icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

akika722
30. máj 2011

@titkovamiriam 😀 😀 😀 čo všetko sa da jesť 😀

16kristina02
30. máj 2011

@titkovamiriam aký slnečný šumivý napoj? ja som tiež urobila hned dve varky, tolko sme bazy natrhali že mi ešte hrozne vela ostalo, som to teraz zahodila. nemala som to do čoho namočiť už 😒

bambi2
30. máj 2011

inak aj tekvicove kvety sa daju tak vyprazat...

16kristina02
30. máj 2011

to je zaujimave, važne čo všetko sa da pripravit ako chutne jedlo. 🙂

titkovamiriam
30. máj 2011

@akika722 kvety sa jedia aj napríklad ruže 😀
@16kristina02
Bazový šumák:

3 stredne veľké ružice bazového kvetu, 1 citrón alebo pomaranč, 600 g cukru, 4-4,5 l vody

Vodu, v ktorej sme rozpustili cukor, vylejeme do 5 l fľaše, pridáme 3 umyté ružice bazového kvetu a citrón alebo pomaranč pokrájaný na kolieska. Fľašu zaviažeme papierom a dáme do okna na slnko na 8-10 dní vykvasiť. (Dobre je stupeň vykvasenia zistiť ochutnaním, aby nápoj nezoctovatel.) Potom nápoj stiahneme do fliaš, ktoré dobre zazátkujeme a odložíme na chladné miesto. Nápoj má príjemnú arómu i chuť a v horúcich letných dňoch je veľmi osviežujúci, najmä ak sa podáva schladený.

16kristina02
30. máj 2011

@titkovamiriam ja som robila takto sirup

Potrebujeme:
•2 l prevarenej vody
•25 – 30 bazových kvetov
•2 citróny (prípadne 1 ČL kyseliny citrónovej)
•2 kg kryštálového cukru

Postup:

1. Do väčšieho zaváraninového pohára nalejeme vodu a vložíme kvety bazy aj s približne 1 cm dlhou stonkou. Zmiešame s citrónovou šťavou alebo s lyžičkou kyseliny citrónovej. Na slnečnom mieste necháme odstáť 48 hodín.

2. Cez gázu precedíme do väčšieho hrnca, pridáme kryštálový cukor a na miernom ohni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Horúci sirup vlejeme do fliaš a uzavrieme korkovým uzáverom. Skladujeme v chlade.

titkovamiriam
30. máj 2011

@16kristina02 ja robim tak isto sirup

16kristina02
30. máj 2011

@titkovamiriam ok super, aspon sa ťa spýtam, ja som to zaliala teraz večer a 48 hodín mam ratať od teraz alebo až ked to dam na slnko?

titkovamiriam
30. máj 2011

vidis a sirup som kukla len tvoj recept a postup nie -tam ti staci 24h a nedavaj na slnko nech ti nezacne kvasit,bude sa ti potom kazit-preto sa obcas niekomu pokazí,tu ide o vyluh z kvetov tak tam slnko netreba a potom ako pises.ja davam aj do 3-5decakov s kovovými vrskami a este sterilizujem a takto par flias dam do studenej pivnice a potom chutovka cez vianoce 😀 inak klasika v chladničke 😀

16kristina02
30. máj 2011

@titkovamiriam takže nemam dať na slnko? a mam to dať von? či to možem mať vnutri? do akých decakov si to dala s kovoými vrškami? ako sa to sterilizuje? možem to dať aj do plastových fliaš?

titkovamiriam
31. máj 2011

@16kristina02 kludne to mozes mat vnutri,ja do takych od kecupov a len aby viečko ,,chytilo,,.Na kratkodobe skladovanie mozes dat do plastu no až ked ti vychladne.

lucka1987
31. máj 2011

sosovicovu polievku s udenym maskom a cestoviny s tvarohom

drobik1
31. máj 2011

dnes bude polievka s muslickami a zeleninkou,druhe zemiakova kasa a kapor..trosku si pripomenieme vianoce..hihi 🙂

kibuk
31. máj 2011

dnes si deti vybrali špagetyyy 🙂 🙂 🙂

libka1
31. máj 2011

morcaci gulas
vidim ze sa bavite o bazovom sirupe, prvykrat som vcera spravila bazovy sirup co sa nevari, doteraz som robievala ten vareny, tak som zvedava aku bude mat zivotnost, chutovo je vynikajuci 🙂 recept som nasla na mimibazari

titkovamiriam
31. máj 2011

@libka1
daj link na ten nevarený sirup 🙂

tosomja
31. máj 2011

@titkovamiriam ja som to jedla, je to taká pochúťka, ale aj agátový kvet v cestíčku sa takto robí...🙂 mňam

titkovamiriam
31. máj 2011

@tosomja PODLA MNA CO NIEJE jedovate sa da vypraziť 😉 ja som už robila aj vyprazane kelove listy

mia258
31. máj 2011

Zapekaný baklažán s neapolskou omáčkou 😵

tosomja
31. máj 2011

@titkovamiriam tie mám tiež rada, moja mama takto vymýšľala jedla, aby sme nemali na tanieri "stereotyp" keď sme boli ešte deti...ja zvyknem robiť aj volské oko v strúhanke 🙂 namiesto syra 🙂

barca127
31. máj 2011

špenátové makarony so syrovo-smotanovou omáčkou-mňamka

mastulka
31. máj 2011

polievka zo struhanej zeleninky, fasirky, hranolky tatarka

bambi2
31. máj 2011

pizzaaaaaaaaaaaaaaa... nechce sa mi vyvarat vzdy pred dovolenkou 😀

libka1
31. máj 2011

@titkovamiriam http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27367 robila som tento, prvykrat, chutovo je super 😉 uvidime kolko vydrzi 🙂

myzma
31. máj 2011

@libka1 ja som to nakoniec este prevarila, aby sa cukor lepsie roztopil.... zasoby sirupu sa za tyzden riadne minuli 😀

katkarv
31. máj 2011

sosovicovu na kyslo a gemerske gulky

libka1
31. máj 2011

@myzma mna prave zaujalo to ze sa nevari, taky vareny som uz robila viackrat ale netusila som ze existuje aj nevareny 😀

mimirinko
31. máj 2011

a tento bazovy sirup sa riedi potom vodou, ked sa pije, ako klasicky sirup? mozno hlupa otazka, ale fakt neviem, nikdy som to nerobila, ani nepoznam nikoho, kto to robi. co viem, sirupy sa riedia vodou, teda take kupovane v obchode.

malinovka333
31. máj 2011

@titkovamiriam presne tento recept na bazový šumák som potrebovala, pamätám si ešte z detstva ako sme to mávali v kuchyni na okne dakujem