icon

Je maslo bezpečné po 5 dňoch v kuchyni?

17. nov 2024

Potrebujem poradit.. V utorok som kupila maslo a nechala som ho na kuchynskej linke. Dnes z neho peciem kekse, a prave ho slaham s trstinovym cukrom a pride mi, ze ma velmi vyraznu maslovu vonu. Chutovo mi pride uplne fajn. V kuchyni (okrem toho ked varim) mame vzdy pod 20stupnov..
Myslite, ze je to maslo v poriadku a bezpecne na konzumaciu?

Strana
z2
johanka21
18. nov 2024

Maslo je určite v poriadku, ale neviem, či aj na pečenie. V niektorých receptoch uvádzajú, že maslo má ísť do cesta úplne studené, moja kamarátka zase, keď som jej dala môj osvedčený recept, kde pridávam studené maslo, tak mi vravela, že sa jej koláčiky v rúre veľmi roztiekli, ale priznala sa mi, že tam dala roztopené maslo, lebo sa jej nechcelo to cesto s tvrdším maslom miesiť. Čiže myslím, že tá izbová teplota tomu nevadí, veď aj moja stará mama vyrábala kedysi doma maslo a mávala ho v komore, ale závisí od toho, čo ideš piecť.

domak2
18. nov 2024

Tie maselnicky pracujú na princípe minimalneho prístupu vzduchu. Ak bolo to maslo originál zabalené nemalo by mu byť nič. Ale samozrejme ze aj maslo sa vie pokaziť, má síce 82% tuku ale to znamená ze tam je stale 18% na pokazenie.

simca06022011
18. nov 2024

Za mna = maslo nie je olejovy vyrobok, ale mliecny = patri do chladnicky. Da sa skladovat vonku,a le jeho trvanlivosť tym padom ide prudko dole. Ano kedysi babka moja mala vonku maslo,ale nikdy takto skladovane napr nejedla, doniesla z masla, odjedlo sa, ale to co ostalo uz islo na cesto/na pecenie cez vikend. Ja si to neviem predstavit, lebo uz ked zabudneme a je to maslo vonku napr. pol dna, je ine, ak dlhsie, tak az pachut chyti..
Toto by som asi skusila a uvidela co z toho bude.. a nabuduce, skladovala maslo tak ako sa ma.. ani v obchodoch maslo nevidno vylozene len tak v ulickach, z nejakeho dovodu.. ;)

Napr. z netu:
Skladovanie masla na kuchynskej linke pri izbovej teplote
Ak skladujete maslo na kuchynskej linke, mali by ste ho skonzumovať do jedného alebo dvoch dní. Inak hrozí, že sa maslo pokazí a to najmä, ak teplota vo vašej kuchyni presiahne 21 stupňov Celzia. To sa môže jednoducho stať najmä počas teplejších dní. Túto dobu spotreby však môžete výraznejšie predĺžiť, ak vaše maslo budete skladovať v tesne uzavretej nádobe alebo v maslovom zvone. Tak vaše maslo zostane mäkké a ľahko sa rozotierateľné a zároveň ho nebudete nútení po dvoch dňoch vyhodiť medzi odpadky. Ak skladujete vaše maslo pri izbovej teplote správne, vydrží 5-7 dní.

A len tak dodam, ze ten francuzky zvon, ma cast, kam ide studena voda, cize chladi...

autor
18. nov 2024

@simca06022011 dakujem! Piekla som z neho, chutili kekse a po 24hod sme prezili. Uz maslo ale na linke viac ako cez noc nenecham pre istotu 😬

klotildabazarik
18. nov 2024

Nie okamžite ho vyhod🙄mna jebne zo su tie zeny fakt take sprosté 😂

Strana
z2