icon

Čo na obed do autobusu pre 7-ročné dieťa?

denkatn
18. jún 2022

prvacka ide do skoly v prirode, idu rano, lenze budu mat az veceru v ubytovni. co by ste dali ako obed? (aby to nebolo take jednoduche, tak ma aj trochu antihistaminovu, ale dam jej probiotika so sebou, ale koli tomu jej nebudem davat hamburger z mcdonald, co by bolo inak praktice a ani cokolady nemoze ma exem) ak mate nejaky napad sem s nim. este jej dam asi kinedril, lebo pojdu 4 hodiny tym autobusom, tak este aj aby ju nasytilo a nebolo tazke...

Strana
z2
pribinak
18. jún 2022

@denkatn toast a zeleninu, ovocie a keksik.

mogaa
18. jún 2022

@denkatn chlebík s rezňom😉alebo lepeňák so suchou salámou😉môžeš dať čokolvek, veď od hladu nezomrie😉nemusí mať váru

evica17
18. jún 2022

Hocičo, jeden deň zvládne aj obed na sucho. Však aj na výlety, prípadne na túry chodíte, tak tiež je nie varené vtedy.

lopka1313
18. jún 2022

Kolegyna davala rezne a lievance. Mozes napr. aj jej oblubeny kolac ale hlavne nieco, co sa dobre je rukou. A nakazat jej, ze ak to nezje, nech to vyhodi (do ineho kosa ako na izbe) a nenesie o tyzden domov :D

nwnw
18. jún 2022

@denkatn no na HIT musis mat ty odsledovane co moze.
Rezne a salama v jej pripade je blbost.
Ja by som spravila cerstvy celozrnny chlebik s niecim,varene vajicko alebo palacinky. Banany a jablcka. Niekedy znesieme aj obalovany chlieb vo vajicku.

denkatn
autor
18. jún 2022

@nwnw bohuzial este nemam odsledovane tie potraviny, lebo jedava v skole sama a aj ked to zapisujem, brucho a hlava ju boli az o 3 dni, ked sa neda dozistit kto je co dal, lebo si v skole davaju ochutnat desiatu a stale nieco niekto oslavuje, takze toto je pre mna tazka vyzva ktore potraviny...ked je so mnou, ja varim dietnejsie, zvladame, len to spolocne stranovanie..

lylyjana
18. jún 2022

@denkatn grilovanu cuketu, nejake zeleninove fasirky, k tomu uhorky, paradajky, pecivo

nwnw
18. jún 2022

@denkatn no neviem ci bude ok s tou stravou na ubytovni.
Nuz ziadna cokolada ani kakao, kecupy, horcice a nic kysle (majonezove salaty,tresky, jogurty), zrejuce syry nie (osvedcil sa mi emental). Napr prazenicu mozme. Tak aj to mozes do chleba skusit. Je to fakt loteria.
Uplne strasne je pre mna spekacky, klobasy, salama, slanina a tie kysle blbosti, chleba tiez len urcity typ. Kupovane kolace nie 🥺. Kysla smotana na bryndzovych a dieta 2 dni problem.

enoula
18. jún 2022

Nejaké pizzove/slané slimáky, trojuholníky? Respektíve dať tam čo môže...alebo wrap urobiť, placku akú môže a do nej zabaliť čo ma rada

anjelok
18. jún 2022

@denkatn moja 14r mala teraz na vylete zemiakove placky, take mensie v boxe, 2 muffiny, cucacie vyzivy a jablko. Hlavne nie makke veci, cokoladove, co sa roztopi, popuci, vytecie v ruksaku.

marianarem
18. jún 2022

@denkatn Histaminicke lepenas z kvaskoveho chleba, dovnutra maslo, mladu goudu/eidam, uhorku a cervenu papriku. Alebo namiesto masla a syra Lucinu/tvarohovu natierku. K tomu este nejake ovocie - jablko, narhule, broskyne, hrusku.

dzina007
18. jún 2022

nas mal muffiny napecene... a v pohode vydrzal v ten den na muffinach s cajom... myslim ze bol aj spokojny

matovicova
18. jún 2022

@denkatn moja sa pred nedávnom vrátila zo ŠvP. Do autobusu bolo odporučené, dať pečivo so syrom alebo salámou ( kto je ako zvyknutý) + nejake ovocie ( nesmel byť banán, lebo ten sa rozpuci) + nejaká mini sladkosť (nie čokoláda, lebo sa roztopí).

denkatn
autor
19. jún 2022

@marianarem prosim co je to ten lepenas, som to nenasla pod tymto nazvom na internete..pecivo ake? z nejakeho zvlastneho cesta?

limoncino
19. jún 2022

@denkatn lepenak sú dva krajce chleba a medzi tým sunka, syr, saláma a tak

denkatn
autor
19. jún 2022

@limoncino aha, tak u nas to tak nevolame..skoda som myslela ze nejake cesto pre histaminikov

limoncino
19. jún 2022

@denkatn tiež som to nepoznala 😀

iwesska
19. jún 2022

@denkatn Tak s HIT by do skoly v prirode nemala ist,tam ta strava je taka jedalenska. Ale uz teda ked ide tak az tak nezalezi na tom,co bude na desiatu/obed. Ja som na HIT diete bola Cca 3r.,vsade jedlo so sebou,takze v tomto som doma. Najlepsie rano palacinky spravit - ovsene,spaldove,bananove s lekvarom aky moze a co nie je velmi tekuty - ja som si davala jablkovy/hruskovy,alebo zeleninove cerstve placky,ci zeleninove fasirky s chlebikom. V ziadnom pripade by som do toho tepla nedavala ziaden cersrvy syr typu Lucina,alebo tvrdy ako Eidam,Gouda...to jej moze sposobit bruchabol. Aj toasty su vdacna zalezitost. A ovocne kapsicky - idealne kasoveho typu,alebo s ovsenymi vlockami,to viac zasyti a neskysne to ako ovocie. Zo sladkeho doma robeny kolac - napr. prekladany jablkovy,muffiny...

marianarem
19. jún 2022

@denkatn Klasika dva chleby zlepene nejakou plnkou 🙂 Pre histaminikov sa odporuca kvaskovy chlieb nie bezny kvasnicovy.

denkatn
autor
19. jún 2022

@iwesska dakujem ta tipy, ale my este stale nevieme ktore potraviny jej to robia, ze ju boli brucho takze nemalo vyznam ju nechavat doma, kedze aj v skolskej jedalni je vsetko, respektive co jej chuti, ja nie som pri tom. prosim, vies ako pri 7 rocnej zistis tie potraviny ktore jej skodia? ja viem len ze kakao a cokolada... a intoleranciu ma len miernu a zevraj aj to moze byt len prechodne, nevzynam sa v tom, citam o tom, ale este mi to cele nedava zmysel, z coho to dieta moze mat zapalene crevo. z mlieka to nie je, to som vysadila na mesiac a nic sa nezmenilo. v ostatnom nemozem najst system.

dzina007
20. jún 2022

@denkatn davali ste robit aj testy. Napriklad ja som mala strasne bolesti a hnacky z mlieka a trvalo to 3 meaiace nemliecnej diety kym sa to dalo doporiadku.
Mne napriklad obvodny dal z krvi urobit zakladne intolerancie na mliecnu bielkovinu laktozu lepok vajce soju...

janage
20. jún 2022

@denkatn tak ja tradične dávam také čo sa v teple nepokazí. Cucacie výživy, veľa čistej vody a bebé keksy napr. Moja môže aj buchtu s lekvárom, croissant, prinajhoršom čistý rohlik. Prežije.
Mne sa teraz vrátila dcéra. Tak hneď druhý deň tam viacerých bolelo brucho, ona aj vracala. Zjavne to bolo z obeda. Domov prišla s ekzemom zhoršeným tak, že minimálne týždeň ju budem dávať dokopy. Išla s mini ekzemom na stehne. Ale stálo to za to. Má kopec zážitkov s triedou.

janage
20. jún 2022

@dzina007 mám ešte jedno dieťa v detstve mala stav na nemocnicu a z takých či onakych testov nevyšlo absolútne nič. Tým chcem povedať, že ani testy nemusia vždy ukázať, kde je problém.

denkatn
autor
20. jún 2022

@dzina007 alergia jej nevysla na ziadnu konkretnu potravinu pri testoch z krvy, antihistaminova intolerancia jej vysla mierna a aj sa to prejavuje mierne, ze hlava ju pobolieva a chodi teda do skoly aj ked ju boli hlava. vsade pisu ze na tie potraviny mam prist sama. zo strany lekarov je diagnostika akoze uz dokoncena. este chcem sa na take sukromne centrum obratit ale povedali, ze az v marci mam zavolat o termin... takze tak..

janage
20. jún 2022

@denkatn môžeš ešte urobiť tak, že lekár dá papier o diéte. A ty jej budeš chystať obed. Ona si ho v škole dá. Alebo ju odhlásiš úplne a vymeníš obed a večeru. Že obed suchý a večera teplá. Tak to môžeš odsledovať

denkatn
autor
20. jún 2022

z obedu ju mozem odhlasit, problem ze ja sama som zmätena z toho co jej mam varit. jednak ako dieta chce najma sladke veci, hoci doma varim vela polievky. doma aj zje polievky a zeleninu, hlavny problem vidim sladkosti. strasne jej ludia davaju sladkosti bez mojho suhlasu, dedko co kosi travu jej donesie plnu igelitku keksov s cokoladou, kym pribehnem, uz sa krmia, suseda jej poda nanuk a povie rychlo zjedz lebo sa roztopi, vsetci starsi dospeli, v snahhe zapacit sa davaju akoze za mojim chrbtom, lebo som "prisna". okrem toho v skole stale niekto oslavujem alebo je Mikulas alebo den deti. takze viem, ze keby vylucim tieto polotovary, ktore zje ked nie je pod mojim dohladom, mozno by bolo s jej exemom a intoleranciou lepsie. tak ma zmysel ju odhlasit z obeda, kde urcite aspon polievka je zdrava? ja mam narocnu pracu a varim aj pre mnazela, takze aspon keby jedla polievky v jedalni mi pomoze..

janage
20. jún 2022

@denkatn vysvetlí, že je to dočasné. Kým prídete na to, ktoré potraviny škodia. Určite budú aj sladkosti, ktoré bude môcť.
Polievky no neviem. Všade napr. trieskajú mlieko, syr, smotanu, maslo mám pocit. Idú prázdniny, variť budeš aj tak doma, tak mesiac by ste mohli vydržať a odsledovať

denkatn
autor
20. jún 2022

@janage ano, chystam sa na to ze viac odsledujem. len este tiez na internete hladam system, lebo vraj uplne eliminacna dieta moze byt skodliva. u nas okrem nej nikto tuto intoleranciu nema, takze nevyznam sa. a myslim, ze ked v lete budem mat pod kontrolou tie sladkosti, bude lepsie. napriklad v skolskom klube davaju ako odmenu cokoladovy keksik, ked sa ditatu nieco podari, co jej neviem zakazat, lebo zase psychicky tiez sme chytili pandemiu a do skoly potom po paudze isla ledva ledva, teraz uz je lepsie, tak nemozem jej "kazdu radost" zakazat.

lucia147852
20. jún 2022

@denkatn no histaminik sa hlavne nesmie stravovať v jedálni. Na začiatok sa robí prísne eliminacna dieta z potravín, ktoré sú najbezpečnejšie, potom sa pridávajú potraviny, aby si videla, čo škodí a čo nie. Dôležité je aj zloženie. To iste doma a v jedálni môže byt veľký rozdiel. Z najviac histaminovych veci sú paradajky, mrazené ryby, fermentovana zelenina, údeniny, oriešky, konzervačné latky a stabilizátory v potravinách,…ale každý histaminik je iný, čo jednemu vadi, inému nie. Zabalila by som jej banánovoovsenne lievance, ovocie, a takéto veci

luccija
20. jún 2022

@denkatn ked ma rada tak toust, zeleninu, ak nie tak nejake lievance ovocie, chlebik, vianocku s niecim..

Strana
z2