icon

Je ázijská kuchyňa naozaj zdravá a chutná?

avatar
franko_
23. aug 2024

Prečo je u nás o Ázijskej kuchyni povedomie že je zdravá?

Viac nezdravú kuchyňu ako Čínsku som snáď ešte nevidel. a k tomu ešte, Kórejská a Vietnamská? Samá Ryža, a Rezance teda karbohydráty - z ktorých sa najviac priberá. Mimochodom ázijské chute sú celkovo divné. Na všetko dávajú karamel med sójovú omáčku ( sója mimochodom aj keď je v malom množstve zdravá u mužov znižuje hladiny testosterónu) vela soli. všetko je hnedé skaramelizované a nasladlé a všade ryža proste každé čínske jedlo chutí rovnako, každé čísnke jedlo je kópia iného čísnkeho jedla - či si kúpite to, alebo hento - všetko chutí rovnako. Ešte aj na maso dávajú karamel (ďalšie sacharidy). kuracina kačacina a husacina ale aj bravčovina to všetko je v Číne obľúbené. V niektorých provinciách jedia aj psy, opice a netopiere, alebo dokonca aj hmyz (ale stavim sa že aj ten chutí rovnako ako všetko ostatné a buď naň dajú karamel alebo sójovú omáčku). Čínania nevedia nič inovatívne vymyslieť, vedia len kopírovať - aj to zle, ešte aj vlastné jedlá kopírujú lebo všetky sú na jedno kopyto. Preto sú čínania a vietnamci takí nízki lebo stále jedina to isté, nutrienty si zničia teplom keď všetko karamelizujú.

PS: Japonská kuchyňa je viac zdravá (podobne ako Francúzka, Nórska a Islandská), lebo obsahuje veľa rýb a iných plodov mora - plných omega3 - preto sa japonci dožívajú vysokého veku, ale také jedlá ako suši tiež nie sú žiadna sláva - vpodstate sú to také jednohubky kde je namiesto chleba - iný sacharid ryža.

avatar
veronika_e
23. aug 2024

A kde kto kedy uviedol, ze je to zdrave? Ja to jem, pretoze mi to chuti a nie preto, ze si myslim, ze je to zdravsia forma stravovania.

avatar
fido69
23. aug 2024

@franko_ Tvoje znalosti sú veľmi veľmi povrchné. Nesmieš si zamieňať fast foodové bistrá s ázijskou kuchyňou. To má od seba hodne ďaleko. 😉

avatar
h2
23. aug 2024

@franko_ Kde si zobral, že je u nás povedomie, že je zdravá? Kto to tvrdí?

avatar
milanemila
23. aug 2024

No neviem v kolkych tebou spominanych krajinach si bol a jedol si ich kuchynu alebo to teda poznas z fastfoodu slovenskeho obchodaku 🤷🏼‍♀️
Napr jedla vietnamskej kuchyne obsahuju naozaj vela zeleneniny, japonci sa dozivaju priemerne najvyssieho veku (ziadne klobasky, slaninky, udeninky a rakovinky traviaceho traktu).
Rovnako nie je absolutne pravda, ze sa pribera najviac z karbohydratov. Pribera sa z kalorii a ak sa bavime cisto o vahe (nie zdravej vyvazenej strave), tak mozes od rana do vecera jest iba karbohydraty a schudnes ak budes v kalorickom deficite.
V juznej amerike jedia zas lamy a morske prasiatka, no a co? 🤷🏼‍♀️ jedla som to tam aj ja.

avatar
petracandle
23. aug 2024

@franko_ no zrovna napríklad vietnamská je veľmi zdravá. To je samá zelenina a bylinky. A čo je na ryži/ryžových rezancoch nezdravé? 😃
A neporovnávaj čínske (európske) fastfoody s reálnymi ázijskými jedlami. Evidentne máš o ázijskej kuchyni znalosti len z takýchto akože ázijských lacných bistier u nás 😃

avatar
danica2711
23. aug 2024

tak sme si prečítali tvoj názor na ázijskú kuchyňu, písaný tak agresívne ako by mal byť jediný platný. Predovšetkým by si si mala naštudovať viac p ázijskej kuchyni a začať navštevovať kvalitné ázijské REŠTAURÁCIE, nie stánky v obchodných centrách. Potom by si nemohla zadrieť takú hovadinu, že všetky čínske jedlá sú na jedno kopyto. A keď už tak bojuješ za zdravú stravu, všimla si si, že takmer všetky ázijské jedlá obsahujú veľa zeleniny, čo sa napr. o slovenských jedlách vôbec nedá povedať? Ale nech už je to akokoľvek, nikto ťa nenúti jesť ázijské jedlá, takže sa tu zbytočne zavzdušňuješ

avatar
3princezne
23. aug 2024

A napriek tomu je to strava stale zdravsia ako slovenska 🙂

avatar
fido69
23. aug 2024

@franko_ Skús mi ešte prosím vymenovať nejaké echt národné a zdravé jedlá nórskej a islandskej kuchyne. Ďakujem. 🤔

avatar
viestta
23. aug 2024

@fido69 stacilo by ak by vymenoval zdrave echt narodne slovenske jedla

avatar
diewcatqoo
23. aug 2024

Jaaaj, si mi narobil chute... zajtra idem na nieco vietnamnske, mnam.

avatar
mclissa
23. aug 2024

Toto pise niekto kto nikdy nejedol pravu azijsku kuchynu.
To co sa jedava v EU okolo nej urcite neslo.