icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

1mirka1
1. mar 2015
majdus
1. mar 2015

Kolozvarska kapusta, kysla s klobaskou a fesacky tvarohovy kolac. 🙂

andrejka77
2. mar 2015

@saxana36 🙂 dakujem

radopp
2. mar 2015

@slimstar Všetko robím bez vajec a nejak som nepochopil prečo dávajú ľudia vajcia do jedla.

tinaaa84
2. mar 2015

V sobotu som piekla špaldový zázračný koláč, včera som robila sviečkovú, špaldové buchtičky plnené čokoládou. Dnes budeme dojedať.

mijo53
2. mar 2015

@radopp mať mäso v nedeľu nie je žiadne náboženstvo. To je "pozostatok" starých chudobných dôb, keď ľudia jedli cez týždeň to čo si vypestovali, zemiaky, kapustu, fazuľu, cestoviny/pestovali aj pšenicu,mleli na múku/ a mäso jedli iba v nedeľu, lebo vychovať sliepky, prasiatko, kravičku, teliatko bolo ťažšie ako vypestovať niečo. To sa preto dodržiava až doteraz. Ja si tiež nejak neviem predstaviť nedeľu bez vývaru s rezancami a niečo mäsité, nemusí byť toho veľa

radopp
2. mar 2015

@mijo53 Pozostatok to je, ale s chudobou to nesúvisí. Čo je zlé na zemiakoch, fazuli, obilí... ? Určite si nevieš predstaviť aj kopa iných vecí, a existujú.

rachel123
2. mar 2015

dneska slepacia polievka domaca sliepka+domace rezance bravcove so sampionmi +leco na stave so zemiakmi hrncekovo -jahodovy kolac + zmrzlinove pohare

rachel123
2. mar 2015

zmrzlinove pohare s ovocim a marcipanovym pudingom

emiliar
2. mar 2015

@rachel123 mnam vyzeraju dobre marcipan zboznujem

libka1
2. mar 2015

Kuracie platky s fazulkovymi strukmi, paradajkova polievka

rachel123
2. mar 2015

@emiliar dakujem

daniz
2. mar 2015

u nás v sobotu bola šamp. polievka a bryndzové halušky so slaninkou, pažítkou,
v nedeľu - hov. vývar, rezančeky a fajné mäsko - http://varecha.pravda.sk/recepty/fajne-masko-/1... ,len z kur. prsiek, ryža, paradajka a robila som šalát z pečeného mäsa na bagetkách, kysnuté kapustové slimáky, pizza rožteky, a hruškový obrátený koláč.

lucikatn
2. mar 2015

Ahojte, dnes som robila fazuľovú polievku nakyslo, palacinky s domácim jahodovým džemom a kysne mi chlebík v ošatke.

Veľmi rada chodím do tejto skupinky či sa inšpirovať alebo len tak prečítať čo varíte vy ale stačí jeden blbec ktorý potrebuje rýpať a odporovať vo všetkom a hneď ma prejde chuť čo i len nazrieť :( keď niekomu nie je niečo po vôli nech to nekomentuje a varí si podľa seba. Každý má iné chute a nároky na jedlo! kde sú tie zlaté časy keď sme si tu všetky vychádzali v dobrom....

mijo53
2. mar 2015

@radopp ja nehovorím, že fazuľa, kapusta a zemiaky sú zlé jedlá a že to jedia iba úplne chudobní ľudia, ale v minulosti tí chudobní si to vedeli dopestovať na vlastných poličkách a na mäso nemali dostatok peňazí, tak ho jedli iba v nedeľu a to nesúvisí so žiadnym náboženstvom. Raz za rok zabili nejakú staršiu kravičku, naložili mäso do súdov a jedli iba v nedeľu, tak isto prasiatko, masť vytopili, mäso zavárali v špeciálnych pohároch a stehná vyúdili. Na nedeľu ešte vykrútili sliepke krk a bola voňavá polievočka, ktorá voňala po celej dedine a preto vždy aj tí najchudobnejší sa snažia väčšinou mať v nedeľu mäso, tí čo ho majú 6x cez týždeň ho obyčajne v nedeľu nevaria. Tak to bolo a mnohokrát aj tak je. Nedeľa je sviatok, to nie je bežný deň, preto si ľudia doprajú trochu lepšie jedlo, alebo drahšie, príde návšteva, ide sa k chorým na návštevu a taká dobrá slepačia polievočka je balzam na dušu

slimstar
2. mar 2015

@radopp Vajcia sa dávajú do palaciniek pre krajšiu farbu. 😉

m_ij_ka
2. mar 2015

vývar zo sliepky, žemlovka 🙂

jankastubka
2. mar 2015

Vcera som varila kacaci vyvar a pecenu kacku s kapustou a domacou loksou. Mnam.

radopp
2. mar 2015

@mijo53 Nevieme zistiť čo sa dialo v minulosti, nedá sa to dokázať. Ja si myslím že tí čo tu žili pred nami nejedli mäso vôbec. Nie preto že boli chudobní, ale preto že je to nezmysel.
@slimstar Viac farieb sa dá dosiahnúť lacnými rastlinami ako vajcami.

loknicka
2. mar 2015

tak dnes rizoto aj na zajtra a potom urobim asi jaternicky s kyslou kapustou. 🙂

loknicka
2. mar 2015

baby poradte receptik. mam zavaranu zelenu fazulku a moj nema rad ten klasicky privarok. mate ine rady-napady na nieco chutne? dakujem

olivka84
2. mar 2015

@radopp to co jedli ludia v minulosti sa budes ucit mozno vo vyssich rocnikoch zakladnej skoly.kazdy nech si je co mu chuti ved aj ty mozes pridať recepty co varis mozno niekoho inspirujes. Zatial som tu od teba nic nevidela len.kopu reci o nicom. tema sa vola co dnes varite

slimstar
2. mar 2015

@radopp neviem o čo ide, veď vy si tam dajte tie lacné rastliny ja si tam dám vajce.

slimstar
2. mar 2015

Vynikající mini větrníky s vanilkovým krémem
http://zpravynovinky.cz/index.php/kucharka/1184...

juranka
2. mar 2015

Dievcata nemate niektora overeny dobry recept na jahodovu plnku do torty?mala si rozkazala na viken kakaovu tortu s jahodovym kremom, ma narodky a netusim ako to urobit :-/

marlenka75
2. mar 2015

Brokolicová polievka, jahodové tvarohové guločky.

anelehka
2. mar 2015

@juranka neviem,ci robievas traseny krem,je lahky a deti ho maju radi,2slahacky+2kompoty aj so stavou,ake kolvek,cize ak mate chut na jahodove,tak tie+2pudinky bez varenia-Ole,dat do nadoby s pokrievkou a triast,za chvilu,fakt za minutku to zhustne a to je cele 😉

juranka
2. mar 2015

@anelehka a tie slahacky predtym vyslahat? Pred tym trasenim alebo zmiesat to este ked je slahacka tekuta?