icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

maculik
18. dec 2013

@njonja mnam, kapustove halusky som nejedla roky, vidis, musim spravit 😵

kocky, nemate nahodou overeny recept na dobre linecke kolaciky, ale nie velmi suche, drobive? A na nejake orechove kolieska?
Dakujem. 🙂

zuzkat1
18. dec 2013

Dnes zemiaky s petrzlenovou vnatou a kur.prsia so zeleninou (mrkva,hrasok,ruz.kel,a fazulky). A karamelovy puding

ivushqa
18. dec 2013

@danielaj ozaj sú tie vanilkové rožky dobré? lebo minulý rok som experimentovala a vyskúšala dať maslo miesto margarínu a rožteky sa pri pečení "roztiekli" ☹ tak neviem, "kde udelali soudruzi z NDR chybu?" to isté sa mi zopakovalo tento rok s husárskymi očkami( podobný recept ako vanilk. rožky), takže som ich vyhodila do koša a robila som druhé, už s Palmarinom, a tieto sa vydarili......a vanilk. rožky budem robiť podľa osvedčeného receptu od mojej svokry, ktorý ma nikdy nesklamal 🙂

ivushqa
18. dec 2013

@maculik tieto linecké robievam každý rok : 750 gr. obyč.hladká múka,1/2 kg Palmarin, 250 gr prášk. cukor, 1 vanilk. cukor, piecť na suchom plechu

maculik
18. dec 2013

@ivushqa dakujem! 🙂 Dufam, ze sa podaria, lebo tu v Nem. Palmarin nie je, len nejaky tuk na pecenie (tak sa to vola), tak hadam nic nepokazim. Skusim len polovicnu davku najprv 🙂

ivushqa
18. dec 2013

@maculik ja robievam tiež len z polovičnej dávky, aj tak ich je dosť

lululka555
18. dec 2013

ahojky, dnes minestrone polievka a perky,potrebovala som minúť načaté džemy v chladničke,takže budú so slivkovým ,jahodovým a čučoriedkovým, posypané makom a poliaté maslom. 😉

zuzkat1
18. dec 2013

Ja som robila tieto van.rozky a uz musim robi tretikrat take su super ze manzer vsetko pojedol🙂
300g hl.muky
200g palmarin
100g pr.cukor
150g pomletych orechov
3 zltky
2x van.cukor
1/4 cl mletej skorice.

m_ij_ka
18. dec 2013

náš obed zeleninový vývar s pečeňovými haluškami, vyprážaný syr s hranolkami, kečup 🙂

eliska3
18. dec 2013

@maculik ja mám výborný overený recept na mäkučké linecké:
7 dkg pr. cukru, 14 dkg masla, 21 dkg hl. múky, 2 žĺtky, trochu soli, postrúhaná citrónová kôra. Toto je menšia dávka, ja som piekla z dvojitej a musím napiecť znova, lebo sú také dobré, že sme ich už skoro všetky pojedli - vid foto. Ešte chcem upozorniť, že podsýpa sa len cukrom, nie múkou, potom sa nedroli cesto 😉 A pred pečením niekedy potriem bielkom a posypem posekanými orechmi, teraz som neposypala.

womankc
18. dec 2013

Ahojte dievčatá , pridávam sľúbené recepty , skôr som nemohla skolila ma kvalitná viróza

RAFAELO guľky:

20 dkg práškového cukru
20dkg sušeného mlieka
1 hera
1dcl teplej vody
4 tortové oblátky - rozmrviť na jemnejšie , ja osobne som použila dva balíčky vianočných oblátok rozmrvených
Z týchto surovín sa vymiesi masa a nechá sa stuhnúť v ľadničke
potom formujeme guličky a obaľujeme v kokosovej múčke
Ja som tento raz pridala asi tak 3 pol.lyžice salka a hrstičku kokosovej múčky aj do zmesi a bolo to fajnové
recept som sľúbila tuším Lululke,alebo Levandulke

Niekomu som tu sľúbila aj rumunské rezy,alebo teda kokosové ježe, ale žiaľ recept som nenašla , zrejme som ten rozpis niekomu dala, ale určite som tú zmes na obaľovanie robila z rozpustenej čokolády na varenie nie z kakaa a mlieka
, dala som čokoládu maslo a mlieko a urobila som to redšie ako na polevu , robím to od oka takže presne to uviesť neviem

no a pri tom som si spomenula, že som tu sľúbila tuším michaelamilan pomazánku mäsovopaprikovú , ktorú robím , takže mi svitlo teraz xixixiix a teda do budúcej sezóny pridávam:

Mäsová pomazánka
2kg paprík očistených
1Kg paradajok ošúpaných / nemusí byť/
2 dl oleja
5 cibúľ
10 strúčikov cesnaku
10 feferónov / ja nedávam, max 1/
2 konzervy bravčovej vo vlastnej šťave
2 konzervy väčší lanšmít
Posledné dve veci ja nahrádzam kusom pečenej slabiny bravčovej / cca tak kilo /
Všetko sa pomelie na mlynčeku a varí sa 11/2 hodiny, potom pridať soli a sterilizovať tak 5-10 min .

Ešte pridám jednu čisto paprikovú a tá je ozaj vynikajúca na hocičo :

2 kg očistenej kápie
1/2 kg cibule
1/4 l octu
2 bobkové listy
3-4 hrebíčky
15 dkg cukru
1/2 sáčku deka
Všetko sa pomelie na mlynčeku a varíme 1/2 hodiny . Sterilizujeme10min klasickým spôsobom

daniz
18. dec 2013

@anaku to sú orieškové zliepané koláčiky, poliate čokoládou a mandla na ozdobu. My ich máme veľmi radi,originál je, že sú zliepané krémom, ja používam džem.

daniz
18. dec 2013

tak včera u nás deti domáce torteliny s hubovou omáčkou, a dnes paradajková kapusta + zemiačik + pečené rebrá.

womankc
18. dec 2013

Práve pečiem, takže dnes to budú : urobila som už rafaelo guľky,
cesto mám na vanilkové rožky, starosvetské linecké koláčiky,
ešte dnes griláž, oriešky, dánske cookies, grilážové hrudky
v pláne ešte kávové makrónky ,mramorové pusinky
bounty tyčinky,alebo šuhajdy

daniz
18. dec 2013

@maculik dám ti recept na dom. priateľa, tan je orieškový, a linecké mám recept so zlatým klasom - ja robím len ten, sú také krehunké 🙂 ale zajtra ok?

womankc
18. dec 2013

a do tretice pre milovníkov Kapustníc uvádzam úžasnú Kapustnicu Vlada Mullera
je to ozaj fajnota pre tých , čo varia mäskovú Kapustnicu:

2-3 menšie cibule nakrájať a speniť na rozpálenom oleji
Pridať 3/4 kg baranieho mäsa nakrájaného na kúsky - kto nemá použije hovädzie
Udusíme to na čiernom korení, bobkovom liste a troške muškátového orecha
Keď mäso pustí šťavu a bude polomäkké , pridáme nakrájané bravčové pliecko / tiež tak isto množstvo / ,keď bude polomäkké bravčové a pustí šťavu / vodu sme zatiaľ nepridávali/ pridáme 2-3 lyžice červenej papriky sladkej, chvíľu podusíme a pridáme tak cca 10 dkg sušených hríbov,ktoré sme predtým namočili do mlieka. Stále pomaly dusíme, ,môžeme už aj osoliť podľa chuti , stále nepridávame vodu . restujeme asi tak 10 minút s hubami , kedy ba malo byť bravčové mäsko skoro hotové / hovädzie už bude mäkké / a vyredukovala sa šťava, pridáme mierne premytú kyslú kapustu, premiešame s mäskom a zalejeme až do vrchu vývarom,alebo bujónom / 2 kocky s vodou cca /.Necháme pomaly variť kým bude kapusta hotová,kto má rád čípeš pridá si pred koncom čili a trošku tabasca . úplne na záver sa pridá nakrájaná domáca klobása . V recepte sa uvádza , že klobása sa už nevarí v tom,ale ja som jej pár minúť prevarenia venovala. Hotovo , najlepšia je odstáta aspoň deň Dobrú chuť

sharmana
18. dec 2013

Dnes: cestoviny s vajíčkom a slaninou 🙂

daniz
18. dec 2013

@tosomja asi je už neskoro, ale ja robím plnku : 1 dcl mlieka variť na nitku s 100 g pr. cukru, pridať 120 g orechov, rum, - nechať vychladnúť. Môžeš pridať i hrozienka.... a čokoláda - čokoláda + cera.

tretulka
18. dec 2013

vcera som robila zemiaky na kyslo s volskym okom, dnes zeleninova polievka /brokolica, hrasok, kukurica/ s krupicovymi haluskami, zemlovka. A konecne idem piect, medovniky a linecke, stale este nemam presnu predstavu, ze co budem piect, musim totiz aj svokre piect, chcem aj nieco nove vyskusat, ale urcite budem robit citronove kolieska, tie sa velmi osvedcili a vlani som 1x robila badianove kolaciky

mibi41
18. dec 2013

@ivetka1981 dakujem🙂

luciok
18. dec 2013

Ahojte, dnes dojedáme kapustnicu - svokor si rozkázal, už nevie vydržať do vianoc.
Minulý rok som sa tešila, že ďalšie vianoce už budeme vo svojom a budem si pripravovať všetko podľa seba, no bohužiaľ stále sme u svokrovcov, takže ešte posledné vianoce sa prispôsobujem a o rok to roztočím 😀

maculik
18. dec 2013

@daniz jasne, diky moc! 🙂 dnes robim linecke, aby deti uz len vykrajovali, ked pridu zo skolky 🙂 Kupila som aj polevu a coko ryzu, ale to sa dzemom spaja asi az na druhy den, nie hned po upeceni, ci?
@eliska3 dakujem aj tebe 😵

joannas
18. dec 2013

@maculik nie možeš hned plniť nemusiš čakať na druhy den

vieruna
18. dec 2013

Ahojte 🙂 Ja som si vcera pripravila cesto na pardubicke pernicky od @danielaj a dnes budem piect. Strasne som na ne zvedava. No a cesto nachystane a na veceru ani nemam sajn co mam nachystat. Pekne... 😀

danielaj
18. dec 2013

@ivushqa sú výborné, ale ja tiež dávam všade do cesta Heru alebo Palmarin, maslo dávam iba do plniek 🙂

danielaj
18. dec 2013

my sme dnes dojedali omáčku s fauľkovými lúskami a zemiakmi zo včera, a robila som slivkové guľky zo strúhankového cesta - prvýkrát som skúšala a bolo veľmi dobré , posypané makom, orechami, grankom, kto aké chcel, piekla som rožteky s karamelovým krémom a kolieska s orechovými vrškami, foto neskôr, už mám upečených 12 druhov, celkom fajn mi to ide 😉

zklimekova
18. dec 2013

@danielaj ty si proste šikovnica 🙂

zklimekova
18. dec 2013

dnes paradajková polievka od včera, šošovicový prívarok, opečená klobáska, chlieb, včera mi moje pomocníčky pomáhali polepiť linecké, dnes som z dvoch dávok piekla bielkový suchár , ešte ho musím porezať a zasušiť 😉

eva7780
18. dec 2013

zapekane cestoviny 🙂

pami2
18. dec 2013

@womankc prosim ta ake susene mlieko davas do toho Rafaela? ci je to uplne jedno?