Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

Pečené kuracie stehná, ryža, zeleninový šalát, ako dezert makova štrúdľa s čerešňami
ja som včera rýchlovku keďže sme boli na hríboch a potom som synátorovi robila tortu k dnešným narodeninám.. takže obed zemiaky s cibuľkou na červeno a k tomu opečená sekaná s horčicou a rybie prsty pre deti..polievku sme ešte dojedali - vývar z hov.špiku 🙂 dnes varím znovu keďže sa všetko pojedlo :( takže na obed perkelt s haluškami..
Zeleninová polievka, obrátené rezne s ryžou, uhorka, ku kávičke tvarohový strúhaný koláč
po celotydenním jidlech s masem a korenim ( pikantni asijske chow mein, mexicke chilli, cesnekova kremova polevka a curry papirkova omacka s masem a testovinami ) jsem se rozhodla i pres to, ze by mel byt nedelni obed ,, lepsi" ,jen pro obycejny obalovany kvetak, opecene brambory a domaci tatarku.. Dneska budu odpocivat, za tyden toho mam nalitano a navareno dost. Clovek potrebuje taky odfrknout a ne se o volnu honit a delat s extra obedem ,, kvuli tradici"
@safira23 nahodou je to mnamka ale nesuhlasim s tebou,ze s tym nie je vela prace 😅ja preto karfiol neobalujem lebo na to nemam nervy,vela riadu a prace pre mna 🤣a este aj domaca tatarka,sikovna 😉
@adriannasvk Tak kazdy bere ,, pracne varene jidlo jinak" :D Pro me to je treba hodinu a pul krajet zeleninu, nakladat maso a delat domaci nudle apod na to chowmein :D Velmi rada varim, je to pro me takovy odpocinek, stejne jako nekdo si sedne s dobrou knihou, ale lhat nebudu, jsou dny, kdy faaakt nemam naladu a partner je pekne jidlem rozmazleny, takze mi nejaky obalovany gothaj nesni :D Blbe jsem si ho naucila :D
Mne na to vareni navedla prababicka. Jsem nejstarsi pravnouce z 28, takze jsem vlastne musela umet varit a vse, co umeji proste nase babicky, protoze by se to jinak nezvladlo, ale jsme za to vdecna :D i kdyz zase na druhou stranu vzheldem tomu, ze vim , ze domaci je domaci a vyjde to casto financne lepe - navic moje prababa nemela zadne polotovary apod. na moznost za jejiho mladi, tak si delam vse sama no, tak jak me naucila... od mleti masa, majolek, tatarek, knedliku, zavarek, nudli do polevek po treba suseni masa psum. Vesmes na co si sezenu recept, to pro me problem neni takze ani syry nebo domaci klobasu ( mame moc fajn reznictvi u nas v me casti malomesta, kde maji vse od farmaru a domaci), tak si z toho zpracovavam vyrobky dal a velmi mne bavi si rozsirovat obzory od asie, francii, italii, velmi zajimava je kuchyne z new orleans 🙂
Hlavne to vubecn ikdo neberte, ze se chvastam, proste me to bavi a jsem takto vedena od mala, ze si clovek musi poradit a zpracovat svoje. Vzdyt ja byla nucena se hrabat i na zahrade pro svoji zeleninu a ovoce, takze uz od 8 let s babcou jsme delala marmelady, nebo nakladane okurky :D
... Me treba mrzi, ze mnoho mladych lidi dneska moc nevari nebo neumi.. Dostupnost polotovaru, nebo donasky je vesmes vsade a kdyz jsem presla na maturitni obor gastronomie management a tam jsme samozrejme meli povinne kuchyne , tak kuchar s vyucakem neumel udelat kynuty knedlik, nebo obyc hrachovou polevku.. Nevim zda je to smutne, nebo proste normalni..
Nastesti aspon muj chlap taky uvari takove ty obyc jidla jako svickovou, polevku, karbanatky apod., takze v uplne nejhorsim pripade, kdyz fakt jsem treba 4 dny nevarila, ze jsem mela chripku, hodne prace nebo jsem odjela na nejakou dobu pryc kvuli praci, mi sam doma udelal co je treba a jeste me cekal teply vyvar do postele 🙂
@safira23 mas moj obdiv😉ja nekupujem ziadne polotovary ani donaska u nas nefunguje ale rada varim rychlo a s co najmenej riadom😅zaroven mame nejake obmedzenia v strave takze o to menej moznosti 😅 u nas sa vobec nevypraza ale ked som byvala doma a mama zahlasila,ze bude obalovany karfiol tak som furt nadavala,lebo nakrajat,predvarit,obalit a vyprazit to bolo na nervy🤣neznasam obalovanie reznov ani nicoho takze to ani nevarim 🤦♀️🤣
@adriannasvk To chapu a dekuji za uznani. Ja mam nyni nastesti mycku, takze fakt mam klid ,ale drive, kdyz jsme zila na vesnici s mini bojlerem, mini umyvadlem a 2 hrnci to vareni stalo za to a to jsem jeste navarovala partnerovi na SK, takze jsem musela za treba tyden uvarit 10 druhu jidel na mrazak ( aby se po rozmrazeni jidlo nesrazilo ,tak zase omezena moznostmi) po 2 a vice porcich ( abych mela i pro sebe doma ) + upect chleba apod., aby mel pro sebe na ubytovnu, kde nebyla ani poradna trouba a o tom, ze delal 12-16 hodin, by si neuvaril a jen by zral pomazanky a rohliky :D
Ja osobne ani partner omezeni jidla nemame ze zdravotnich nebo jinych duvodu. Sice jsem po onko a tak samozrejme jsme se snazila omezit treba fritovane, tmave maso atd., ale ze bych kvuli tomu vyskrtla 50 jidel, to zase ne.. U nas teda ja vylozene nenavidim ovocne knedliky, nebo bolonske spagety apod.. Partner totiz ji pouze a jen kynute a pouze a jen merunkove, nebo broskvove a to je piplacka, kdyz to je mekke a hodne vlhke.. O tom, ze testoviny odmita jist zasadne plnene, takze musim delat kolikrat dva druhy jidel, kdyz si chci udelat treba plnene ricottou s bylinkami, nebo ho poslu do haje, at si ji 3. den to same a ja si udelam svoje :D
Zatim deti nemam a pro psy neni potreba varit, ale jsem si vedoma, ze az bude jednou rodina ( pokud buh a zdravi da), budu se snazit varit rozmanite, vyvazene, zdrave, jako do nyni, ale samozrejme je naprosto jasne, ze to nepujde a nebudu moci stravit treba 5 hodin u plotny, nebo 4 hodiny na moucniku pri mimi.
My sme dnes mali kuraciu roladu plnenu spenatom a k tomu zemiakovu kasu 🙂
@marylinmary Dekuji za napad. 🙂 Uz jsem dlouho nemela kureci
@safira23 nemas za co, mne to svokra vnukla tuto myslienku a ozaj nam dnes tiekli slinky 😀
Dnes segedínsky guláš
Syn si vyžiadal na narodeniny rezne ,tak budú v nedeľu rezne . Plus dnes už uvarila rezancovu polievku .
za posledných pár dní : špagety s mortadelou a syrom, hubová zeleninová polievka a zeleninové fašírky so zemiakmi a kapustovým šalátom, kurací vývar a bravčové rezne so zemiakovou kašou a dnes a zajtra sa doje vývar a hovädzia sviečková na smotane a knedľou 🙂
Foto nemam, uz se to zozralo :D Varila jsem vcera bravcove na pecenych slivkach a jablkach se stouchanymi bramborami. Dnes morčeci soté s královskou zeleninou a kuskus.. Zitra mne čeka ostrokyselá asijka polevka a smazena ryze s hovezim a vajickem. Preji vsem prijemny vecer
SPENATOVU MLIEKOVU POLIEVKU A OPEKANE ZEMIAKY SO SYROVYMI KROKETAMI
Štvrtok fašírky s zemiaková kaša ,dnes sme dojedli a na zajtra a nedeľu stehná kuracie ryža a rezancova polievka .
Zeleninová polievka so struhancami, vysmažena treska, zemiakové pyré, poobede ku kávičke kokosový koláč