Čo všetko sa dá urobiť s jablkami?
Baby, potrebujem poradit. Zostalo mi este cca 10 kg jablk na spracovanie. Uz som urobila vyzivu, kompoty, zmes na jablkove pité, jablkovo figovu zmes do jogurtov, mam nasusene . Co sa este da urobit? Jablkovy dzem nie, ani zakusky a kolace, to by nikto nejedol. Nic ma uz nenapada. Nejaky napad/recept?
@bolarazjedna to je tiez dobry napad, pohladam recet. Robila som takto slivkovy minuly rok a je super.
@dada5000 u nas cernice zaschli na koreni, maliny 2x v tyzdni zavlazujem. Ribezle vyzerali, ze umru tak som k nim postavila derave vedra avykvapkalo ku kazdej uz 100 litrov vody, uz sa vzchopili. Paradajky mi na lodyhy obzrali slimaky, este stastie, ze som mohla zapustit zalistky, ale zberame ich len tyzden. Po ine roky som uz roznasala vedra s paradajkami po kamaratkach a tohto roku som na pretlak pukovala 🙄 Na leco asi zabudnem. Aspon paprik mame viac ako stihame pojest, cesnak bol krasny, cibula pouzitelna, ale mrkvu a cviklu mi 3x krat zozrali slimaky sotva vyklicili. Aspon hrozno vyzere, ze bude, len ci ho osy nepozeru? Fakt divny rok.
U nás jablká padajú vo veľkom, žerú osy, ríbezle zožrali škorce, kapustu, kalerab zase slizniaky, divokých čerešní sme mali kopec, paradajky tiež na rozdavanie, cukety začínajú len teraz, aj orechy a lieskovce budú, marhule ziadne, slivky zbili krúpy, hrušky padajú a žerú osy a do hrozna sa už pustili vo velkom škorce. Černice sme pár obrali a zvyšok vyschol.
Ja som robila "nutellu" originál je síce zo sliviek ale nám aj tá chutila. A nastrúhané mrazím na koláč

@viestta u nas dopadli letne rovnako u vas, marhule detto, zo 6 broskyn zarodili len 2, co nahodili znova kvety po mrazoch, zvysok nic. Jesenne hrusky mali len par kusov, zimne krasne zarodili, co z toho ked to strom pusta dole, lebo ma malo vlahy, a premnozene osi ich zacali vyzierat. Nektarinka nic, capata broskyna 5 kusov, doslova. Ceresna uz pustila vsetky listy, uvidime ci to prezije. Slivky ani jedna jedina. Jedine comu sa dari figa, dala som dolu uz druhu urodu, tretia bude tak o 3 tyzdne, kedze horucavy maju pokracovat. Kaki zatial drzi vsetky plody, tak uvidime . K cerniciam sme dali zavlahu aby z nich nieco bolo, maliny detto, ale zas rodili 6 tyzdnov. Mandle mi padaju zo stromov same, a to ich treba normalne obijat, a uz su zrele teraz. No a oberacku hrozna budeme robit v polke septembra, mozno aj skor. Vsetko je posunute o dobry mesiac 😐