icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

dannynka
15. dec 2010

my dnez zelenikovu polievku s krupic. haluškamx a granadír 😉

dannynka
15. dec 2010

@fattamorgana tie kavove linecké by aj mna zaujimali :o) a ešte by som chcela poprosit či niektora nemate nejaký dobrý overený recept na čokoladove "cookies " teda kukís 😀 😀 😀 😀 😀

fattamorgana
15. dec 2010

@estterka robila som to podľa tohto receptu, len plnku dám až budúci týždeň, ak dovtedy neporodím 😉
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21028

eva7780
15. dec 2010

my sme dnes dojedali,aspon som stihla urobiť šuhajdy 🙂 zajtra chcem robiť princezky,ale naplním až koncom budúceho týždna

zajo79
15. dec 2010

@eva7780 princezsky? ake princezsky? mas recept? prosim prosim

eva7780
15. dec 2010

@zajo79
Cesto:300 g hladkej muky,150 g palmarinu,150 g praskoveho cukru,1 vajce ,pol prasku do peciva
Krem:1 vanilkovy puding,3 dcl mlieka,200 g hery,100 g praskoveho cukru,2 lyzice uvarenej kavy najlepsie instatnej,
Poleva:150 g praskoveho cukru,2 lyzice uvarenej kavy tiez instatnej,trosku rumu alebo aromy
Cesto vymiesit,vykrajovat ovalne tvary ako su princezky(mozu byt aj okruhle ked nie su ovalne ),plnit kremom,zliepame a navrch poleva dohladka vymiesana
Je to pomerne rychle a lahke,aj dobre.Ja sa to chystam piect zajtra a naplnim to az na druhy tyzden tesne pred vianocami

zajo79
15. dec 2010

@eva7780 dakovalaaaaa. vyskusam

ma77
15. dec 2010

ahojte neprispievam sem ale čitam vas pravidelne a inšpirujem sa čo varit ale chcem sa opytať kolko ma stat cesto na medovniky v chladničke viem že je neskoro ich robit ale skôr nebol čas ☹ a ako sa da odhadnut gramaž surovin ked nemam vahu diky

maggie2
16. dec 2010

@ma77 ja dávam medovníkové cesto len na jeden deň do chladničky. Mám vlastný recept kde je poriadna dávka medu a nie akože medovníky a medu je v nich akurát tak lyžička, dve... Vôbec nie je neskoro na medovníky, ja ich robím až tak 21.-22.12. oni sú po upečení zachvíľu mäkké a vydržia dlho

daniz
16. dec 2010

dnes idem veľa gulášovej hustejšej polievky aby bolo aj na zajtra teda verím že ostane 😀 😀 😀

majda27
16. dec 2010

@maggie2 prosim ta a nenapišeš sem ten tvoj recept? Ja hladám recept na medovníky čo zostanú dlho mäkké, ro mám recept tak sú strašne tvrdé. Ďakujem

nanulik
16. dec 2010

ja dnes budem robiť tekvicovú polievku, ako druhé ešte pesne neviem ale bude to niečo z krkovičky a mohlo by to byť s ryžou. namáte nejaký typ?

saskarisko
16. dec 2010

@zajo79 - ak chces origos recept na male moravske kolaciky, mozem poskytnut 😉

fattamorgana
16. dec 2010

@ma77 vraj cesto na medovníky čím dlhšie stojí, tým sú lepšie. ja ich nechávam od večera do rána. a ak máš dobré cesto (na mäkké medovníky), vôbec nie je neskoro ich piecť, stačí aj deň pred Vianocami. ja mám taký recept, ak by si chcela. a s tým vážením ti nepomôžem, ja mám aspoň takú odmerku, podľa nej sa to dá aspoň cca odhadnúť...

zajo79
16. dec 2010

@saskarisko poprosim. 🙂

kibuk
16. dec 2010

@majda27 tu je moj recept na makke medovniky polovična davka 400g hladkej muky,150g praškovy cukor,2 cele vajcia,2,5 lyžice medu,100g hery(zimnej na kocky nakrajanej), 1/2malej lyžice škorice,1/2malej lyžice korenia pernikoveho,1/2lyžice sody bikarbony, spolu všetko dame dokopy a dame do chladničky najlepšie na celu noc 🙂 ale ja som piekla aj po dvoch hodinkach chladenia a su makke a ešte som zabudla pred pečenim potrieme rozšlahanym vajičkom ,pecieme vo vyhriatej rure cca 10 minut sledovat treba 🙂

zuzu13
16. dec 2010

@ma77 tu si pozri....ja nevážim...časom to budeš vediet odhadnut 🙂
http://clanky.vareni.cz/vazime-bez-vahy/

u nás máme na dnes hrachovu kašu s udenym a dojedá sa madarský gulaš s knedlou 🙂

zajo79
16. dec 2010

@nanulik ja robievam - krkovicku osolenu a okorenenu dam na plech, posypem cibulou nakrajanou na mesiaciky - tak viacej, a polejem slahackovou alebo smotanou na varenie. mnamka velka.

a netusim co dnes uvarit..ale vobec 🙄 😕

zuzu13
16. dec 2010
zajo79
16. dec 2010

hmm..mozno kuracie stehna horne na zemiakoch a grilovacom koreni spolu upecene v rure.. a nemusim stat pri sporaku... 😅

saskarisko
16. dec 2010

@zajo79 - Moravske kolaciky (male)
Cesto: 1 l mlieka, 1 ks smotany sladkej, 3 ks masla (velke), 1 ks hery, 1 kg hladkej muky, 2 kg polohrubej muky, 30 ks zltkov, 0.70 kg cukor krystal, 0.25 kg drozdia, 1 dcl rumu, stipka soli, 2 dcl oleja na domiesenie
Tvarohova napln:
1.25 kg tvarohu, 1 kg cukru mucka, 20 dkg hrozienok, 5 ks vanilkoveho cukru, 1 ks vanilkoveho pudingu, 3 ks zltka
Slivkova napln:
3 kelimky slivkoveho lekvaru, 3 ks vanilkoveho cukru, 1 balenie skorice, 4 vajcia
Orechova napln:
1 kg orechov, 0.5 kg cukru mucka, 2 ks vanilkoveho cukru, 0.25 l rumu, 3 dcl mlieka
Makova napln:
0.5 kg maku (zomliet), 1 dcl mlieka
Posypka:
1.5 kg polohrubej muky, 3 ks masla, 1 kg cukor mucka, 3 zltka, citronova kora, 3 ks vanilkoveho cukru

Zo surovin vypracujeme cesto (klasika mlieko, drozdie na kvasok, a potom postupne pridavat ostatne suroviny), rozvalkame, pokrajame na stvorceky, ktore naplnime plnkami. Navrch dame posypku a upecieme (180 stupnov, cca 15-20 min. - zavisi od typu rury).

Je to originalny recept z Moravy. Ma len jednu chybu, a to ze je pre velke mnozstvo, ktore sa robi na svadby, oslavy a podobne prilezitosti. Ale zase tieto kolaciky sa nepokazia, a nejaku dobu vydrzia (pokial sa nezjedia skor)

lucka1987
16. dec 2010

no ja som varila vcera zas: tortili plnene masom s bolonskou omackou a parmezanom.. a k tuu kuraci vyvar a nakrajana palancika namiesto rezancov..... minule to chutilo mm

tereza79
16. dec 2010

gyros s hranolkami a sebe kuracie pečienky ne cibuľke lebo ja gyros nemám rada 😀

womenne
16. dec 2010

Vločkova polievka a parene buchty.

lea132
16. dec 2010

Hovadzi vyvar a masko z polievky so zemiakmi a chrenom..

Nerobievate niektora kolaciky,kde ide bravcova mast?Nasla som recept a stale ma to mata,ze ci tam to neni citit alebo co

ma77
16. dec 2010

@zuzu13 dakujem ti velmi pekne velmi mi to pomohlo miesto vahy aspon nejaky odhad 🙂

zajo79
16. dec 2010

@lea132 sadlovniky? moja babka to robila.. ale recept nemam. 😕

lea132
16. dec 2010
daniz
16. dec 2010

@lea132 aj moja babka ich robila a boli super 😵 😵

Sádlové pusinky: 100 g hl. múky, 100 g pr. cukru, 100 g nesolené sádlo, 2 PL kakaa /pomleté orechy -nemusia byť, ani ja ich tam nedávam/ . Vypracovať cesto , robiť guličky , poukladať na plech vareškou /koncom/ urobiť jamky a dať
do nich slivkový lekvár - alebo iný , džem - podľa chuti a piecť do ružova. cca 50 ks. Dúfam, že som pomohla 🙂 🙂 🙂 😉 😉

lea132
16. dec 2010

@daniz dakujem a neni tam to sadlo citit? 😅