Diétne a zdravé jedlá
Nejaké nápady alebo osvedčené recepty na zdravé a diétne jedlá? 🙂
@evka4 Keby moja polovička tolerovala brokolicu... ☹ Ale ja určite vyskúšam 🙂
@mimi21mimi Mňam, tie zemiačky s tou karotkou by som si hneď dala 🙂. No obávam sa že u nás by som tiež k tomu musela vyrábať niečo sýtejšie alebo skôr mäskovejšie 😀. No a hurááá, francúzske zemiaky sa mi na prvý krát veru aj podarili a mali aj úspech 🙂.
@levandullka no u nas som karotku jedla akurat tak ja 😀
@mimi21mimi U nas by to bolo asi podobne 😀
@levandullka Nooo takze tolko moja snaha o zdravu stravu. 😀
Co mas v plane varit zajtra? Ja som dnes robila zemlovku pre mna a malu, tak lievance robit nebudem teraz.... len netusim co.
@mimi21mimi Ani mi nehovor, mojich snah o zdravu stravu bolo uz tolko... Dnes prave netusim co budem varit... O hodinu mi zacina skola, a vratim sa domov az o pol siedmej... No a vcera som sa necitila velmi dobre, tak mi priatel povedal ze on si nieco uvari 🙂. Ale vzdy mam v mraznicke v pohotovosti pesto, alebo nejake zmrazene jedlo 🙂
ahojte.. ja delim.. velmi sa potesim novym napadom, pretoze viac menej sa tocime okolo tych istych jedal.. vcera sme mali restovanu hlivu- sampiony na poriku.. zahustene mlieckom a celozrnnou mukou a k tomu penne cestosky.. dnes uvazujem nad pecenym pstruhom so syrom a zeleninou
@levandullka Ako mne keby to jedla aspon dcera, ale ked to uz ani ona nechce, to je bieda...
Ale ja som sa rozhodla, ze nepolavim. Do malej nechcem pchat somariny z obchodov nezdrave, zvykne si, a muzovi to tiez postupne pride nachut - on totiz vacsinou obeduje doma, tak nema na vyber 😀 A byvame s mojim ocinom a kedze ten ma vysoky tlak a dnu, snazim sa aj jeho preucit na normalnejsi sposob stravovania. No u neho je to najtazsie 😀
Ja dnes len nejaku polievku spravim, asi mliecnu fazulovu... kde studujes? Mna to asi caka buduci rok, este sa rozhodujem, ci dokoncim Mgr. alebo nie :-/ moc sa mi nechce do toho veru, odvykla som si ucit.
@mimi21mimi No, aj ja som si povedala, že keď to budem variť, tak to papať proste budeme 😀. Práve som sa vrátila z nákupu a som na seba pyšná... Rukola, paradajky, čierny chlieb, pšeničné chlebíky, šampiňony... Tak hádam z toho niečo dobré vyčarujem 😀
Ja študujem v Prešove dentálnu hygienu a našťastie nemám takúto dilemu, pretože môj odbor sa dá študovať iba Bc. 😀
@levandullka ja som dnes tiez bola na "zdravom" nakupe 😀 prave varim na zajtra hovadziw na stave s karotkou - treba ju dojest. a priloha pseno 😀 som zvedava co mi rodinka povie na to 🙂))
@mimi21mimi No tak pšeno som ešte neskúšala, ale daj mi potom vedieť aké to je a či ti na to skočili doma 😉. Ja plánujem urobiť ratatouille, hádam mi to prejde 😀. Práve som inak dokončila rukolový šalátik a mal obrovský úspech 🙂. Takže hurááá, zdravá večera sa konečne vydarila 🙂
pekna tema toto, paci sa mi.. 😉 ja sa snazim trochu ozdravit nasu stravu... zatial sme zacali pouzivat celozrnne cestoviny miesto obycajnych.. nastastie ide sezona zeleninky... na balkone si pestujeme spenat a ku grilovanemu masku z neho robievame salat s opecenymi cherry paradajkami... 🙂
@mimi21mimi ako pripravujes to pseno?
maminky, ja len jednu radu, ak môžete, tak zeleninku (napr. na tie cestoviny) nevarte, ale naparujte, lebo všetky minerály skončia vo vode, ktorú vylejete ☹ ... ešte naviac keď aj osolíte vodu, v ktorej sa zelenina varí, tak sodík z nej vylúči draslík a horčík, ktoré sú zasa potrebné napr. na vstrebávanie vápnika (smotanová omáčka, napríklad)...tak len ak chcete zdravšie variť...ma to len tak napadlo, dúfam, že som neurazila
@levandullka , pšeno je najrýchlejšia príloha, dáš za šálku pšena do studeného hrnca, lyžica olivového oleja, soľ (alebo iné na dochutenie), zaleješ 2 šálkami vriacej vody z kanvice, zakryješ. kým umyješ, prebalíš a oblečieš dieťa pred obedom, môžete ísť papať 🙂 , naša najmenšia to má rada aj na sladko s vanilkou a ovocím, napríklad...rýchle jedlo, keď doobeda vybavujeme mimo domu a nestíham variť niečo serióznejšie 😵
@adriana7 Prečo by sme sa mali urážať? 🙂 Veď to je super rada 🙂. Určite začnem naparovať aj u nás doma 🙂.
No a to pšeno vyskúšam určite tiež 🙂. Síce dieťatko ešte nemám, no kým oblečiem a vychystám seba, určite sa to stihne uvariť 😉
@levandullka 😵
@levandullka , ja som vegetariánka a na to sú tu niektoré maminy veeeľmi alergické, čo mi je ľúto, ja neodsudzujem ani neposudzujem nikoho ...inak teraz chodí super "bez servítky" - také o tolerancii, je tam gay, róm, moslim, mamina, čo kojí, a jedna slobodná holka...moslim neje bravčové a ostatné len košér, róm zas len veľa mäsa, maminka je z mäsa len kuracinu, tá slobodná holka zje všetko a gay sa na všetkých díva zvrchu 😀 ...ale to je len môj pohľad, niekto to môže vnímať inak...
...ja by som určite ochutnala aj to mäso, nezjedla, ale ochutnala, lebo podľa mňa je urážka hostiteľa, ak nad niečím, o čom ani neviem, ako chutí, ohŕňam nos 😒
@adriana7 tiez som si podobne rozdelila tohtotyzdnovu servitku... 😉 len si myslim, ze ak niekomu "zakazuje viera" bravcove maso, nie je neslusne neochutnat, skor je neslusne ak mu to hostitel ponukne... ale to je o inom a nie je potrebne to tu rozoberat.. 😉
ja som sice vsezravec (okrem hub a morskych plodov) ale celkom ma zaujimaju vegetarianske recepty.. je milion bezmasitych receptov, na ktore by clovek co je maso ani neprisiel.. 😉
@mimi21mimi
@levandullka tofu chuti ako tofu a podla mna sa neda s nim oklamat, ze je to maso. to by niekto musel byt naozaj "kulinarsky tupy" chutovymi bunkami.
Ked kupis tofu zo sojovych klickov, ma velmi dobru, jemnu chut, davam ho do miso japonskej polievky namiesto cestovin.
@mimi21mimi moj tip na skele jedlo s tofu: kuskus dat napucat, pokrajat cibulku a pretlacit cesnak na olivovy olej, na to nakrajanu cukinu, baklazan, osmahnut, na to napucany kuskus, premiesat. Pridat pokrajane tofu a susene paradajky, podla chuti dosolit. Mozno pridat bylinky, napr. oregno. Variacia bez tofu je s ovcim syrom alebo posypane parmezanom.
Dalsia obmena, ktora chutila vsetkym boli cestoviny, cicer, tofu, nakrajany por a zalievka z jogutu zmiesaneho s citronom, solou, korenim a olivovym olejom.
K obom jedlam mozno zamiesat napr. kuracie masko.
@lenocka23 Pseno som najskor 2-3 krat preplachla vriacou vodou a potom som uvarila v pomere 1 diel psena, 2 diely vody + solcanka. Varila som cca 15 minut a nechala odstat asi dalsich 15-20 minut, primiesala trocha olivoveho oleja a hotovo 🙂
Na sladko rovnaky postup, akurat miesto vody ide mlieko, miesto solcanky vanilka 🙂
@adriana7 Ahoj, ja citam temu Vegetarianske dieta, momentalne mam za sebou uz 200 stran 😀 lebo to pomaly citam po veceroch, ked sa mm hra na pocitaci, alebo nie je doma a mala uz spi.
My sice maso jeme, ale obmedzila som to na 1 -2 x tyzdenne a snazim sa z tejto temy cerpat mnohe veci a postupne im zaradit viacej z tohto typu stravy 🙂
Mna zatial pri prechode na vegetariansku stravu odradilo najma to, ze nelubim orechy, sojove vyrobky (mlieka, jogurty atd.) a vela inych veci, tak neviem, co by som varila. Tak sa to snazim aspon ako-tak skombinovat.
Nevies mi poradit nahodou, ako urobim dobru polievku z ciceru?
@zeleny_cajik Vdaka, vyskusam, co na to muz povie... bola som prekvapene, lebo on je strasne vyberavy, ze mi normalne vcera kazal spravit mu psenovu kasu vanilkovu 🙂 takze mozno prekvapi aj co sa tofu tyka.
Len musim spravit hlavne nieco bez rajcin a cukety, lebo to mi nezje ani keby co bolo...
@adriana7 Ja vegetariánov obdivujem. Viem, že ja by som to určite nezvládla, aj keď som už rozmýšlala nad tým, maso prote musím mať. Ale snažím sa do jedál zakomponovať aj veľa zeleniny, keď už sme pri tom, nevieš mi poradiť niečo dobré na obed? Netuším čo mám variť :-/.
No to bez servítky si budem musieť pozrieť veru 🙂
@lenocka23 , ja som to myslela tak, že ja keby som ako súťažiaca bola v bez servítky, tak by som tie menu ochutnala...a súhlasím s tebou, že pokiaľ je to vec viery, je zas neslušné to niekomu nasilu predkladať, tým akokeby si urážala jeho presvedčenie 😒
@mimi21mimi , ak pôjdeš do témy vegetariánske dieťa, tak @rancuzkaf má v profile rôzne články a má tam aj na stiahnutie v pdf kuchársku knižočku, kde sa varí z cícera, myslím, že sa to volá "cícer, potravina nevšednej hodnoty"...inak ona je excelentná kuchárka, doma už varím polovicu jedálnička z toho, čo ma inšpirovala....mne decká zjedia hlavne namočený (teda čiastočne naklíčený) cícer väčšinou skôr, ako z neho idem niečo uvariť...aj najmenšia teraz na raňajky zobrá len nakíčenú mungo fazuľu a s chlebom ju musím naháňať (chutí to ako jarný hrášok) 😵
@levandullka , také jednoduché idem dnes variť, v lidli kupujem za 2 eurá takú mrazenú zeleninovú zmes na panvicu (talianska, grécka) a k tomu zemiakovú kašu a hlávkový šalát s rucolou
...ak by si chcela niečo z tých receptov v bez servítky, dnes varila tá slobodná holka predjedlo, ktoré sa dá použiť s prílohou aj ako hlavné, do lístkového cesta zabalila šunku, na to celý camembert, pór na slížiky a brusnicový džem, len to zabalila na 5 rovnakých balíčkov, potrela vajíčkom a 10 minút piekla v rúre...ja spravím zajtra takú vege verziu, lebo mám zrovna cesto v chladničke 😉
@adriana7 Dakujeeeem 🙂 Tak mam co studovat, tu vasu vegetariansku temu tak skoro nedocitam asi 😀
@amima Prosím, daj mi tip ako pripraviť správne (a hlavne naozaj chutne) cous cous. Rada by som ho vyskúšala a ak by mi na to polovička naletela, tak by som ho rada aj nejako vpravila do našho jedálnička 🙂. A ešte jedna vec.. Kde ho kupuješ? V DM?
Ano, v DM, ale niekedy aj v Korune, ten od Marianna, oni maju vselijake tieto somariny - pseno, kus kus, vlocky a pod... No, ja som to skusala tak (nasla som to dakde na nete), ze som cca 2PL kus kusu zaliala horucou vodou a dala na cca 5 min povarit - kym mi to nepopilo vsetku vodu. ak bolo vody malo, doliala som z kanvice, ak viac, povarila som dlhsie, ale tych 5 min tomu naozaj staci. To pouzivam ako prilohu k mäsu - mäso si zvyknem varit na dva dni (telacie, morcacie...), zvycajne ako sote s troskou oleja, podusene na panvici, len obmienam prilohy, jedna z nich byva aj tento kus kus. No a aby to malemu chutilo (on ma rad zeleninku), podusim mu k mäsu este aj nejaku zeleninu (baby karotky, hrasok, kukuricku, prip. brokolicku - co spajza da). No a ked nestiham, tak len kus kus a v druhom hrnci podusim zeleninu zo sacka - taku kvalitnejsiu kupujem, tusim zn. Findus. Obed hotovy raz-dva, potom uz len polejem troskou olivoveho oleja, prip. nastruham nejaky emental, posypem bazalkou alebo oreganom. Matusko je take vdacne dieta v tomto smere, ze zje vsetko no a ja sa uz potom nejako zveziem s nim, celkom to chuti aj mne a je to aj zdrave 🙂 Neznasam totiz vystavanie pri hrncoch. Najväcsia sranda je, ze moj muz si mysli, ako ma strasne bavi varit, ked varim taketo prkotiny a ja to robim len a len preto, ze to nezabera vela casu 😀

@rebecca2006 Ja to mam zasa vsetko po ruke.. ale hladala som to tam medzi strukovinami, aj medzi "zdravou vyzivou" a nikde nic. Aj ked tiez som si myslela, ze to je potravina, ktora sa da bezne kupit.