Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@verka1856 ja doporucujem tuto je uzasne jemna a kremova nasa oblubena http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6620 😉
mne práve domáca pekárnička robí ďalšiu dávku jahodového džemu 😝 vďaka tomu, čo ju vynašiel, je to ohromná pomoc, neviem si predstaviť, že v tomto teple stojím nad šporákom a miešam džem do zblbnutia 😅 a myslím, že o taký týždeň-dva už budem robiť ríbezľový, egrešový a višňový džemík-urodilo sa tento rok hojne 🙂
na veceru robim dusene nove zemiaciky s kôprovou omackou 😉 a este k tomu grilovane spekaciky - kvôli mm aby mal aj svoj pridel mäsa 😀
@maba a ostatné babenky .... tu je reccept na tú mňam zaváranú zeleninku .... píšem to tak ako mi to povedala babka - moja mamina, ale ak chceš väčšiu dávku tak jednotlivé zeleninky treba pomerne zvýšiť ... takže ...
1 mladá cuketa
1 mladá žltá tekvica
3 červené papriky - také tie mäsité (kápia)
150-200g očisteného cesnaku
Treba uvariť nálev ako na nakladané uhorky - možno použiť aj klasika z obchodu nakladač (osvedčil sa Zelko, no nie je pdomienkou). Pridať podľa chuti kryšt. cukor a ocot, nechať ešte prejsť varom, precediť a takto precedený čistý nálev naliať do pohárov, v ktorých sme podľa vlastnej fantázie 😉 vrstvili na kolieska nakrájanú zeleninku prekladanú cesnakom. Potom uzavrieť poháre a sterilzovať min. 8 minút. Inak obmenou môže byť aj zeleninka nakrájaná na kocky ... postup rovnaký a chutí to tak isto výborne.
... tak veľa zavarených pohárikov prajem 😉
@tinuskaha dala asi veľa ☹ ja dávam max 1,5 kg jahôd+cukor, Gelfix a vyjde mi z tohoto množstva asi 6-7 3 dl pohárikov 😉 mne tiež vykypel džem, a to som ju mala úplne novú, mm skoro infarkt dostal, musel všetko rozobrať a vyčistiť, no bolo to hrozné, 😒 teraz si už dávam pozor na množstvá 😉
zajtra pride svokra aj svagrinky tak chcem uvarit nieco fajne...a aby bolo aj na nedelu...takze klasika kuraci vyvar s rezancami a na druhe jedlo toto http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=45663 a kolacik ten fajny, co som tu raz nasla tento http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15807 je uplne skvely a rychly. A este musim nieco vymysliet, nejaku natierku asi bryndzovu na chlebicky
@danielaj ahoj, chcela by som sa ta opýtat, ako robíš ríbezlový lekvár v pekárničke, ja ho síce robievam každy rok, lebo ríbezlí mávame hojne hojne, ale až prednedávnom som si kupila prkárničku, ked robim klasicky tak robím zo štavy, lisujeme v takom odštavovači na ríbezle, ale ako sa to robí v pekárničke ani netuším, ale mám tu menšiu iba na max. 900g chlebík
@danielaj ja už jahodoveho mam dost,tiež robim ribezlovy ale nie pravý dzem ale rosol 🙂 a robim dzem aj z cerešní 🙂
Zajtra bude morčací vývar a druhé nejaká omáčka s knedľou, bo mám knedľu, len neviem akú omáčku k tomu, asi kôprovú... keďže sviečkovú sme mali nedávno... 😉 a ešte bublanina, uvidím či budú jahôdky alebo čerešne...
@rastulka mňam..sliny až po zem... ach tá moja závislosť. 😀 Už sa teším, keď si pôjdem nazbierať ku sestre.
Inak my máme dnes zapekané palacinky s ľadovým šalátikom a bude aj na zajtra a k tomu avokádový kokteil, ktorý chutí ako likér, ale nie je v ńo mani kvapka alkoholu! 😉 Ho budem asi dávať do čokošpicov 🙂
ahojte.my sme dnes dojedli perkelt s kolienkami.zajtra uvarim uz nedelnu hovadziu polievku s rezancami a vybrala som z mraznicky halusky /spravila som ich naposledy strasne vela,tak som ich tam supla/ -spravim ich s bryndzou a slaninkou.
v nedelu bude ta hovadz.polievka a upeciem bocik + zemiakova kasa.
a poobede chceme grilovat /troska oslavit moje meniny/ - zajtra si napacujem kuracie prsia na kocky. a urobim špizy /kurac.maso,slanina,domaca klobaska a cibula/.a urobim k tomu šalat /paradajky,šalat.uhorka,redkvičky,cotttage cheese./.
uz sa tesim.
dnes zeleninová polievka a zemiaky na kyslo...k tomu opečenú klobásku ,volské oko...
@papuka ríbezle si prepasírujem 😉 kedysi som robila aj zo zrnkami, ale to nám vadilo, čiže je to v podstate ako rôsol, ja veĺmi veľa pečiem, tak aj džemu veľa spotrebujeme, a ľúbime aj na maslový rožtek, chlebík 😉 prepasírujem si teda tie ríbezle, odvážim, aby toho bolo 1 kg, max 1,5 kg, lebo som vyššie písala, ako mi vykypel, keď som začínala a robila džemík v pekárničke prvý raz, tak si na to dávam pozor, dám to do pekárničky, prisypem Gelfix 2:1 extra, ja používam zväčša ten, spotrebuje polovicu cukru a zachováva si prirodzenú chuť ovocia, a pridám 500 g cukru, troška premiešam a pustím pekárničku, program džem, trvá to 1 hod. 20 minút, po uplynutí tohto času už len dám horúce do pohárikov, uzavriem, zabalím do novín a do deky a nechám vychladnúť. takto robím všetky džemy a nikdy sa mi žiadny nepokazil. Môžeš použiť aj iný želírovací prípravok a množstvo ovocia a cukru daj toľko, ako píšu na obale , ale dbaj na to, aby ovocia nebolo viac ako 1 kg, max 1,5 kg, aby ti nevykypel. Z toho množstva 1 kg mi vyjde asi 5 ks 2,5 dl pohárikov. Obrovská pomoc, hlavne, keď nad tým nemusím stáť a miešať. A je to dobré pri takých druhoch ovocia, ktoré dozrievajú postupne, ako jahody, maliny, ríbezle, egreše, aj višne....
@titkovamiriam ja mám jahodového 8 ks 3 dl pohárikov, robím postupne, ako mi dozrievajú jahody 😉 tiež ríbezľový je v podstate rôsol,robím aj egrešový a ten robím aj so zrniečkami, tak nám chutí viac, ako bez 😅 pritom v ríbezľovom nám zrnká vadia, tiež robím malinový - mám v záhrade černice beztŕňové tak z tých je vynikajúci, potom z klasických červených malín a aj zo žltých, tie sú výborné, len minulý rok som nestihla urobiť z tých žltých, decká mi ich postupne vyjedali, lebo sú výborné, ale tento rok si to nenechám ujsť 😅 aj čerešňový som robila minulý rok prvýkrát a bol výborný, ten sa chystám asi na budúci týždeń, máme také neskoršie čerešne srdcovky, tak robievam z tých, potom višňový, marhuľový, broskyňový, hruškový a slivkový lekvár robievam v rúre, ten je úplne skvelý 😉
@tinuskaha tak to potom netuším, čo sa stalo? 😕 mne mieša skoro celý proces až ku koncu pár minút nemieša 😒 ja som to včera dala do pekárničky, zapla a išla som s malou na detské ihrisko, prišla som odtiaĺ a už som to len preliala do pohárikov 😉 netuším, žeby chyba pekárničky? 😖 dala asi správny program džem, že?ja takto robím stále a nič mi nevykypelo, len ten prvý krát, ke´d som dala veľa 😖
Ahojte, ja už mám na dnes takmer navarené 😅 , keďže sme dnes vstávali 4.20h 🙄 , malému vychádza stolička 😝 : polievka od včera brokolicovo-mrkvová s mrveničkou, práve sa mi dopiekla sekaná a dovarila paradajková kapusta, ešte idem spraviť zemiakovú kašu a upiecť dvojfarebnú bábovku 😉 . Pekný deň nám všetkým 🙂 .
@adelaida33 dobré ránko, ty si šikovnica 😉 my ešte len vstávame 😉 a ja ešte len premýšľa, čo budem variť 😅
@danielaj Hm 😅 , ďakujem 😉 , šikovnica ako šikovnica, ale dnes skôr taká nedobrovoľná, vzhľadom na skorý ranný budíček 😝 🙄 😀 . Istotne zasa vymyslíš niečo chutné 🙂 . A čo plánuješ tento víkend piecť?

tak mi dnes bravcove na smotane z haluskami a dezrt spravim jahodove tiramisu 😀