Čo variť teenagerom počas horúcich dní?
Čaute ženy ,ešte upresním,myslím decká vo vývine,cca 12-16rokov,čo sú furt hladní 🥴 prosím tie,ktorích decká žijú z chleba s maslom ani nepíšte ,moji sú celé dni v pohybe alebo pri chladničke,nemajú nadváhu,jedia ovocie,zeleninu,mäso,aj vege stravu .Budem rada za tipy ako to zvládate u vás doma,nielen obedy ale aj počas dňa.
Bohuzial bez sporaku sa to nezaobide aj v teple-u nas teraz v sezone fici zapekana zelnina-tu dokazu aj deti spravit same-nakrajame hokaido, mrkvu, cuketu, zemiaky, pripadne co je v mrazaku k tomu-napriklad kel,alebo karfiol alebo brokolica, pokorenit premiest a dat zapiect, top na vrch este kozi syr… dnes sme mali fasirky, vcera spagety s domacim bazalkovym pestom, ako ked sa nechce varit tak spravime aj halusky mrazene z obchodu. Palacinky, spagety bolognese-tiez robia same deti, Plus aby mali nieco na zachladenie tak melon, nejake letne dezerty-najviac u nas leti domaca zmrzlina(sorbet)- rozmixovat mrazene ovocie s medom. Pripadne varena kukurica na veceru… Robila som aj langose-to nam z jedneho kila muky vyslo na 3 vecere pre 4 ludi.Raz dvakrat do tyzdne vecer poopekame alebo pogrilujeme, snazim sa to tak striedat aby mali aj maso, aj bazmasove a ked robim nieco tazsie tak potom nieco lahsie… alebo ak viem ze nebudem ten den varit tak robime bohate ranajky-pecivo, sunka, vajicka, kopec zeleniny a su syte dlhsie…pytaju si aj zeleninove polievky, ale to skor vecer lebo v teple pocas dna to nechcu jest…
Sviečkovu, faširky, kolbasu... nevidim dôvod variť inak keď je teplo a inak keď nie je teplo. Najmä pre pubertiakov, čo zožeru aj koňa :D
Cez víkend som robila hraskovy krém a cukinu v smotanovom cestíčku s našimi domácimi pečenými zemiakmi v šupke. Dnes u Vietnamca hovädzie Bun bo Nam bo.
Na zajtra som kúpila lososa, upečieme v rúre a znovu s našimi pečenými zemiakmi.
Na stredu som kúpila párky v slaninke na gril, urobím ku tomu špenátový šalát.
Vsetko z jedneho hrnca alebo pekaca 😆 nech pdi tom nestojim dlho.
Ale moj je nejedak.
Ešte mám v pláne štvrtok alebo piatok pizzu kváskovú, tú robíme aj každú sobotu. Cez víkend bude lasagne.
Welington - zapecies bud morčaciu alebo bravcovu panenku a nejaky salat, robievam ensalada murciana - uvaris zemiaky, 1-2 vajcia na tvrdo, paradajku 1-2, olivy, mozes nakrajat cibulu ale nie na drobno ale tak na polku a tenke platky hodis do chladnicky aby to bolo chladne a pred podavanim posolis a polejes olejom.
Spanielska omeleta - pripravis den pred a moze jest aj v bagete - odkrojis kus omelety zemiakovej a vopchas do bagety.
Gazpacho/salmorejo
Salaty s cicerom - je mrte receptov na instagrame, alebo ja robievam aj ako paella ale namiesto ryze davam cicer - usmazim na olivovom oleji cibulku nakrajam na drobno cervenu papriku, hodim roztriturovanu paradajku - to zosmazim do “zlatista”, ten zaklad rozmixujem pridam pripraveny vyvar a necham to trochu prevriet - mozes hodit bylinky podla chuti potom vhodis cicer -uz uvareny - a navrch hodim este morske priserky - kalamare a krevety necham to prejst varom a mozes to nechat na dalsi den pripravene. Zabudla som dodat, ze sa to robi na panvici.
Rizota (olej cibuľa hocičo čo máš struhana cuketa alebo hliva alebo mrazená zelenina zo sacku, alebo hocijaká zelenina hrasok kukurica trocha bujonu ryza a zaliat vodou uvarit) robím to iste ale s pohankou, krupami. My vieme zjest aj kuskus opäť hocijaká zelenina oprazit trochu na oleji osolit a zmiesat s kuskusom. A potom natierky na rozky/chleba k tomu uhorky, paradajky, papriky (ak das nakrajanu zeleninu viac sa zje a dlhšie su sýte). Caj s cukrom a aj sladkosti sem tam bohužiaľ treba to teplo vydržať.
Kura s ryzou,.pekac francuzakov, hrniec chilli con carne s kopou sodovych loksi, losos+varene zemiaky, bolonske spagety, velky hrniec rizota, gulas s chlebom, fasirku so zem.kasou, fazulova s udenym a k tomu palacinky... moje decka jedia ako bez dna bez ohladu na pocasie 😁
Pozri tu skupiny o varení Moje polievky,Dnes na obed, milujeme cestoviny, milujeme nátierky, jedlá do 5€....
Špagety,tekvicu,perkelt,moji sú omackoví
@jana_eyre_2 už len keď vidím zoznam tých surovín, mám z toho hrozu. Ale tak ty si zdatná kuchárka
donaska😉....v tom teple nevarim
@prasiatko30 co je to morcacia panenka?
@onedaynick predavaju to ako solomillo de pavo - zda sa mi, ze solomillo by bola svieckova???/panenka??
@zmrzlinka2021 ved to su obyc cestoviny, len ked je to rozpisane po ingredienciach vyzera to komplikovane
@prasiatko30 neviem.. lebo svieckovu mava bravcove a hovadzie. Morka ma prsia.
@onedaynick ja ti karle nevim ja ti hovorim pod akymmenom to kupujem - a naozaj som si nepozerala z ktorej casti tej morky to je lebo by som sa asi zhrozila
@onedaynick no mňa to dokáže asi dosť nastrasit
@onedaynick tu to rozlisuju podla vsetkeho ci su to prsia alebo este je potom cast masa pod tym prsami co oznacuju za solomillo
Ako vždy rovnako. Čo majú radi,alebo načo majú chuť. Mám troch chlapov takže varim takmer denne alebo jedla načo majú chuť. Ale ovocie to nebude...
Mám 16 a 14 ročných a mám pocit, že má zjedia, hlavne 14 ročný syn zje za dvoch..
Varím všetko ako počas bežného roka, nerozlišujem leto zima....hlavne sýte jedlá, ale nevyprazam..naši si aj sami niekedy varia už, sú veľkí, nečakajú len pri stole na jedlo...
S mojou asistentciou samozrejme
U nás v lete prívarky z zelenej fazuľky, z tekvice, hrášku, cestovinový šaláty na studenou, langoše, šišky, zemiakové placky, cukrové placky, bublaniny...
@animus cuketu nakrájam na cca 1cm plátky, posolím, pokorením a nechať vypotiť tak 15 min cca. Cestíčko robím podľa množstva cukety, teraz som na 3 menšie cukety (asi o veľkosti uhorky) použila 2 vajcia, do toho cca 6PL hladkej múky a 6PL kyslej smotany. Hustota cesta ako na lievance. Osoliť, okoreniť, mletá sladká paprika a kto má rád môže pridať aj 1-2 strúčiky prelisovaný cesnak. Cuketu osušiť papierovým obrúskom, namočiť do cesta a vyprážať.
Zvyšok cesta som urobila ako slanú palacinku, naplnila šunkou a syrom.

Uvar spagety, mlete maso opiect na cibulke, pridat konzervu fazula s kukuricou, koreniny, zmiesat so spagetami. A potom nakoniec zamiesat s cherry rajcinami a cerstvou petrzlenovou vnatkou. Dnes som to varila ale malym detom a chutilo. + nejake sytejsie polievky, fazulova na sladko s mrkvou a petrzlenom, klobasa alebo udene k tomu chlebik a obe jedla ju uvarene rychlo.