Čo pečiete na Vianoce?

alex_zalez
4. dec 2023

Ahojte zienky. Co peciete na Vianoce? Ja skusam kazdy rok nieco nove. Uz som robila puncal, zltkove rezy, grilazky, medovniky, marlenku, marlenkmgukicky, rafaelo gulicky, crinkles pomarancove. Tento rok sa chystam na stafetky, cupcakes - na ten nemate niekto dobry krem? Ci staci len mascarpone, smotana a cukor?

jani727
4. dec 2023

nechapem zmysel pečenia punčoveho rezu na Vianoce..aky to ma vyznam? ostatne v pohode. Štafetky su mega dobre, nesmie chybať štedrák, medvedie labky a podobne klasiky. Crinkles som robila ale neobľubujem.

nafka0483
4. dec 2023

@jani727 Akoze aky to ma vyznam? Ine kolace maju aky vyznam?

trema
4. dec 2023

Peciem len klasiku, o nove nikto nema zaujem. Takze medovniky, linecke, vanilkove rozky, kokosove pusinky, grilazky

natall113
4. dec 2023

@jani727 prečo by to nemalo význam? U nás sa vždy na Vianoce pečú dobošove rezy aj kremese

ivangeline
4. dec 2023

Suche s detmi...najc perniky, linecke a rozne gulky bez pecenia, no a ak je cas jeden iny. Rolada, medovy, kokosovy..

jani727
4. dec 2023

@nafka0483 na Vianoce sa zvyknu piecť vianočne koláče čo su všetky ktoré spomenula. neviem čo maju punčove s Vianocami to je vše.

jani727
4. dec 2023

@natall113 ved kludne, ale nespájajú sa s Vianocami. To je ako dať si pečene prasa na štedrý večer. Ale proti gustu žiadny dišputát.

simca06022011
4. dec 2023

to co nam chuti, robim parizske rozky, lineckych robim iba par, perniky a pod uz nerobim. Vzdy robime nejake gulky, kokosove klasicke, alebo na styl rafaela a ak mam na to nervy tak grilaz. Pecieme flodni, bejgli -tradicne kazdorocne. A ked mame malo, tak burizonove kosicky alebo suhajdy.
Tento rok chystame s dcerou robit makronky.
ja som nazoru radsej par, ktore mame radi a zjeme ako 20druhov ktore skoncia v kosi, a este k tomu tie tradicne kadejake donesu aj navstevy, aj keby som nechcela, tak sa ku mne dostanu aj labky, aj medovniky, plnene orechy.. aj vsetko :DD

nikelca
4. dec 2023

@jani727 ale veď každý sa na Vianoce oháňa zlatým prasiatkom tak prečo by malo byť divné, mojím deťom punčové chutia asi najviac a na čo mame chut upečieme aj počas roka :D :D :D
ja tu z koníka nedám dopustiť na linecké z celým makom, ako nechapala som aké je to dobré 🙂
inak syrové pagáčiky a razítkové keksíky. ak sa budem moc nudiť možno žĺtkové rezy tie vždy robila moja teta a sú bombové ale ja na to nemam trpezlivost :D

jani727
4. dec 2023

@nikelca makové linecké robím aj ja, recept nemam z MK ale niekde z netu, a tiež idú u nas najviac aj sa robí vyborne s cestom.

nafka0483
4. dec 2023

@jani727 Ale kto urcil ktore su vianocne a ktore nie?
Ved kolko krajov tolko tradicii. A keby len krajov, co dedina a rodina to odlisnejsie zvyky.

Ja napriklad "nechapem vyznam" sosovicovej polievky, lebo my robime kapustnicu. A inde je vianocna prave ta sosovicova.

Tak isto si niekto nevie predstavit vianoce bez puncaku. U nas sa tiez pecu aj rezy - puncak, sunquickovy, doboska... tiez kremes a pod.

nikelca
4. dec 2023

no teoreticky punč je vianočný, zavárane marhule tiež sa odkladali na zimu takže prečo by nebol vianočný :D
@nafka0483 od ocina kapustnica od maminy šošovica každé Vianoce sme mali obe polievky :D a to sú obaja z NR

h2
4. dec 2023

@jani727 Ako vianočné pečivo sa zvykli piecť malé trvanlivé koláčiky, lebo sa dajú upiecť dopredu a dlho vydržia. Boli aj praktické, napríklad pre koledníkov, len tak, do ruky. Ale to ešte neznamená, že si v dnešnej dobe nemôže niekto upiecť, čo má rád. Ja napríklad tiež pečiem na Vianoce okrem drobných vianočných aj nejaký ten krémový zákusok.

vroni
4. dec 2023

U nás sa prvý zbasti puncak. Bez neho a banánových rezov by pre muža a deti neboli vianoce. A bez škoricových klbiek. Tento rok si dcéra objednala (u mňa) grilazky, chlap vanilkové rožky a škriatok linecké. A asi spravím mini veterníky. Nemajú s Vianocami vôbec nič, ale moja pazravost je silnejšia než tradície.

zuzubb007
4. dec 2023

@jani727 aky to ma vyznam, punciak je najlepsi kolac mnam co by som dala za to mat ho na Vianoce domaci

osky
4. dec 2023

@vroni 😁asi tak...
Ked budu veterniky hotove,ozvi sa.pridem.
Zboznujem😋😋😋😋
Ale vazne-mas dobry recept?
Podelis sa?

majkakvet
4. dec 2023

@nafka0483 presne. Nech si kazdy pecie co chce. Fakt to ke uz chory vianocny terror.

vroni
4. dec 2023

@osky, recept mam fantastický. Nahádžem to do blbuvzdorného stroja a on spraví odpalovane cesto. 🤣🤣🤣 Ja už potom len upečiem a vyťahujem sa. Nikdy som odpalovane cesto nevedela spraviť, vždy mi vyšla taka divná guca na vyhodenie. Tak sa teraz vytesujem a robím všetko možné. Veterníky sú ľahké a efektne (robím mini formát, takže stačí karamelova šľahačka a nemusím robiť dva druhy krému)

simca06022011
4. dec 2023

@vroni ked sme pri pazravosti, ja si na vianoce robim misu chlebickov.. prisaham ani jeden kolac by mi nebolo treba :DDD

vroni
4. dec 2023

@simca06022011, tak našťastie, chlebíčky mi doma nikto neje a nemám výhovorku, prečo by som ich robila. Inak by som bola schopná si kúpiť za vanu tresky "na chlebíčky" a strávila by som vianoce vo vani. Aj veterníky by som ozelela. Myslím, ze som práve pribrala tri kilá z tej predstavy....

babulkomale
4. dec 2023

@jani727 my mavame na Stedry vecer kacicu. Akoze ludia co nesmu ryby, sa maju obesit aby ti neprekazali?
Odkedy ty urcujes, co ma kto piect a varit?

jani727
5. dec 2023

@babulkomale si v pohode? vlastne nie. To som už zistila sama. Nikto tu nič o kačiciach a rybách nepíše.