel ,no podaktore su tu snad len koly tomu aby tu vrtali 🙂
@titkovamiriam tu štrudlu vyskúšam 😉
ja sa priznam ja netaham ja vyvalkam na tenucko 🙂
ja som robila trošku špízov, trošku rebierok, k tomu ryža a mala som chuť spraviť to v nejakej omáčke, vyskúšala som cesnakovú s medom a bolo vynikajúce a k tomu už len broskyňový kompót.
ja som na skolenie strudlove objednana k nasej babke, mm starej mame. len to stale odkladam, ale uz si musim najst cas a naucit sa to.
@titkovamiriam nejdes este spat? ved ja len citam a sliny mam az na zemi 😀 ale nie, len pekne pis, paradne recepty mas 🙂
nejdem spat 🙂 no uz ma nic nenapada co by som napisala len keby ste nieco potrebovali 😀
zuzu cesnak med a broskine -milovana kombinacia na masko 🙂
ja mam strasne vela receptom prepisujem,kopirujem kde ako sa da a to este kupujem o vareni snad vsetko co kde vide ja mam asi 50.tku knih o vareni a skrinu casopisov.inak rada chodim na MMB tam su super postupy 🙂

@titkovamiriam ty máš stále také dobré menu,super vieš variť 🙂