icon

Jedálniček na týždeň pre dve osoby za 50 eur: Tipy a nápady

29. jan 2024

Ahojte, dávam si výzvu: denné menu na týžden (po-pia) za 50 eur na 2 osoby. Máte nejaké tipy? Vďaka 🙂

Strana
z5
subartic
1. feb 2024

@lavender94 ja si napríklad tiež myslím že ľudia v minulosti žili zdravšie ako dnes. Striedma strava a veľa pohybu . Ľudia sa dožívali aj vysokého veku , moja babka 94 rokov, druhá 87. Môj otec má 77 rokov a jeho ovocím boli jablká a zeleninou mrkva a kvasená kapusta ., maso dvakrát do týždňa, veľa fazule a šošovice, zamiaky . Prednostne prichádzali o zuby lebo nebola taká dentálna hygiena.
Dnes keď vidím maliny v zime, čučoriedky v zime a ostatná zelenina čo sa bežne pestuje v jarnom a letnom období si myslím svoje a ešte ľudia čo to konzumuju sa tvária ako sa oni zdravo stravujú . Nestravujú .

subartic
1. feb 2024

@lavender94 minulý týžden som si bola pre výsledky na preventívke , cukor aj cholesterol mám dobrý , aj ostatné krvné parametre, mám síce zvýšený tlak , ale ten je sprievodným javom obdobia v ktorom sa nachádzam . Cez zimu nakupujem minimum ovocia aj zeleniny - tu len koreňovú , nekupujem žiadne mangá , ananásy, čučoriedky ani mainy, jedine banány a mandarinky. Robím šaláty z kvasenej kapusty, kozumujeme nakladanú kapustu + cvikla + chren , ja aj deti .

liusa82
1. feb 2024

my minieme každý týždeň tak 50,40 eur na potraviny ako nákup.Sme dvaja a ešte aj to nezjeme ked sem tam navarím a vyhadzujeme.Teda to vyhadzovanie myslím že nepojeme.Ešteže mám mačku a susedovho kocúra čo dojedá😀 to sa takto nedá povedať.Ono záleží akí ste jedáci

lavender94
1. feb 2024

@subartic ja mám zas v okoli ľudí (vo veku mojich starych rodičov), ktorí zdraví nie su ani náhodou, striedmosť bola možno generáciu pred tým, kedy ľudia nemali čo jesť ale moji starí rodičia 70tnici su poväčšine naozaj ľudia s nadváhou, metabolickým syndrómom a nezdravým vzťahom k alkoholu. Áno, dá sa povedať, že keby dnešní ľudia žijú viac ako naši predkovia, budú zdravší. Hlavne kvôli tej striedmosti a pohybu, to s tebou plne súhlasím. A si myslím, ze sa nám darí prinavracať aspoň v mojej sociálnej bubline k tej striedmosti. (Ok teraz som sa zamyslela, tak naozaj asi len v mojej bubline viz tlste deti s heslom jesť treba všetko, čistá voda je pre chudobných -hej to som počula). Takže áno, súhlasím s tebou, že tento aspekt naši predkovia mali výborne vyriešený dobou a okolnosťami a boli vitálnejší. Ale určite to nebolo kvôli tomu, že jedli len zemiaky a pšenicu. To tak bolo skor pred 200 a viac rokmi, kedy sa ludia naozaj nedožívali veľa, lebo boli podvyživení a zrobení na smrť. Generácia prvej polovice 20. storočia podľa mňa nemala až taky zlý jedalnicek. Veľa ľudí chovalo, pestovalo, čo sa dalo, takže tá strava boli síce chudobná, ale nie len o sacharidoch s trochou slaniny.

lavender94
1. feb 2024

@subartic my tiež jeme prevažne sezónne, ale mám rada bobulové ovocie, v lete si niečo napestujem, ale keď dojde, necakam na sezónu a kúpim si mrazené. To iste aj iné druhy ovocia. Nie som zas taká ortodoxná a dám si na čo mám chuť, aj keď to znamená kúpiť si jeden dva krát do roka ananás, či mango. Inak ja to mám tak podvedome, že v zime mám na ovocie a zeleninu menej chuť a musim sa občas aj prinútiť.

subartic
1. feb 2024

@lavender94 môj otec je narodený v roku 1947, mama 1953, otec neberie žiadne lieky , má okrem jedného zubu všetky, mama berie jeden liek na tachykardiu a chrup už taký dobrý nemá . Obidvaja sú vitálni, chodia po horách , netreba im upratovať , variť a ani sa o nich starať, naopak ešte mi aj postrážia bez problémov 6 ročného syna. Obidvaja majú pomerne veľa súrodencov a všetci žijú v dobrom zdraví . Ja mám skôr obavu ani nie tak o dnešných 40+ ale o nižšie ročníky , vo veku mojich detí . Doma sa aj rodičia snažia , niektorí nie , niektorí áno a niektorí až moc , ale len čo sa dieťa dostane k peniazom tak sú to čipsy, cola a čipsy a hambáče z nemenovanej fastfoodovej predajne. Deti nešportujú , nebehajú po vonku ako napr. moja generácia , narastá obezita u detí aj teenov a aj už u mladých dospelých . Cukrovka je na vzostupe , pričom cukrovku druhého typu vo veku mojich rodičov sa vyskytovala podstatne menej . Zemiaky a pšenica boli súčas´tou našich životov roky rokúce, lepok u zdravého človeka z môjho pohľadu mu nijako neškodí , zbytočne sa sa rôznym vylúčením scitlivujeme , rovnako tak bielkovina kravského mlieka , kto má intoleranciu alebo alergiu nech vylúči , inak je úplne absurdne dodržiať bezlaktózovú a bezlepkovú dietu ak som zdravý jedinec.

subartic
1. feb 2024

A teda aby som napísala aj priamo k téme , osobne si myslím že dvaja ľudia sa cez týždeń dokážu prestravovať , nebude to síce žiadne eldorádo ale ani katastrofa .

mihula
1. feb 2024

@petka552 prečo každý deň nová polievka ?Hadam nevaris pól litra.Uvarim na dva dni a tam sa šetrí či?

lavender94
1. feb 2024

@subartic čo ja si tak všímam, tak keď tie deti maju aktívnych rodičov, tiež su aktívne. Jasne, neplatí to vždy. Ale keď su deti nútene do športu a rodičia to sami maju na háku, moc to nemotivuje. Vidím to ma sebe. Nikdy som k tomu nebola vedená a nebaví ma to. Vyslovene som si musela vytvoriť návyk za účelom lepšieho zdravia. To s tým lepkom s tebou 100% súhlasím. Nožík sa mi vo vrecku otvára keď vidím, že sa niekto snaží vyraďovať lepok alebo laktózu lebo to čítal u nejakej influencerky. A teda obdivujem starých rodičov, moji su katastrofa oproti tvojim, klobúk dole

denkatn
1. feb 2024

@lavender94 vela ludi malo strumu, to je choroba ked chyba jod. odvtedy pridavame jod do soli.

lavender94
1. feb 2024

@denkatn no to viem. Trošku mi ušla súvislosť tejto informácie s tým čo som písala

denkatn
2. feb 2024

@lavender94 prepac mozno som sa zamotala k diskusii, chcela som len tym co pisu ze ludia sa v minulosti stravovali zdravsie povedat, aby si to neidealizovali, samozrejme jedli menej sladkosti, mozno aj menej masti, ale o zdravom zivotnom style sa minulosti tiez neda hovorit, lebo vela ludi nedostalo tie latky ktore potrebovali. preto by sme sa mali pozerat do buducna, co my potrebujeme v strave a od predkov si brat len niektore veci za priklad, nie vsetky.

lavender94
2. feb 2024

@denkatn súhlasím

Strana
z5