icon

Je bezpečné konzumovať vajíčka nechávané vonku?

11. júl 2024

Baby, teplo udrelo na mozog a stala sa mi takáto vec. Mala som 2 balenia vajíčok vonku na linke, jedno plné, jedno prázdne a nejakým zázrakom sa mi podarilo prázdne schovať do chladničky a plne nechať na linke. Kezde tie obaly odkladáme (mame z rodiny domáce vajicka a obaly vraciame na výmenu), boli tie vajicka vonku asi 20-24h kým som to zistila. Je ešte bezpečne ich konzumovať? Ďakujem 🙂

Strana
z2
mima1608
11. júl 2024

@fantaghiro21 no tak to už sú trochu extrémy čo tu teraz dávaš.
Faktom je, že vajcia z dlhodobého hľadiska netreba skladovať v chladničke. Schválne som išla teraz pozrieť nejaké články. Suma sumárum - v lete pri izbovej teplote ostanú ok cca týždeň, v zime aj dva týždne. V chladničke vydržia najdlhšie - aj vyše mesiaca. Takže ak boli vajcia vonku necelý deň, tak salmonelu z nich autorka istotne nedostane.

fantaghiro21
11. júl 2024

@mima1608 vidis to, sama si is odpovedala 🙂vacsina nazorov tu bola, ze vajcia netreba vobec skladovat v chladnicke.
ako si si v clanku precitala, pri izbovej teplote vydrzia týžden. Este by trebalo zadelit, co je to izbova teplota leto/zima? ak sa pocita tých 20-22 st? Doma mam 26- 28st
To asi izbova telota nie je....
Niektorí maju sliepky, nekonzumuju vajcia vo velkom, tak 30 vajec urcite je lepsie supnut do chladnicky ako ich nechat pokazit ....
Ja sice sliepky teraz zatial nemam, ako dieta mavali sme a vajcia sme skladovali v chladnicke ... aj moje babky...

bbalin
11. júl 2024

Mne sa už tiež stalo, že som nechala vajíčka v lete mimo chladničky a bolo teplo, použila som ich pri pečení, ale boli ok aj výzorovo aj vôňou, na vajíčka na tvrdo by som ich ja osobne nedávala asi, skôr fakt v rámci pečenia pri vyššej teplote 🙂 ak ale nemáš doma nejako veľmi teplo, tak by nemalo vadiť, že neboli v chladničke a mohli by ísť aj na vajíčka na tvrdo

mima1608
11. júl 2024

@fantaghiro21 tak ešte raz - z dlhodobého hľadiska áno, majú byť v chladničke. Ak ich človek konzumuje hneď, tak nemusia. Ak izbová teplota v lete je okolo 22-23° a pri tej teplote môžu byť týždeň, tak pri 25° sa určite za cca 20h nepokazili. Aj keď teda tých 25° je tvoja dedukcia. Nevšimla som si, že by tu autorka uvádzala koľko majú stupňov, takže v konečnom dôsledku je táto celá diskusia bezpredmetná medzi nami. Podstatou diskusie ktorú založila autorka je, či sú vajcia ok - na 99.9% áno, sú. Stačí ti to takto? Pekný zvyšok dňa 😉

yanni
11. júl 2024

@cookie29 pressne tak. V USA ich umyvaju. My sme zili v Saudskej Arabii a tam to iste. Tam je v budovach vsade strasna zima, daleko pod 20 stupnov, a predsa je aj tak vsetko v chladnickach. Vajcia hlavne preto, lebo aj tam su umyte.

fantaghiro21
11. júl 2024

@mima1608 no vsak, spominala si tu svoju babku , obchody a ich skladovanie. Takže uz v uvode svojho komentaru si sa "odklonila " od diskusie (samozrejme, po jednom dni sa nemusi nic stat, ale ja by som tiez v tomto teple neriskovala- nakolko salmonela sa mozedrzat a "mnozit sa" na skrupine a lahko sa vajicko infikuje...)
Na internete sa pise " Ideálna teplota na skladovanie vajec je 4 – 18 stupňov celzia... (len tak prve co na mna vyletelo)
Takže neviem ake clanky citas . Z toho clovek moze usudzovat chladnicku /pivnicu
Ja veru si tie vajicka budem vždy ukladat do chladnicky . Tak a, ako to robili rodicia a mali sme sliepky, tak ako to robili moje babky a mali sliepky,,,,

joannita
11. júl 2024

Autorka, vazne ti stoji 10 vajec za nejaku infekciu a 2 tyzdne na infekcnom? Nechapem.
Keby nebolo vonku 35st napisem ti neries, ale v tomto teple by u mna leteli do kosa.
Nam sa stalo nieco podobne s masom, ano tam je vyssia sanca ze sa pokazi viem, a syn mi skoncil 2 tyzdne na infekcnom. Mal velmi vazne problemy, skoro to skoncilo velmi velmi zle.
Vyhod to do kosa.

isis234
12. júl 2024

podľa foto, môžeš ich použiť. Dávali sme vajcia do špajze. hmm, v bytoch taká možnosť nie je, môžeš ich dať do chladničky,
Skúška, či sa dá konzumovať.. Daj ho do pohára s vodou. Celé. Aj so škrupinou. Ak vajce začne plávať, vyhoď ho

jamidea
12. júl 2024

My vajicka neskladujeme v chlafnicke nikdy

zuzana76
13. júl 2024

@yanni ked sa vajcia umyju, umyje sa aj vrstva mucínu, ktora ich chrani pred vniknutím mikroorganizmov do vajca, a teda su nachylnejsie na pokazenie

yanni
13. júl 2024

@zuzana76 ja to viem

maciatkolulu
13. júl 2024

@isis234 myslíš,že to zaberá aj ako ukazovateľ salmonely?

isis234
13. júl 2024
maciatkolulu
13. júl 2024

@isis234 plávajúce vajíčko? Vážne? Bože môj..... No dobre. Teba je škoda. Mohla by si ísť pracovať niekde,kde by si sa uchytila,hygiena,napríklad. A špajzy sú aj v bytoch....

isis234
14. júl 2024

@maciatkolulu keď vajíčko pláva vo vode, tak ho treba vyhodiť. Je pokazené. Pochopila si?

maciatkolulu
14. júl 2024

@isis234 pochopila a keď neplava,tak proste nemá salmonelu,hej? 😉

Strana
z2