icon

Diétne a zdravé jedlá

levandullka
22. apr 2012

Nejaké nápady alebo osvedčené recepty na zdravé a diétne jedlá? 🙂

amima
10. máj 2012

@levandullka Ano, v DM, ale niekedy aj v Korune, ten od Marianna, oni maju vselijake tieto somariny - pseno, kus kus, vlocky a pod... No, ja som to skusala tak (nasla som to dakde na nete), ze som cca 2PL kus kusu zaliala horucou vodou a dala na cca 5 min povarit - kym mi to nepopilo vsetku vodu. ak bolo vody malo, doliala som z kanvice, ak viac, povarila som dlhsie, ale tych 5 min tomu naozaj staci. To pouzivam ako prilohu k mäsu - mäso si zvyknem varit na dva dni (telacie, morcacie...), zvycajne ako sote s troskou oleja, podusene na panvici, len obmienam prilohy, jedna z nich byva aj tento kus kus. No a aby to malemu chutilo (on ma rad zeleninku), podusim mu k mäsu este aj nejaku zeleninu (baby karotky, hrasok, kukuricku, prip. brokolicku - co spajza da). No a ked nestiham, tak len kus kus a v druhom hrnci podusim zeleninu zo sacka - taku kvalitnejsiu kupujem, tusim zn. Findus. Obed hotovy raz-dva, potom uz len polejem troskou olivoveho oleja, prip. nastruham nejaky emental, posypem bazalkou alebo oreganom. Matusko je take vdacne dieta v tomto smere, ze zje vsetko no a ja sa uz potom nejako zveziem s nim, celkom to chuti aj mne a je to aj zdrave 🙂 Neznasam totiz vystavanie pri hrncoch. Najväcsia sranda je, ze moj muz si mysli, ako ma strasne bavi varit, ked varim taketo prkotiny a ja to robim len a len preto, ze to nezabera vela casu 😀

dddanulka
16. máj 2012

Prečítala som si Vaše príspevky a musím povedať, že som si našla nejaké nápady. Ja zvyknem robiť cícerové lievance /vysúšala som polotovar - kúpila som ho cez internet v Bezglutik-u/. Tam som kúpila i trstinový cukor, ktorý je zdravší ako biely cukor. Používam ho na lievance a je výborný na trošku nezdravé jedlo: tvarohové alebo orechové slíže.

levandullka
autor
16. máj 2012

@dddanulka Popravde, navnadila si ma na zdravé lievance 🙂. Ja robievam tiež, ale zo špaldovej múky a pridávam do nich trochu ovsených vločiek 🙂. Chuť je úplne rovnaká ako pri normálnych lievancoch. Ale dnes som si povedala že u nás začne tvrdší režim a začnem variť naozaj zdravo! Veď zdravie je predsa prvoradé, no nie? A hlavne zdravie našich milovaných 🙂

mimi21mimi
17. máj 2012

@levandullka Nemala som čas prispievať do mojej oblubenej temy 😀
Co dnes varis? Ja som v poslednej dobe varila len narychlo alebo vecer, co bolo po ruke, lebo som mala strasne vela vybavovaciek.
Vcera sme mali len rajcinovu polievku s kapustou a na dnes som uvarila gulasovu polievku (nech chlapi nefrflu, ja to ani neochutnam 😀 ) a makové slíže.

mimi21mimi
17. máj 2012

@amima Ten kuskus ked varis, nie je taky strasne suchy? Lebo ja som ho minule robila malej so zeleninkou a nejaky bol suchy.... mne osobne to nechutilo a mala vyberala len zeleninu z toho.

levandullka
autor
17. máj 2012

@mimi21mimi Jeeeeeej, a ja som sa zlakla ze uz o moju temu nie je zaujem 😀. My sme prave teraz u rodicov na par dni (vlastne uz iba do soboty), takze varia nase maminky 😀. Ale ked sa vratime som pripravena zacat varit uz iba zdrave jedla... Najnovsie mam naplane vyskusat cicer a cous cous. Snad uspejem 😉
Ja inak milujem rajcinovu polievku, len priatel mi ju nezje... A gulasovu mi takisto nezje 😀.

mimi21mimi
17. máj 2012

@levandullka Ten cicer som robila - polievku, ale mne to nejako extra nechutilo, taka zvlastna chut, no mozno len nie som zvyknuta... a ten kuskus mi prisiel suchy strasne, ale dost mozne, ze som domrvila pripravu 😀

levandullka
autor
17. máj 2012

@mimi21mimi 😀 tak to si ma nepotešila 😀. Ale niečo vyskúšame.. Rada by som urobila hummus, len neviem kde sa tu dá zohnať sezamová pasta ☹. Skúšala si ho už ?

mimi21mimi
17. máj 2012

@levandullka U nas to maju v jednom bio obchode, Celi shop sa to vola, maju siet predajni, ale neviem, kde.. no snad na web stranke to maju. Inak podla mna to maju aj v inych obchodoch so zdravou vyzivou, tusim sa to vola tahini.
Chcem to tiez vyskusat, ale este nemam tu pastu. 🙂

levandullka
autor
17. máj 2012

@mimi21mimi Práve som ju hľadala na internete a dá sa kúpiť, myslím že cela je okolo 3,50€. Tu kde bývam, som obchod so zdravou výživou (bohužiaľ) ešte neobjavila, ale dnes sa chystám do BA, tak sa mi snáď podarí si priniesť nejaký úlovok, či už v podobe tahini alebo niečoho iného 🙂. Ak nezoženiem, tak si ju asi objednám cez internet. Iba dúfam, že nám hummus bude chutiť 😀.

mimi21mimi
17. máj 2012

@levandullka Názov tomu moc nezodpovedá. 😀 Žeby to malo chutiť.
Mne sa dnes malá vykašlala na makové slíže a dala prednosť gulášu, čo ona mäso veľmi nemusí, porazí ma 😀

dddanulka
17. máj 2012

@levandullka dávam ti za pravdu ! Aj ja sa snažím tých mojich nastaviť na zdravšiu stravu. Píšeš, že do lievancov pridávaš ovsenné vločky. Tie ja nepoužívam, som celiatička. Ak potrebujem použiť vločky, tak pohánkové, ryžové alebo kukuričné. Ak človek musí, vynájde sa. Ja som rôzne vločky použila aj pri obaľovaní mäsa /forma cestíčka/ alebo miesto strúhanky. Je to chrumkavé a výborné. Ale najlepšie to je, ak je to vysmažené na čerstvo. Ja sa snažím čo najmenej smažiť, ale niekedy neodolám.

amima
17. máj 2012

@mimi21mimi no, necham tam viac vody, ked to dovarim, ono to este popije tu vodu, potom to take suche nie je. ale ja hlavne zmiesam ten kuskus so zeleninou a stavou z nej a pridam trochu olivoveho oleja. Alebo ked mas mäsko podusene, tak zas so stavou z neho 🙂

amima
17. máj 2012

@levandullka joj, rajcinova, ta chuti u nas vsetkym, no maly sa zacal vysypavat z paradajok a aj z paradjkovej polievky a omacky ☹

amima
17. máj 2012

@levandullka prosim ta, este k tej tahini paste, som si kupila knihu od Bukovskeho - Hned to bude anjelik - a on tam stale spomina pri mnohych receptoch tuto tahini pastu - z coho to je?

mimi21mimi
17. máj 2012

@amima tak to musim vyskusat 🙂 zostalo mi pol sacku....

lilla244
17. máj 2012

@amima sezam

mimi21mimi
17. máj 2012

inak ja som nakupila v zdravej vyzive kase ovela lepsie a zdravsie nez detske typu Hami.... a malej to neskutocne chuti. doteraz mi ziadne nechcela a teraz spraskala spaldovu, ovsenu a psenovu.. estw nam kukuricna ostala....
muz sa zmieril s vyvazenou a zdravou stravou, ked chce nieco ine ide do McDonalda .... inak furt vypytuje pseno v mlieku s vanilkou . len keby sa mi to chcelo 20 minut miesat.

mimi21mimi
17. máj 2012

@amima sezamova pasta. maju ju v obchodoch so zdravou vyzivou.

amima
17. máj 2012

@mimi21mimi aha, vyskusam. diky. Inak, Bukovsky ma recepty typu - uvarime kuskus alebo uvarime pseno - no a postup chyba... esteze mame internet

levandullka
autor
17. máj 2012

@mimi21mimi Práve som sa vrátila z tej BA a mali tam tahini ale iba obrovskééééé balenie, tak som ho tam aj nechala 😀. Musím zohnať menšie 😀
To tak niekedy býva, aj ja zvyknem variť dve verzie a niekedy ma polovička prekvapí tým, že spapá moje a to čo som robila pre ňho zostane tak 😀

levandullka
autor
17. máj 2012

@dddanulka Ja som si na toto zvykla, pretože mi to zje aj priateľ ,ale super nápad s tým cestíčkom. Vysmážanému sa snažím vyhýbať aj ja, no niekedy dostanem takú chuť na rezeň, že sa tomu nedá odolať 😀. Hneď ako sa vrátime domov, vyskúšam tvoju verziu s vločkami 🙂

levandullka
autor
17. máj 2012

@amima Je to čisto z opražených sezamových semienok, čiže by to malo byť extra zdravé a duplom keď to odporúča Bukovský 😉. Ja tú jeho knihu nemám, pretože ešte nie som mamina, ale rozmýšľala som nad ňou už len preto, že sú tam zdravé jedlá, ktoré podľa mňa či už s menšou úpravou alebo aj bez nej môžu kľudne jesť aj dospelí 🙂

levandullka
autor
17. máj 2012

@amima Ja rajčinovú nerobím, kvôli priateľovi, jemu smrdí ☹. Ale práve dnes som ju jedla v jednej reštaurácii a bola úžasná (maminka robí ale lepšiu). A najviac ju milujem keď je v nej bazalka, trochu parmezánu a poprípade nejaká cestovinka, mňam! 🙂

mimi21mimi
18. máj 2012

@levandullka Ten Bukovsky sa dal jeden cas stiahnut na uloz.to ... ale neviem,c i to tam este je. Ja som to necitala, lebo si nemam kde vytlacit celu knizku a takto z pocitaca ma to moc nebavi....
Inak aj u nas mali tu pastu v takom pohari vacsom, preto som ju zatial nekupovala. Su vobec aj mensie balenia?

mimi21mimi
18. máj 2012

Čo budete dnes variť? Ja mam polievku brokolicovo-zemiakovú a nič viac. :-/

irsina83
18. máj 2012

Konecne dobra tema kde nebudem citat stale o kolacikoch a dezerikoch a pobodnych veciach 😅 ja mam morcaci gulas bez zahustovania len na troche olivoveho oleja. mnam 🙂

lili777
18. máj 2012

@levandullka ináč k tým francúzskym zemiakom. Tam sa väčšinou používajú tie nezdravé lacné salámy. skús kúpiť sojové parky, na trhu sú rôzne druhy, dokonca aj jemne zaúdené a sú fajn. opeč ich na kocky nakrájané na cibuľke a použi ako ten nejaký "zdravý" salám. Ja do francuzákov dávam aj zeleninu - trojkombináciu kukurica, hrášok, mrkva. Môj muž na mňa pozeral, keď som to urobila prvýkrát.

lili777
18. máj 2012

@mimi21mimi ako to robíš? to pšeno s vanilkou? ups možno to tu aj niekde je, len čítam tak nesystematicky🙂

lili777
18. máj 2012

Máte niekde nejaký tip, čo mám urobiť z pohánky? mám doma takú celú a ešte som s tým nikdy nič nerobila. Preto poprosím aj presný postup