Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Baby neporadite nejaky dobry recept na morcacie masko (prsia) - nieco prirodne so stavickou, aby mi to aj mala zjedla - ma 22 mesiacov.
ahojte babulky dlouuuho jsem tu nebyla 🙂
dneska narychlo zapečene těstoviny se zeleninkou a syrem a na večeři jsem dělala palačinky z celozrnné mouky byly super 🙂
holky s malou postupně přecházíme na produkty, suroviny a domácí výrobu bez bílé mouky a místo cukru používáme přírodní sladidla...máte některá zkušenosti popřípadě nejake recepty na zdravější jidla tohoto typu? neco oveření nejake dobroty 🙂 děkuji za každý tip..
@briketa prosim ta das recept na tu minnestrone? Vyzera uzasne.
@ivanajelinek @irsina83
LETNA MINESTRONE
1 PL olivoveho oleja
1 stredna cibula nasekana nadrobno
2 stredne mrkvy nasekane
1 stonka zeleru, nasekat
sol
4 velke strucky cesnaku pretlacit
1/2 kg paradajok zbavit koze, jadier, nakrajat na male kocky, alebo 1 konzerva
1 kvaka ( taka velka redkovka jemna na chut, po anglicky je to turnip)
200 g cukety nasekat
zvazocek obsahujuci: kusok korky zo syra parmezanu, 1 bobkovy list, 3 vetvicky petrzl. vante, 3 vetvicky tymianu vsetko zabalit do gazy
1 konzerva bielej fazule preplachnut
1/2 hrnceka kolienok cestovin (suchych)
200g zelenej fazulky umyt a nasekat
cierne korenie na dochutenie
parmezan na dochutenie
par listkov bazalky
Zohriat oliv. olej vo velkom, najlepsie zeleznom alebo kamennom hrnci, pridat mrkvu, cibulu a zeler. Zvarit, miesat asi tri minuty kym zelenina zacne maknut a pridat 1/2 CL soli. Pokracovat vo vareni, za casteho premiesania, este pat minut. Pridat cesnak, zmiesavat spolu dalsiu minut a potom primiesat paradajky. Premiesavat kym sa paradajky rozvaria do ostatnej polievky, asi 10 minut. V 200 ml vody zvarit turnip, cukety a zvazok byliniek, prviest do varu. Pridat 2 CL soli. Znizit ohen na minimum a varit pomaly 45 min. Pridat bielu fazulu. Odobrat zvazok byliniek. Pridat cestoviny a varit dalsich 10 min. Pridat zelenu fazulku. Pokorenit. Pridat nasekanu bazalku. Navrch do kazdeho taniera nastruhat parmezan.
pecena baranina, knedla, kapusta, kremova cuketova
@fattamorgana no ja som raz skúšala udusené na pive normálne nakoreníš a dáš celé pivo a trochu vody do toho sa dávajú ešte hrozienka na nadrobno nakrájané obielené jablko , bolo to super a ešte som robila tak , že som domácu klobásku nakrájala na kolieska a tie som nastrkala pod kožu po koľko sa dalo tak aby to bolo pod kožou po celej ploche a piekla som pomaly a polievala výpekom, to tiež bolo super
ahojte , včera som robila na dnes zeleninové fašírky - dala som domácu zeleninovú zmes / cca 35dkg/, kúsok uvareného údeného / tak 20dkg / - to som pomlela na mlynčeku, pridala som tak cca pol sáčku sparených jemných ovsenných vločiek, tri vyžmýkané rozmočené rožky , soľ, koreniacu zmes cumin powder - to mi doniesli z tunisu- je to niečo ako rozomletá zrejme rímska rasca , jedno vajíčko a na zahustenie mletú strúhanku, vypracovala som takú polotuhú zmes obalila len v strúhanke a dala na naolejovaný plech a piekla v rúre- vyšlo mi 25 kúskov a boli fakt vynikajúce, kto má veľmi rád môže si dať aj cibuľu a cesnak, či majorán - ja tie dve ingrediencie nemôžem, tak som nedala a majorán som minula a tak to muselo byť bez a pridala som to korenie tuniské miesto toho . K tomu boli zemiaky a dorobená hŕstková polievka. len zahustená zátrepkou , mliekom na pokyslo + kôpor
A konečne som odvarila slivkový džem
dnes ma čaká odvariť kečup a musím piecť , zrejme bude perník lebo mám naň chuť už tri dni a možno aj jablkový koláčiť
@fattamorgana Ja som minule robila kurča podľa rady mojej kámošky.Či už celé kurča rozdelené na porcie, alebo samotné stehná umyť, osoliť, pokoreniť, potrieť prelisovaným cesnakom , horčicou a na to vrstvu na koieska nakrájanej cibule. Trošku podliať a dusiť. Keď je mäsko mäkké odkryjeme a zapekáme, pričom na každú porciu dáme kúsok masla a ešte na kúsky nakrájaný cesnak. Príloha opečené zemiaky, alebo ryža. Je to zasa iná chuť, u nás sa páčilo.
@womankc máme podobné chute.....okolo vianoc sa dosť preferujú medové záviny,lenže ja som nikdy neskúšala,lebo boli klasické medovníčky,kokosové ježe,štóla......tak asi cez víkend niečo vygúglim,že nie kysnuté ,ale medové plnené slivkovým lekvárom,druhý orechami,jablkovou zmesou ...nemám recept 🙂
@sarah00 Ahoj ja ho robim od oka tak napisem tak ze cca. 1/2 kg polohrubej muky, sol, 1dcl oleja a kvasok s 1/2 kvasnic cukru a mlieka. Vsetko spolu vymiesit cesto ma byt vlacne musi sa odlepovat od misky ale musi sa dat dobre roztiahnut. cesto nechas vykysnut a potom ho das na vymasteny plech. ja pouzivam palmarin na potretie plechu potom nieje taky suchy zospodu ako ked das olej. a na vrch zozslahane zltko s trochou soli. To natries pred pecenim na cesto a posypes rascou. das do rury a pecies ja robim v teplovzdusnej na 160 stupnov 20 minut a je suprovy. 😀
@katussska24 ja som plnila len slivkovým lekvárom a druhé som zmiešala orechy s práš.cukrom a zabarila som horucim mliekom, mlieka len toľko , aby plnka zostala hustá. 😉 Tie orechové nám viac chutili,nabudúce urobím len také.
u nás dnes fazuľová polievka so zeleninou a u v nej uvarené čerstvé bravčové koleno. Koleno potom dám na cibuľku, pokmínujem a dám do rúry upiecť aj s jaterničkami. Udusím k tomu kyslú kapustu, uvarím zemiaky a skvelý obedík je na svete 🙂
dnes máme polievku zo včera paradajkovú, idem robiť kuracie prsia na prírodno so šalátom a medovo-horčicovým dresingom. A urobím aj ryžu. 😉
včera u nás boli zemiakovo-bryndzové pirohy so slaninkou a opr. cibuľkou + poch. smotana, dnes chlebová polievka .
Plnená paprika v paradajkovej omáčke
http://veu.sk/index.php/chutne-recepty/961-plne...
ahojte, ja som dnes varila iba druhé, polievku ešte dojedáme kelovú z predvčera, robila som zeleninovo-syrové fašírky, varené zemiaky s maslom a pažítkou, aj trochu hranoliek som urobila, k tomu rajčinovo.cibuľovo-cesnakový šalát s olivovým olejom a bazalkou - asi posledná zo záhradky, rajčiny mi dozrievajú tie, čo som obrala zelené a dala do krabice s jablkami a práve mi pípa pekárnička, že už mám hotové cesto na škoricové motánky, tak idem motať, dobrú chu´t k obedu 😉

@irsina83 Ahoj, mozem sa opytat, kde nakupujes potraviny? Hlavne ma zaujala ta ovsena smotana 😀