icon

Čo zvyknete zavárať?

poopsie
1. aug 2021

Píšem sem kôli inšpirácií, čo zvyknete zavarať? Uhorky sa nechystám. Mam jahodovy, marhulovy a slivkovy, ríbezľový džem, papriku v oleji, marhule . Rada by som zavarila ešte lečo, cucoriedky, cviklu, slivky (v septembri).

Strana
z2
hapipa
2. aug 2021

@kaki3 Tiež si myslím, že to príde, len ešte čakám kedy 🙂 Takto to bolo aj s varením. Mamina ma kedysi tlačila do varenia, že musíš to sa ti zíde, a ja nie a nie. Nakoniec po rokoch, keď som sa odsťahovala do vlastného a mám už pre koho variť, tak je to úplne iné. 🙂

poopsie
autor
2. aug 2021

@kaki3 ano, chutovo sa to nedá porovnávať ☺️

poopsie
autor
2. aug 2021

@hapipa uhorky kupujeme, tie nezavaram 😅

kaki3
2. aug 2021

@poopsie joj ja domace zavarane uhorky milujem, to je pre mna zivot, od babky mavame, chodim si natrhat a to je pre mna uplna topka 🙂

jackie17
2. aug 2021

@hettinka chrumkavé budeš mat, keď budeš sterilizovať v myčke. Tie kupované tiež tak sa sterilizuju, nevytvárajú ich v hrnococh. Preto sú chrumkavé. Známa robí len tak. My mame radi mäkšie, tak osobne som ich nerobila

hettinka
2. aug 2021

@jackie17 no len ja kupujem ešte aj tie triedené maličké (cornichos), doma dopestované nemám a keby to mám kúpiť a doma sa s tým zavárať, mám to drahšie, ako tie z Lidl.

Dievčatá, poraďte čo s cuketou/tekvicou. Aj to sa dá zavariť?

rikarika
2. aug 2021

@poopsie vsetko co mam v zahrade a co mi kto da. V sumare na jesen je toho plna pivnica.

zuziiiii
2. aug 2021

Marhule, broskyne, čučoriedky, egrese, ríbezle,hrušky, ringloty, uhorky, cviku, papriku, kuriatka, dakedy sme zvykli tekvicu na spôsob anannasoveho kompótu že sa tam dal ananásový sirup

zuziiiii
2. aug 2021

@hettinka cuketu som zavarala ako uhorky mladú cuketu pokrajala na pásiky a na spôsob ako uhorky. Z tekvicy ananásový kompot

simca06022011
2. aug 2021

No ja vsetko co sa da :DDD co nerobim su calamady a spol, lebo to sa u nas zje tak 2-3pohare za zimu a to aj dostanem, ale kupil. Vsetko ovocie a zeleninu co vyprodukujeme na zahrade,alebo niekoho zahrade, v podstate kupujem iba na jar jahody... (robim dzemy a kompoty -jahody, ribezle, marhule, broskyne, niekedy slivky, jablka, hrusky, mrazim tiez bobulove ovocie ale napr. cucoriedky nezavaram vobec, jablka a hrusky aj susim + klasika hriby a zelenina).
Uhorky ja mam rada Efko korenene, a to si kupim na celu zimu 6poharov a staci :D inak zavarm uhorky iba tie co mi vyrastu na zahrade, lebo to nestihame jest 🙂

Inak zavarala som salatove uhorky, cuketu... nastruhanu a v naleve kyslosladkom, ale totalne som to pokazila:D ja ten pomer neodhadnem, bolo to take kysle ze hroza.

Ja strasne rada robim pokusy s chutami, do hrusiek/sliviem davam koreniny, do marhul levandulu, alebo mixnem rozne druhy ovocia.
A este robim sirupy.. okrem klasiky (ak je ovocie), napr. mätový, mätový so zázvorom, medovkovy (lebo nama ta mata nam rastie ako burina vsade, tak nech z nej nieco mame)

simca06022011
2. aug 2021

@zuziiiii ananasovy kompot z tekvice? a to ako? :D to znie uzasne...

zuziiiii
2. aug 2021

@simca06022011 presný recept už nemám roky som to n e robila ale viem ze sme tam dávali anan. Sirup alebo arómu ananasovu
Ale na nete nájdeš veľa receptov. Napíš ananásový kompot z tekvice....

zuziiiii
2. aug 2021

@simca06022011 Tekvicu nakrájame na kocky a dáme do vhodného hrnca. Mäkké časti pochopiteľne nepoužívame, len tvrdú dužinu bez šupky.
Prisypeme cukor, kyselinu citrónovú, vanilkový cukor alebo arómu a zalejeme vodou tesne nad kocky.
Necháme po premiešaní aspoň hodinu v pokoji a potom dáme variť.
Varíme asi hodinu, kým nezačnú kocky sklovatět. To spoznáme tak, že kocka začne strácať od kraja ku stredu svoju farbu. Nie je potrebné variť, kým kocka úplne nezbledne, stačí do polky kocky, zvyšok "dobehne" pri sterilizácii. Teraz pridáme ananásovú esenciu a dobre premiešame.
Horúce ihneď plníme do pripravených čistých pohárov, zaviečkujeme a dáme sterilizovať.
Sterilizujeme najlepšie v horúcej kúpeli pri teplote 90°C po dobu 20 minút. Čas sa začína počítať až vo chvíli, kedy teplota pochopiteľne dosiahla 90°C.
Po sterilizácii vyskladáme flaše na utierku hore dnom. Tak máme kontrolu, či nejaká treba netečie.
Po úplnom vychladnutí si ich popíšeme aspoň rokom výroby.
Sterilizovaná tekvica sa hodí nielen k priamej konzumácii, ale aj na ozdobu torty a pohárov.

kataina
2. aug 2021

@zuziiiii prosím Ta daj foto, že aku tekvicu. vdaka

zuziiiii
2. aug 2021

@kataina my sme zvykli aj aj takúto..

zuziiiii
2. aug 2021

@kataina
@simca06022011 starká zvykla podobne zavárať.... No ja som dávala aj anan. aromu

3 kg očistenej tekvice pokrájať na kocky, 24 hodín namáčať v 3 l vody a 2 dcl octu. Z 2 l vody a 1 kg cukru uvariť sirup. Do vriaceho sirupu dať scedenú tekvicu. Z 20 dkg cukru upáliť karamel,vliať do tekvice, pridať 1 vanilkový cukor, klinčeky, škoricu. Variť cca 20 min. Horúce dať do fliaš. Do každej fľašky dať na vrch koliesko citrónu. Môžme pridať ananásovú arómu, ale nemusíme, karamel urobí svoju chuť. Sterilizujeme cca 10 - 15 min len kvôli viečku.

loginexistuje
2. aug 2021

ja zavaram malicke uhorky mam 80 flias zavarenych pekne s koprom kolieckommcibule papriky a korenie pridavam navyse a sacharin a v umyvacke aby boli chrumkave
a este dzemy jahodove malinovy a slivkovy

kataina
2. aug 2021

@zuziiiii dakujem

poopsie
autor
6. aug 2021

Tak dnes, nečakane kečup z našich rajčiniek, je dobrý, už sa teším na langoše s ním 😅

Strana
z2