Čo na raňajky?
Ahojte co davate detom na ranajky, maly chce stale prazenicu, alebo parky, sem-tam zje chlieb so syrom.....
@hajanka
@dominikuska Minule leto som bola doma na Sk a v Novom case pisali, ze parky obsahuju chlpy, vlasy a rozne ine veci....mne doslo trochu zle.... 😨
Cim jemnejsie parky, tym viac gebuziny sa tam da dat...
Ja kupujem take parky (skor klobasky by som to nazvala), ktore ked rozkrojim, tak vidim hrudky bieleho kuracieho masa, alebo morcacieho. TIeto parky zasadne kupujem pre deti, lebo su organice, nie su chemicky upravovane a su zo skutocneho masa a nie z drobkov a pod. Su drahe ale, ked moje deti vidia druhe decka mat parky doma, alebo v skolke,tak ja ich tym tak "klamem".
Obyčejné párky, receptura na 100 kg výsledného produktu:
15 kg SEPARÁT (kostní moučka)
15 kg SÁDLA
26 kg KŮŽOVÁ EMULZE
10 kg A-GEL (chemie)
6 kg ŠKROB
22 kg LED (strouhanky pro spojení směsi, později zvodnatí)
2 kg SŮL
2 kg SÓJA
1 kg EMULGÁTOR
1 kg KOŘENÍ + BARVIVO
Výsledek?
100 kg růžovoučkých párečků.
@digysa taketo som u nas este nevidela ☹ . je mi smutne, ze ako debil studujem zlozenie a nakoniec zistim, ze to tam vobec nieje
@lili_mia Ked ho nalejes tak je uplne studene....do rana sa nepokazi.....a tie hrozienka tam daj tiez vecer...zmiesaju sa a pre deti je to ovela chutnejsie....prijmaju cukor, ale prirodny....hrozienka nahradia akekolvek sladidlo, ktore si tam povodne chcela dat.
Ja to skusim s madom, ale bez hrozienok, lebo to by uz bolo vela sladkeho...
@digysa - tu su nejake lepsie parky vypichnute, co sa tyka obsahu
@dominikuska aku mas skolu? Ja nezijem na SK 😒 . Mna 4 parky stoja $7 dolarov (hore-dole, neviem presne cenu).
Su drahe,ale aspon mam istotu, ze jeme maso.
@digysa asistent vyzivy ( po starom to je dietna sestra)
@anjelicek26 ta parka nalavo vypada ako moje....
Ako povedzeme si uprimne kocky....keby robili fajnove parky, tak by sme ich jedli castejsie....lebo je to rychly sposob, ako nakrmit deti....
A cas je taky neuprosny..... nechce sa zastavit 😖
@bastilly priznam sa ze mna prekvapilo tvoje konstatovanie davat ´´osmazene´´ zltky 3 mesacnemu dietatu. a to kombinacia ako som ju teraz povedala mojej priatelke pediatricke velmi prekvapila aj ju.podla nej aj inych pediatrov /ked chodi na konferencie/ je vhodne davat zltkok detom v druhej polovici roku.a uz vobec nie osmazene.ja som davala zltok tak,ze som na tvrdo varila vajicko a a zltok vybrala a este dala prevarit. aj do polievky. smatene jedla su nezdrave aj pre dopelych,nieto este pre deti.to tvrdi aj ten tebou spominany lekar.
preco nedas namiesto parkov telacie,jahnacie mäsko.?neskusala si to?samozrejme je len na tebe,cim krmis svoje dieta.ale zlozenie stravy ovplyvnuje velmi zdravotny stav dietata.aj potom do dospelosti.(obezita,cukrovka,srdcovo-cievne ochorenia/ .
nemusis mat rozny druh jedal.ale pestre zlozenie.hlavne ovocie,zelenimu a kvalitne chude masa.a jogurt /ak je zdrave dieta bez alergie / bez prichuti.a vtomto veku aj kvlaitne mileko a mliecne pokrmy.
skusaj postupne rozne varianty.a davaj tie,co mu chutia.ale zdrave.ale ako som napisla,je to len a len na tebe.je to tvoje dieta.ja ti ponukam len nazor a navrh.
a
@digysa - ved ano, lenze takto moje deti a ani my parky nejeme, mne sa zdviha zaludok pri predstave, co v tom je 😔 Raz za cas maju na farme domace, robi to kamoska, dcerkinej spoluziacky mama, tak ano, tie kupime a dostanu aj deti, ale ona to robi uplne po domacku a chut, no to je uplne ina kapitola ako tie z obchodu... len to bohuzial nerobi stale, ale len prilezitostne na predaj.
@anjelicek26 ja neverim ziadnym parkami, ktovie co sa za tymi 86% masa skyrva....
@irriss 😅 🤐 esteze u nas neficia parky, ale skor klobasky . 😅 sak ako na dedine..
my robime klobasky z tohto :
50% bravcoviny /pliecko a mastny bocik 50:50/
50% divinoveho masa, najlepsie jelen alebo nejaka vysoka
sol, kmin, chilly, cervena mleta paprika, cierne mlete korenie, dost cesnaku.
pomlet, zmiesat, odstat, napchat do criev , vysusit a potom riadne vyudit, a opat vysusit. 🙂 🙂 🙂
robenie klobas je u nas vzdy velka udalost a tak si ju uzivam naplno, konecny vysledok je niekolko desiatok kilogramov takejto mnamky 😀 😀 😀 😀
@dominikuska Jaj...tak to si prisla do dobrej temy 😎 🙂
No a nakoniec sa z toho urobi fajn tema ako INSPIRACIA- co na ranajky pre deti... 🙂
@anjelicek26 Aj toto su domace parky....
JEdna vec je tu v statoch super.... Je tu obchod-potraviny, ktory ma v ponuke jedla iba od sukromnych podnikatelov, malych farmarov.... obycajnej tety, ktora pripravuje jedlo podla rodinneho receptu......
V tom obchode nenajdete Colu, alebo Dannone jogurt, alebo akekolvek retazove velke znacy.....vsetko je to organicke, domace jedlo, ktore si ludia mozu kupit priamo za cerstva.
Mame tam cerstve horuce domace polievky....domace jedla : ryza s masom, zemiaky,salaty....vsetko cerstvo uvarene... Su to take potraviny, kde si kupite a mozete si odniest jedlo domov, alebo sa priamo tam najest...
Samozrejme je to drahsie......ale istota je 100% istota.
Na slovensku by takyto obchod asi skrachoval, lebo ludia tu samozrejme varia ovela castejsie.... co samozrejme nemyslim, ze je zle....ale kedze nie je dopyt po domacich jedlach, tak nie su tu taketo obchody. 😒
@anjelicek26 ...a ako vies...ako chutia parky z obchodu ,ked ich nejes?....z pocutia? 😀
@digysa - mne je jasne, ze dobre jedlo nieco stoji, ale ruku na srdce, ved to je predsa normalne. Neocakavam a nechcem jedlo za par centov, je to zdieranie vyrobcov na ukor kvality. Ja si rada priplatim, ked budem mat istotu, ze dostanem zdrave jedlo. Vela obchodov to uz pochopilo a specializuju sa na zdravu stravu, zakaznikov im pribuda, ja im fandim. Chcem aby to slo tymto smerom.
@aaddeelliinnaa - jaj moja chod fakt rypat inam, tu o to nikto nestoji 🙄 Prispevkov tu mas uz premazanych dost. ZASA.
@anjelicek26 Ja si tiez priplatim..... ale ma stve, ze Slovaci nekonzumuju Slovenske vyrobky....
(vy dve mate nejaku historiu??? lebo uz to zacina byt des)

@anjelicek26 potrebujes teple ranajky ? 😀 😀 😀 ako moj chlap 😀 on najradsej ranajkuje polievku 😅 😕 😨 no co uz. uz som si zvykla na to 😀 😀