icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

mimikett
12. sep 2011

chcela som spravit bolognske spagety, ale kedze som omylom kupila ochutene mlete masko- doteraz som netusila, ze sa take veci predavaju/ tak to bude zemiakovy privarok a fasirky 😀
Mamicky, kuchticky poradite mi nejaky receptik - mame telacie plecko a s jeho pripravou nemam nejaku skusenost.

mimikett
12. sep 2011

@mika1979 ahoj, ja som minule vyskusala tuto marinadku a zalizovali sme sa aj za usami 😝 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=7046 Masko som davala kuracie stehna cele a aj vykostene. Robila som to uz aj doma v rure v sacku na pecenie a masko je super stavnate.

atreyu
12. sep 2011

@ukana @evi55 @nadhera ja nepredváram a robím podľa tohto receptu
Suroviny: olej, stredná cibuľa, strúčik cesnaku, 1/2 kg pomletého mäsa, asi 150 g kečupu, krájané paradajky v konzerve alebo pod., gril,korenie, bazalka, oregano, soľ, peper, cestoviny Lasane (kupujem v Tescu alebo lidli)
na bešamelovú omáčku: 50 g masla, 50 g múky, 600 ml mlieka, 125 g nastrúhaného syra Eidam
Postup:
v hrnci si speníme na oleji cibuľku, pridáme pomleté mäso a osmažíme do hneda, pridáme prelisovaný 1 cesnak, paradajky, kečup,oregano,gril,korenie, bazalku, soľ, Dusíme 20-25 minút a občas premiešame.
Medzitým si nastrúhame 125 g syru Eidam. Urobím bešamelovú omáčku: 50 g masla roztopím a pridám 50 g hladkej múky, postupne pridávam 600 ml mlieka, neustále to treba miešať, variť asi 10 minút, potom pridať nastrúhaný syr a miešať kým sa syr nerozpustí.
Vezmeme si plech a vrstíme takto: (plech vymažem maslom)
cestoviny
omáčka
mäso
omáčka
cestoviny
omáčka .....keď dávate bešamel na cestovinu dávajte tak aby bola celá cestovina zakrytá...posledná vrstva je vždy mäso a na ňom omáčka...do plechu dávam 4 cestoviny asi tri krát
pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 35 minút.

lyongirl
12. sep 2011

Ahojte maminky, poraďte mi čo variť po pôrode, niečo rýchle, ľahké a čo môžem jesť. Nejako som vyšla z cviku a nič ma nenapadá a som totálne KO, takže sa mi nechce ani stáť na nohách, nieto ešte pri hrncoch, budem veľmi vďačná za nejaké super rýchle a jednoduché jedlá...ďakujem 🙂

kralicica
12. sep 2011

@lyongirl zaciatky su tazke a zosuladit nejake povinnosti s babatkom, ktore si vyzaduje vela pozornosti je tazke. uvar si urcite najlepsie aspon na dva dni dopredu, manzel to hadam prezije ked bude dva dni jest to iste. rozumna volba su cestoviny na rozny sposob (to mozu aj kojace matky, pridas troska ol. oleja, smotanu alebo troska lupanych paradajok, ja som v pohode jedla aj kecup a maly nemal problemy, pripadne urob s maskom a bude to sytejsie). alebo urob nejake kuracie prsia na prirodno - sote alebo celu filetu s broskynou alebo ananasom a k tomu ryzu, je to raz dva a ked urobis viac kuskov mas na viac dni. polievky sa zameraj na zeleninove (mrkva je tutovka 🙂 ) alebo nejake kremove ako brokolicova, hraskova, cukinova.... tieto zeleniny nerobia problem. alebo zapekanu brokolicu so syrom a zemiakmi som casto robila, rizoto, toho je vela a je to rychlo. ak mas rada sladke jedla tak palacinky su v pohode aj ryzovy nakyp alebo zemlovka. jednoducho vsetko co spichnes za pol hodku a potom sa to uz samo vari alebo pecie. vyhybaj sa strukovinam, kukurici. citrusom, cerstevmu pecivu, 3K (kapusta, kel, kalerab), niektory detickam robi zle mliecna bielkovina (takze sa vyhybaj cerstevmu mlieku, tvarohu) , jogurty acidko a tak mozes, to su okyslene mliecne vyrobky a su v poriadku. urcite si zvyknes a rychlo zabehnes novy rezim. ja ked som uz uplne nevladala, isla som do mesta na menu :D

lussy23
12. sep 2011

@kralicica môže byť maslový krém? Stačí si uvariť len jeden puding, nechať vychladnúť a zašľahať jeden palmarín. Na vrch by ste mohli dať aj nejakú modleovaciu hmotu. Tá sa kúpiť v obchode, ale aj zarobiť zo sušeného mlieka. .

adros
12. sep 2011

@lyongirl ja som si fičala na polievkach a často som si robila tvarohové rezance. Malá sa po tom vždy krásne vykakala 😀

lyongirl
12. sep 2011

@kralicica
@adros
ďakujem, ja už mám 3 bábo, tak viem, čo môžem a čo nie 🙂, len ma zrazu nejak nič nenapadá, čo variť. Sme doma od piatku, to mi poslala jesť aj svokra, aj mama, ale nejak to všetko na mňa dolahlo a ja nič nevládzem. Chlapi doma moc nejedia, jeden sa naje v škôlke, veľký v robote a menší mi zje doma hocičo, takže s nimi sa trápiť nemusím, ide najviac o mňa a o to, aby som to zvládla, akurát ma napadlo rýchle jedlo, ryba a pyré, to sme mali aj v nemocke a je to šup, šup.
@kralicica ty si to ináč perfektne popísala, čo sa môže a čo nie a to menu ma tiež napadlo, za 3€ mi ho aj dovezú domov 🙂

babullka1
12. sep 2011

dnes slizova polievka a spagety

riana12
12. sep 2011

od vikendu mame este polievku, ostala ryza, dorobim kuracie masko na stave s mrkvou... 🙂

mika1979
12. sep 2011

@mimikett jeej dakujem,urcite vyskusam 🙂

cestovatelkaandrea
12. sep 2011

mame maminu u nas na navsteve na cca 2-3 tyzdne, takze nevarim cez tyzden, len cez vikendy 😎

lunana
12. sep 2011

Kde by som mohla zúžitkovať salkový krém? Zostal mi z torty a je mi ho ľúto vyhodiť

crysmile
12. sep 2011

@lunana co tak si urobit kornutky plnene tym kremom?

veronicka1901
12. sep 2011

@lunana: Kludne aj piskotove cesto, nejake ovocie a krem na to 🙂

danula2
12. sep 2011

kocky prosim nemate recept na roladu bravcove masko plnene mletym, vajco, popripade nieco ine dovnutra
chcem to na studenu misu, na sviatocny stol
dakujem

gucz
12. sep 2011

my máme dnes kapustnicu, deti majú zeleninovú polievku s kopou hrášku. Včera som robila večer kápiovú pomazánku a aj diabolskú pomazánku.

@danula2 sestra robí takú roládu z kuracích pŕs a do nej dáva praženicu so zeleninou (kápia, hrášok, mrkvička, kukurica). Zavinie to do alobalu, dá do plechu, podleje vodou a dá piecť. Pred koncom roládu otvorí, aby sa opiekla aj zvrchu a okolo rolády ešte vysype zeleninku ak jej nejaká ostala . Je to mňam mňam

gucz
12. sep 2011

@lyongirl vajíčkové cestoviny, alebo cestoviny s pretlakovou omáčkou ( http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=12822&use... dá sa tam použiť aj diétna saláma) alebo šupni upiecť kura (to je takmer bez roboty) a k tomu ryžu, prípadne aj mäsko na šťave, však v tlakovom hrnci to máš rýchlo. Šikovno spravený je aj špenát. Ja som rada varila vývar keď bol Miško malý, spravila som veľký hrniec a mala som pokoj na viac dní.

lyongirl
12. sep 2011

@kralicica a brokoliaca a hrášok nenadúva?

@gucz vajíčko sa môže? Včera som si chcela spraviť, ale bála som sa, že nadúva...
vývar mi svokra poslala do nemocky a aj domov, dnes som ho jedla už 5 deň 😀

kralicica
12. sep 2011

@lyongirl mne povedali ze nie, karfiol je horsi. brokolicu som jedla v pohode. ved aj babatkam sa odporuca ako jeden z prvych prikrmov. a hrasok som myslela zeleny, jarny, to nie je strukovina, nenaduva.

lunana
12. sep 2011

@crysmile a recept nemáš? lebo to som ešte nerobila

@veronicka1901 aj to znie celkom dobre 🙂 musím sa rozhodnúť 😉

crysmile
12. sep 2011
lunana
12. sep 2011

A nedalo by sa to aj nejak prepašovať do muffinov? Či by sa mi to tam spieklo a nebolo to dobré?
@crysmile

crysmile
12. sep 2011

@lunana mozes urobit tak, ze upecies mafiny, nechas vychladnut a ozdobne tu plnku nastriekas navrch, a posypes niecim..

dena
12. sep 2011

dnes segedin s knedlou

lunana
12. sep 2011

@crysmile jasné 😉 ďakujem za pomoc

crysmile
12. sep 2011

@lunana za malinko.. aj inokedy 😉

kibuk
12. sep 2011

dnes hrachova sedliacka polievka a domace pirohy-detom a mm sekana

gucz
12. sep 2011

@lyongirl ja neviem, ja som pri kojení nejedla akurát kapustu, kel a kaleráb, ostatné som jedla všetko do radu, samozrejme s mierou a malý nemal problém.