Je bezpečné použiť surové vajcia do polevy?
Dobrý deň,
Porodila by som o kuchársku radu. Hľadala som na internete recept na bielkovu alebo zltkovu polevu (chcem ozvláštniť koláčik). Len hlava mi neberie, ta poleva ide už na upečený koláč? To sa môžu jesť takto surové vajcia? 😃
Ďakujem
@princess59 jaj super dakujem za tadu, nemám skúsenosti s pečením takmer žiadne. A mám dietatko 1,5r , myslíš že môžem teda aj jej dat ochutnať?
Urcite nedavaj tak malemu dietatu
My zltkovy kolac bezne jedavame, ale mame sliepky, takze domace vajicka a vsetci sme dospeli a zjeme ho za jeden den
@lina169 ok ďakujem za radu 🙂
@princess59 tepelne upravene to rozhodne nie je. Ano, dava sa poleva na kolac hned po vybrati z rury, ale napriek tomu by som tento kolac malym detom nedavala
Zdravý dospelák by nemal mať s čerstvým vajcom problém.
Deťom by som nedávala. To keď už, tak z tých pasterizovaných ak je to možné.
Bud by som to zahriala nad parou na 70 stupňov, ale potom neviem aká bude poleva, alebo proste urobila inú.. Tiež mám osobne rešpekt voči surovým vajíčkam a nepoužívam ich, keď nemusím
@lina169 toto ľudia často hovoria, že majú domáce vajíčka. Ale ako to zabráni salmonele? Tá sa nachadza na povrchu vajce, býva v stolici sliepok. Pravdaže len u niektorých. Máte sliepky nejako vyšetrené veterinárom, alebo zaočkované proti salmonele? Viem, že napr.v UK sú sliepky proti salmonele očkované a ani z vajíčok z obchodu tam človek salmonelu nedostane. Pýtam sa úprimne, nerýpem.
čítala som, že sliepky vo velkochovoch sú všetky očkované proti salmonele, aj u nás. Takže osobne, aspoň z tohto hľadiska, by som verila viac kupovanym vajciam ako domácim, hoci sú aj čerstvé
Tak malemu dietatu by som nedavala 🙂)
ale surove vajicka su aj npr v tiramisu a teda este som salmonelu nemala 🙂 a to som si zvykla kedykolvek aj surove vajce rozbit, dat prec bielko a jedla zltko so solou 🥰

Áno je to OK, maj ich hlavné čerstvé. Tá poleva ide na horúci koláč v tenkej vrstve takže oni sú tepelne upravené. 👌