Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Tak a u nas dnes bude grandarir pre dcerku a pre mna fliacky s kapustou a mame slovenske marhuleee jupiii cize idem upiect marhulovy kolacik s posypkou,uz mi slinky stiekaju 🙂
a na pochrumkanie mam slovensky kalerabik,to bude dnes super dnik 🙂
v sobotu bola zeleninková polievka a špenát so zemiačkami + volské oko, na večeru grilovačka a pohár vínka,piekla som koláč z kyslého mlieka s ríbezľami
v nedeľu polievka zeleninková zo soboty a maďarský guláš + domáca knedľa, babka urobila očká a na večeru koláč po ceste domov z kúpaliska. Deti zostali u babky tak my podojedáme.
Jednoduchý čerešňový džem
http://inzena.veu.sk/index.php/recepty/152-jedn...
Domácí Marlenka
Suroviny :
těsto :
vajíčka 5 ks
med 5 PL
mletý cukr 375 g
hladká mouka 600 g
soda bikarbona 1,5 KL
rozpuštěné máslo 375 g
krém :
salko 1,5 plechovky
mléko 600 ml
Zlatý klas 1,5 sáčku /nebo 60 g/
změklé máslo 450 g
vlašské ořechy mleté nahrubo asi 100 g
Poleva :
čokoláda na vaření
kousek másla
Postup :
Salko si uvaříme úplně ponořené 3 hodiny! Necháme ho vychladnout, potom teprve otevřeme.
Těsto :
Vejce, med, mletý cukr, hladkou mouku, sodu bikarbonu a rozpuštěné máslo v misce důkladně ručně vymícháme. Rozdělíme si ho na 6 stejných částí a každou rozetřeme na pečící papír na velikost plechu asi 35 x 40cm a upečeme v troubě při 180 stupních asi tak 6 - 8 minut. Musíme hlídat, protože se rychle spálí. Všech 6 upečených plátů necháme vychladnout. Vychladlé sundáme opatrně z papíru, položíme je na sebe a zřežeme na stejné obdélníky. Odkrajky si odložíme. Potom zase ty pláty rozložíme vedle sebe, protože by se nám slepily k sobě.
Krém :
V mléce uvaříme Zlatý klas, necháme vychladnout a přidáme do másla vyšlehaného se Salkem a pořádně prošleháme. Nakonec vmícháme ořechy. Odložíme na 10 minut do lednice.
Krémem potřeme všech 6 plátů a vrstvíme je na sebe. Odložené odkrajky z plátů rozmixujeme a posypeme nimi vrch Marlenky. Odložíme do lednice na aspoň 8 hodin. Po zatuhnutí Marlenku pocákáme čokoládovou polevou.
Aspoň 1 hodinu, ale i více před konzumací Marlenku vytáhneme z lednice a necháme při pokojové teplotě změknout.
@silvinuska6 skúsim večer doma, v robote mi starý softvér nechce pridávať dlhšie príspevky...keby som zabudla, tak ma drgni 🙂
@lululka555 kolacik vyzera luxusne 🙂 mozem aj ja poprosit receptik?
@tatianka79 dakujeem,link na koláčik je hned prvý na tejto stránke
Niečo na osvieženie Kotkail z čiernych ríbezlí
http://www.dobre-recepty.sk/detail/41170-koktai...
fazuľová polievka, ryža a bravčové medajlónky v zapekané v zapekacej mise, cvikla
dnes melencová polievka a dojedá sa ešte zo včera 🙂
my mame hrstkovu polievku a bravčovu panenku v listkovom ceste a k tomu spenát 😝
Včera aj dnes sme mali, hovädzí vývar s rezancami a zeleninkou, sviečkovú s knedľlou, teraz som práve dorobila čučoriedkový džem....olizujem sa až za ušami 😀
Ahojte, začína sezona cukin, ak máte zaujimave recepty trebars aj na baklazany, budem vdačná. može byť aj zahranicná kuchyna 😅
Karfiolova polievka s haluskami
Hovadzie maso v keli
@matamm @silvinuska6 - sľúbený recept na Tvarohový koláč s marhuľami:
Najprv vymixujem plnku:
- 500 g tvarohu, normálny Rajo
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL kryštál.cukru
- 1 sáčok vanilk.pudingu
Všetko spolu vymixovať na hladkú hmotu.
V pôvodnom recepte je aj mlieko, ale potom bola plnka veľmi tekutá a vylievala sa mi popod kraje, aj bez mlieka je to fajn.
Potom hrnčekové cesto (1 hrnček by mal merať 2 dcl):
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 PrDoPeč.
- 1 hrnček kryštál.cukru
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajíčka
- 1/2 hrnčeka oleja
Aj cesto poriadne premixujeme na hustejšie cesto.
Na plech 30x40 cm dáme papier na pečenie, vyliať 2/3 cesta, do zbytku poriadne vmiešať 1 PL kakaa a 2 PL mlieka. Kakaaovú časť hala-bala dať na svetlú, môže sa jemne porozotierať.
Na vrch vyliať tvarohovú plnku. Na vrch poukladať marhule nakrájané na kúsky, alebo ovocie podľa chuti (dala som trocha ríbezlí). Dať piecť na 170-180 st.C, cca na 30-35 min, moja trúba potrebuje viac 🙂
Ahojte, ja som robila "masovu" polievku z cuketového stredu s rezancami, cuketovu omacku so spekacikom.
@malkuna náš obľúbený recept je tento: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41816
mrkvovy krem, bravcova panenka na zeleninovom ragu s ryzou a kapustou, limetkova panacotta 🙂
Dnešné raňajky:
- tvarohovo - reďkovková nátierka (reďkovky, jemný tvaroh, biely jogurt, čerstvá pažítka, šťava z citróna, soľ a čierne korenie),
- kakaová ovsená kaša (jemné ovs. vločky, voda, mlieko, med, kakao, nektarinky, kokos).
Dnešný obed:
- zeleninová polievka s rezancami,
- karfiolový nákyp (karfiol, vajcia, kyslá smotana, mlieko, nastrúhaný syr, šunka, soľ, korenie + olej a strúhanku na vymazanie a vysypanie misy).
Ahojte , ja som včera nevarila ,dojedalo sa , čo sa doma našlo. Dnes urobím polievku z kuracích krídel so zeleninou a krupicovými haluškami a druhé zatiaľ netuším.
Včera varil syn, urobil nám všetkým domáce hranolky 😀 , síce som umývala celú kuchyňu, ale nakŕmil svoje sestry a mamičku 😅
Mali sme včera aj riadnu romantiku- po veľkej burke u nás vypadol v celom meste prúd a zapli ho až okolo desiatej večer . takže sme posvietili všetky sviečky, baterku sme zavesili na luster a s čelovkami a svetlami z bicykla sme si svietil pri čítaní a monopoloch xixixi 😎 😀
@cinoska dakujem, určite vyskušame 🙂
včera som skusila taketo niečo:asi 1 kg umytu cukinu som nakrajala na vačšie kocky, posolila a nechala som potit, vodu som niekolko krat zlievala, asi po hodine a pol som cuketu opražila na olivovom oleji uplne do sklovita, nechala vychladnúť, pridala som kyslú smotanu jeden kelimok, 1 lyžicu olivoveho oleja, jednu lyžicu citronovej šťavy, čierne korenie a ak chcete ešte možete dosoliť. Dať do chladničky. Na vrch pri podávaní som este dala pár kvapiek oliv oleja a petržlenovu vňatku. je to výborné a osviežujúce, kto chce uplne dietne, moze si dat namiesto smotany jogurt.
ahojky, ja som sa hrabala v mrazničke a našla som mäsové guľky,čo som si minule hodila do mrazáka,lebo ich bolo veľa, tak ich urobím v paradajkovej omáčke s varenými zemiakmi. 😉
polievka z cervenej sosovice, so zemiackami, mrkvou a smotanou, hl. jedlo: kuracie sliziky s olivami a omacky z bambino syra s ryzou
polievka zo špikových kostí, varené zemiaky na petržlenovej vňati a kuracie rolky so syrom, uhorkový šalát

@tutky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4996 pači sa, tu je recept (v ceste som vynechala rum a dala som maslo) 😉