icon

Idem prvýkrát piecť z kysnutého

15. júl 2022

Rozhodli sme sa, že si upečieme buchty, lenže doma mám len sušené droždie- práškové. Je to to iste? V recepte píše ,,čerstvé droždie"
Nie som kamarátka s varením, s pečením už vôbec, ale chcem skúsiť kvôli deťom, no to by bola katastrofa, kebyže sa to nepodarilo😅
Ďakujem

autor
15. júl 2022

Pripadne nejaké typy? Osvedčené recepty? Na nete je ich veľa, neviem si vybrať

avatar
katarinka89
15. júl 2022

Sušené je také isté droždie ako aj cerstve len teda v inej forme...nič s ním nepokazis, kopa žien používa len susene. Ja robím od oka cesto - preto ti presne dávky ani neviem povedať. Na nete je kopu receptov

avatar
marianarem
15. júl 2022

Ja bezne pouzivam susene drozdie, ovela viac ako cerstve a nemam problemy. Tak smelo do toho 🙂 Ja davam na cca 250g muky polovicu alebo 3/4 balicka suseneho.

avatar
simonah73
15. júl 2022

je to v podstate to iste, na to susenom je napisane na kolko kg muky to je. ja Ti velmi neporadim s receptom, ja robim kysnute od oka. ale mame radi kolac, ze cesto na plech (davam na spodok papier na pecenie) na to tvaroh vymiesany s kyslou smotanou, vanilkovym a krystalovym cukrom, trochou krupice, na to obcas dam marhule a posypat skoricovym cukrom.

avatar
mec321
15. júl 2022

Moja mama je aj vyucena kucharka, a co viem raz ked bola “kriza” a nebolo mozne zohnat drozdie tiez kupovala to v sacku, a uplne v pohode, len mozno trosicku horsie to islo, horsie sa s tym zaobchadzalo alebo ako by som to povedala.. ze ked clovek neni nauceny s tym robit moze sa stat ze uplne na 100% to nebude 🙂..

avatar
simonah73
15. júl 2022

ja pouzivam pekaren na cesto a teda rozdiel medzi cerstvym a susenym drozdim nevidim.

avatar
122laura122
15. júl 2022

susene sa pouziva orientacne v tretinovom mnozstve oproti cerstvemu sa mi zda.

avatar
saxana000
15. júl 2022

Ano je to to iste cca na pol kila muky teda polku kocky kvasnic.proste ak ides piect z kila daj dva sacky ak z pol davky daj len jeden. Pozor na teplotu mlieka kvasnice vyberas z chladnicky tak ti znizia teplotu zohriateho mlieka tieto maju teplotu izbovu preto aj mlieko zohrej menej nech nezabaris cajch..

autor
15. júl 2022

Dievčatá, dopadlo to katastrofálne 😪
Už keď som videla cesto, objednala som obed pre prípad, aby sme neostali hladní
Najskôr sa do pečenia pustím vtedy, keď na tuto tragédiu zabudnem...cca o 20-25 rokov🙏
Och tak by som si priala, aby ešte moja babička žila a naucila ma to😒

avatar
dusankomoj
15. júl 2022

Nevzdávaj to😊 ak chceš,dám ti recept,ktorý môžeš použiť na sladké aj slané a cesto je ako plastelína,nelepí sa a dá sa modelovať. A nekysne,iba za jazdy😊

avatar
dusankomoj
15. júl 2022

A toto je rovnaké cesto,iba bez cukru.

autor
15. júl 2022

@dusankomoj bola by som ti veľmi vďačná. Ďakujem

avatar
dusankomoj
15. júl 2022

1/2 kg hladká múka, 3dcl mlieko(1dcl na kvások+2dcl do cesta), 1dcl olej,1žĺtok(bielko ti zostane na potretie) 1ks kvasnice(je jedno či sušené,alebo čerstvé) trošku soli a cukor do kvásku asi lyžicka. Všetko poctivo odváž a zmeraj. Kvások=teplé mlieko+cukor+kvasnice. Cesto=múka,mlieko,žltok,olej a soľ(keď budeš robiť niečo sladké,tak daj podľa chuti cukor aj do cesta) pridaj kvások a vymiešaj(hákom v robote,alebo ručne) a naozaj vznikne cesto,čo sa nelepí a je ako plastelína. Kysnúť nemusí,urob rovno čo chceš(buchty,pletenky,pizzu...) a keď máš nachystané,tak zapni rúru na 180 stupňov a kým sa zohreje,tak cesto podkysne. Držím palce a daj vedieť skôr ako o 20r. 😉

avatar
freeze24
15. júl 2022

@dusankomoj prosim ta a ty davas kolko cukru ked robis sladke kolace?
Tie na fotke vyzeraju uzasne. Ako si dostala ten tvar? Dakujem

avatar
freeze24
15. júl 2022

Inak priznavam, tiez moc nie som kamoska s kysnutym cestom. Ked robim buchty alebo moravske kolace, cerstve su super. Ale na druhy den su suche. Dievcata cim to je?

avatar
petulda333
15. júl 2022

Ani ja som nebola kamoska s kysnutym. Potom som vyskusala buchty od bonvivani a boli mega skvele

avatar
dusankomoj
16. júl 2022

@freeze24 od oka🤗 cca 5 pol.lyžíc. Je to závin prerezaný po dĺžke(nie úplne do konca) a iba tak volne preložený. Neviem to inak opísať. Ale asi dneska upečiem a pošlem fotku. Inak aj toto je recept od bonvivani.

avatar
dusankomoj
16. júl 2022

@freeze24 každé kysnuté cesto je na druhý deň suché. Jedlé,ale čerstvé je čerstvé. Inak aj ja som na kysnuté cesto musela ,,vyrásť",staršia dcéra má celiakiu,takže pri nej som piekla minimálne a teraz mladší syn by jedol langoše,buchty a pod. aj denne.

avatar
freeze24
16. júl 2022

@dusankomoj ja neviem co robim zle, ale mne sa tie buchty nikdy tak pekne do vysky neupecu. Ostanu skor take nizsie bochnicky a tym padom su aj suchsie.

To by bolo super keby pridas postup s fotkami na ten kolacik 😘

avatar
nurielka
22. júl 2022

@dusankomoj dá sa to cesto pouzit aj na pizza slimáky? A dávaš polovicu droždia na 1/2 kg múky alebo celé droždie v kocke? ☺️ Ak odpíšeš budem vďačná. Vyzerajú úžasne.

avatar
dusankomoj
23. júl 2022

@nurielka celú kocku. Robím z neho všetko,iba prispôsobujem množstvo cukru. Sľubila som,že pridám fotky,ale v takomto vražednom teple sa mi nechce piecť.

avatar
dusankomoj
27. júl 2022

@freeze24 práve sa pečie,ale postup som odfotila.

avatar
dusankomoj
27. júl 2022

@freeze24 a takéto tučniaky narástli.

avatar
freeze24
27. júl 2022

@dusankomoj dakujem, mnaaam hned by som si dala, vyzeraju vyborne

avatar
nurielka
27. júl 2022

@dusankomoj vyzerajú perfektne, piekla som pizzove slimáky z toho receptu a fantastické. Ani kysnúť, len rovno robiť. Paráda.