Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
On sa ani nevari len sa zarobi zo studenym mliekom ale ten krem mam nejaky riedky tak preto sa pytam 😉
fazulova nakyslo, smotanove osuchy
@iinuska Dáte mi prosím link na tie osúchy ? Ďakujem.
dnes sme mali pórovú polievku, pirohy so zemiakmi /trochu omstené maslom a cibuľkou, čierne korenie, soľ/, a hruškovým džemom, omastené maslom a cibuľkou dusenou navrchu. výborne
@slavka1307 Ja robim z kila hladkej muky, to mam na 3 plechy. Dva robim slane a jeden sladky. Do misy muka, 3 dcl olej, 6-7 dcl mlieko, 2 vajcia, trochu soli. Kvasok- trochu vlazneho mlieka, cukru, a kvasnice- pridat k mase. vymiesit.
2 kysle smotany- modre, 1 Slahackova smotana- oranzova, 2 tvarohy, 1 cele vajce- vymiesat a rozdelit na cesto- toto vychadza na tie dva plechy
zapekane jelitka (jaternice) s klobasou,calamadou a cerstvym chlebom... 😉
hokkaido polievka a granadir 🙂
Vajickovy salat som prave dokoncila,bude na ranajky s cerstvym pecivkom 🙂 Obed paradajkova polievka a zapekane zemiaky so syrom a slaninkou 🙂
Dnes na obed gyros v tortile placke 🙂a ostalo aj na zajtra trochu
naše raňajky rohlíky so zabíjačkovou pomazánkou, príloha rajčiny a paprika 🙂
My raňajky robené croasanty S džemom A tak, aj som už hladná ale manžel stále chrní, tak čakám 😀 na obed mám už tretí deň špenatovo mozarelove lasagne, manžel nechce jest 😠 takže asi mu nechám voľné pôsobenie V kuchyni. Už viem, urobíme fašírky, pyré a hrachovu polievku. A vstavaj uz 😀
Ja dnes sosovicova polievocka a piza
tekvicová polievka, palacinky s domácim hruškovým a slivkovým lekvárom
neviete niekto dobry recept na hruskovy kolac???? mame doma vela hrusiek a vsetky nezjeme, a nechcem aby zhnili, len neviem ziadny recept ☹ poradte ak viete …..
@syringa sama som ho robila, ošúpala som mäkké hrušky, pokrájala a dusila v nerezovom hrnci, miešala, pustili veľa vody, sú také vodnaté, miešala do úplného zahustenia, pridala cukru od oka, ochutnala som, či je dosť sladký, trošilinku kyseliny citrónovej alebo kvapky citrónovej šťavy, naložila do 3 dcl pohárov a ešte som sterilizovala. Včera som s nim plnila pirohy, nevyteká a boli vynikajúce. Ja si ako dieťa pamätám na sušené hrušky ako sme sušili na murovanej "sušni", sušené hrušky v obchode som nevidela, tak robím ten lekvár a to má podobnú chuť, Manželovi včera tie pirohy veľmi chutili. Mali sme veľa hrušiek , rôzne sorty, aj som zavárala ale ten lekvár je výborný, budem ho používať napr. aj do parených buchiet. Dcéra robila taký riedky, neodparovala tak dlho ako ja, až sa bojím, či sa jej nepokazí. Aj dnes varím. Vyskúšaj , ale taký hustejší, myslím, že sa viac využije
@syringa ja som minulý týždeň robila kysnutý, hrušky som olúpala, podusila, boli dosť riedke ako som vyššie písala, pridala kokos a zlatý klas, aby to pri pečení stiahlo, cesto som rozvaľkala na plech, posypala struhánkou, aby hrušky veľmi nevsiakli do cesta a tu hruškovo-kokosovú plnku vyliala na koláč, Nedala som mrveničku, mohla byť. Ten lekvár, čo som písala, môžeš po uvarení rozmixovať, mne sa nechcelo, hrušky boli dostatočne rozvarené
U nás dnes budú bryndzové halušky 🙂
@syringa tento bol skvelý http://zena.sme.sk/c/7983752/rychla-hruskova-to... a rýchly..
alebo aj tento taký šťavnatejší http://poklicka.doma.nova.cz/clanek/recepty/kre...
raňajký vajce "devoux" manžel robil, obed dojedanie polievky zo včerajška, a fašírka na plechu v slaninke s petržlenovými zemiakmi, a ako dezert skúšali sme cviklové čipsy, zatiaľ len z jednej cvikle a sú super a za štvrtinovú až pätinovú cenu oproti tomu čo sa v bio obchodoch predáva, mám ešte kopec domácej takže nabudúce vo veľkom
cviklova polievka a vyprazany syr,zemiakove a zelerove hranolky
Dusená ryba na masle
http://veu.sk/index.php/chutne-recepty/677-duse...
Moučníček na tento víkend :
Francouzský krémeš
Suroviny :
lístkové těsto 500 g
Vanilkový krém :
mléko 1 l
cukr krystal 200 g
voda 200 ml
vejce 4 ks
vanilkový puding 5 ks
vanilkový cukr 2 ks
mletý cukr 100 g
máslo 150 g
rum 50 ml
Dále :
smetana ke šlehání 1 l
mletý cukr 2 lžíce
Čokoládová poleva :
čokoláda na vaření 100 g
máslo 50 g
olej 50 g
Postup :
Lístkové těsto rozdělíme na dvě stejné části a každou z nich vyválíme na velikost plechu, ale o kusíček větší, protože se při pečení trošku zmrskne. Obě upečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů asi 8 minut, do růžova. Po upečení necháme vychladnout.
Připravíme si vanilkový krém :
V hrnci přivedeme k varu 1 l mléka s krystalovým cukrem, 4 žloutky a vanilkovými cukry. Ve vodě rozmícháme 5 pudingů, vlejeme do vařícího mléka a uvaříme hustý puding.
Do vlažného pudingu všleháme máslo a jemně přimícháme ze 4 bílků dotuha vyšlehaný sníh smíchaný s mletým cukrem. Nakonec přidáme rum, ale ten tam nemusí být.
Do hlubokého plechu dáme jedno upečené lístkové těsto a na něj rovnoměrně rozvrstvíme pudingovou hmotu a dáme na hodinku ztuhnout do lednice.
Na druhý plát upečeného těsta rozetřeme čokoládovou polevu, kterou jsme si připravili nad parou. Při roztírání si můžeme pomoct silikónovým štětcem. Necháme trošku vychladnout a rozkrájíme na čtverce a pak necháme polevu ztuhnout úplně.
Po ztuhnutí pudingu vyšleháme do tuha šlehačku se dvěma lžícemi mletého cukru a rozetřeme ji na puding.
Na ni opatrně naskládáme rozkrájené lístkové těsto s polevou.
Dáme zase ztuhnout do lednice a potom opatrně porcujeme a podáváme.

@klarika21 Prosím čo to je ? A ako to vyzerá. Pozerala som na nete a tam to bolo aj s kysnutým aj s lístkovým cestom. Ďakujem.