icon

Hľadáte najlepší recept na bolonské špagety?

21. okt 2024

Ahojte, máte dobrý recept na bolonské špagety? Ďakujem

avatar
babushkaem
21. okt 2024

Ja mam taky svoj vlastny, mlete hovadie urobim na cibulke, tam cesnak oregano a bazalku, dam pomodoro a jeden pretlak. A spagety. A parmezan 🤣

avatar
sono2
21. okt 2024

Cibuľa mäso cesnak tymián dlho čakať potom víno, mlieko a paradajky.
Ak nechceš kombináciu s vínom, tak potiaľ ako je dlho čakať, čiže kým sa voda vypari, dáme 2 dózy zmesy na bolognske špagety v skle necháme prejsť varom chvíľu hotovo

avatar
michaela329
21. okt 2024

Ja teda davam aj zeleninu. Na olivový olej slaninka (ideálne tá Talianska, ale davam aj takú tú nakrájanú z Lidla a je fajn)cibuľka, cesnak, stonkovy celer, mrkva - veľmi jemne nakrájanú. Paradajky - čerstvé sparim a olúpem, ake kupujem aj v plechovke a nakrajam. Pre farbu dávam aj pastu alebo pretlak. Pridám mäsko, dobré červené víno, bobkový list a nechám osolené, okorenené žiť. Dochucujem tymianom, bazalkou - ale až keď dodusim.

avatar
rozculena
21. okt 2024

tradičný recept na originálne bolonské špagety (Bolognese), ktoré pochádzajú z talianskeho regiónu Emilia-Romagna:

Ingrediencie:
500 g hovädzieho mletého mäsa (ideálne aj s trochou bravčového mäsa)
1 stredne veľká cibuľa, jemne nasekaná
1 mrkva, jemne nasekaná
1 zelerová stonka, jemne nasekaná
2-3 strúčiky cesnaku, nasekané
800 g konzervovaných paradajok (alebo 500 g pretlaku z čerstvých paradajok)
200 ml suchého červeného vína
200 ml mlieka (prípadne smotany)
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
olivový olej
soľ, čierne korenie
bobkový list, tymián, oregano (voliteľné)
500 g špagiet
parmezán na podávanie
Postup:
Základná príprava zeleniny: Na strednom ohni si rozohrejte olivový olej v hrnci. Pridajte nasekanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a smažte do zlatista, asi 5-7 minút.

Pridanie mäsa: K základu pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho osmažte, až kým nezačne hnednúť. Mäso sa má opekať, aby sa uvoľnila chuť, nie iba dusiť.

Víno a paradajkový pretlak: Prilejte víno a nechajte ho chvíľu povariť, aby sa odparil alkohol a zredukovala sa tekutina. Potom pridajte paradajkový pretlak a dobre premiešajte.

Paradajky a koreniny: Pridajte konzervované paradajky (alebo čerstvé) a premiešajte. Ak používate čerstvé paradajky, nechajte ich povariť o niečo dlhšie. Dochucujte soľou, čiernym korením a voliteľne bobkovým listom, tymiánom a oreganom.

Dlhé varenie: Znížte teplotu a nechajte omáčku variť aspoň 1,5 až 2 hodiny, aby sa všetky chute krásne spojili. Občas premiešajte a podľa potreby pridajte trochu vody alebo vývaru, ak by bola omáčka príliš hustá.

Pridanie mlieka: Asi 20 minút pred dokončením pridajte mlieko (alebo smotanu) a jemne premiešajte. Toto je dôležitý krok v originálnom bolonskom recepte, ktorý omáčke dodá jemnosť a vyváženú chuť.

Uvarenie špagiet: Medzitým si uvarte špagety podľa návodu na obale. Špagety varte "al dente" – mali by byť jemné, ale nie príliš mäkké.

Podávanie: Na tanier naservírujte špagety a polejte ich bolonskou omáčkou. Na vrch nastrúhajte čerstvý parmezán.

Tip:
Bolonskú omáčku je možné pripraviť aj deň vopred, pretože odstátá omáčka často chutí ešte lepšie. Dobrú chuť!

avatar
zuzkaa1991
21. okt 2024

https://varecha.pravda.sk/recepty/jednoducha-bo...

Tuto robim uz dlho ľahká rýchla a chutna ;)

avatar
andrea2323
21. okt 2024

Ja robím dobré z kuchyňa Lidla recepty 🙂

avatar
nelka93
22. okt 2024

@rozculena robím podobne, až na to mlieko je najlepšia ❤️

avatar
arieska
22. okt 2024

toto sú moje a fakt sú skvelé. Chalanisko čo má u nás vyhľadánvanú reštiku ich raz ochutnal a povedal, že minimálne tak dobré ako jeho ak nie aj o kúštik lepšie 🙂

https://www.mimibazar.sk/recept/8951/bolonske-s...

avatar
rozculena
22. okt 2024

@nelka93 ja to nerobím,toto mi napísala umelá inteligencia 😀