Jedálniček na týždeň pre dve osoby za 50 eur: Tipy a nápady
Ahojte, dávam si výzvu: denné menu na týžden (po-pia) za 50 eur na 2 osoby. Máte nejaké tipy? Vďaka 🙂
@lavender94 tak var v mensich mnozstvach a ak ostane ja napr posuvam susedovi co nema
ak by som jedla trojdnove davam sa tyzden dokopy a takych ludi je vela co ma problem s histaminom (nasi tiez takto varilindva tri dni dojedalo sa a teda v dospelosti mam ridne problemy s histaminom
toto je za mna zle setrenie
Rada sa inspirujem radami bab, ja by som to za 50€ na tyzden teda nedokazala.
@mamina7070 toto ja nerobim v rámci šetrenia, ale variť každý deň u nás nehrozí. Sice ma to baví, ale nie tak aby som to robila každý deň.
@mamina7070 toto ja nerobim v rámci šetrenia, ale variť každý deň u nás nehrozí. Sice ma to baví, ale nie tak aby som to robila každý deň.
@lavender94 ani mna to nebavi kazdy den varit, ale dcera ma tiez ten histamin, ten sa vytvara v starsich potravinach a kedze sa to vopred neda vediet, tak tiez radsej varim vzdy cerstve a ked nedojeme, zamrazim a to je potom pre muza, v plastovej krabici zmrazene, ked niekam cestuje, alebo pre mna ked som sama, ale malej to nedavam.
@lavender94 ked musis tak musis ja uz proste bud cerstve alebo potom radsej suchu veceru
proste zdravie je len jedno
Tak za 50 e na týždeň sa možno dá navariť tak, že nebude človek hladný. Ale ani náhodou sa nedá navariť zdravo. Ja len keď zeleninu spočítam čo denne zjeme, tak som pomaly na tých 10 eurách 🙄.
@barborachors moj ma 100kil, svalnac,posiluje, potrebuje bielkoviny, s palacinkami by ma poslal do riti 😁 ja taktiez, cvicim, palacinky jem vynimocne ako dezert... Nemozem tvrdit,ze by sme mali roztiahnute zaludky 🙄
Napriklad spenat s vajickom. Vyborna vecera, ked navarim naje sa rodina plus ja mam obed v praci. Kapustove fliacky, hrachova polievka, domaca pizza (1kg muky, to mas na dva dni ktomu niaka syta polievka)
@mamina7070 keď mi to cely život nevadilo, nevidím dovod to robit preventivne. Hit nemam a hit dietou by som si tu citlivosť akurat tak zvýšila. To je to iste ako keď niekto vysadí lepok lebo to niekde čítal a keď ho nasadí, tak mu je zle lebo si vytvoril intoleranciu. K čomu je to dobre? Aké to ma reálne zdravotne benefity pre človeka, ktorý nemá gastro problémy a nie je na špeciálnej diéte?
@lakebabe neviem si predstavit ako by si mohla zistit, ci som jedlo uvarila alebo zohriala, len podla chuti..
@evelynka86 garantujem ti , ze to vieš aj chuť aj pach je iná a spoznám to aj v restike. Bohužiaľ ma napína aj pri ohrievani jedla z toho pachu,takže u nás sa to nikdy nerobilo. Moja mama nemala problém variť každý deň niečo čerstvé a ani ja nemám. Príde mi to uplne normálne. Neveríš predsa každý deň sviečkovu. Obyčajný kuraci steak so šťavou a ryža sa sa urobiť za 30 minút.
Riešite tu blbosti, zohrievanie, bambina, kalórie a podobné žvásty, ale konkrétne jedlá neradíte. Autorka podľa požiadavky asi ťažko rieši každú kalóriu, žeby nevedela, čo so sebou aby náhodou nepribrala gram a pol.
Ani nepíše, že sú histaminici a nesmú prihrievať jedlo, zato, že podaktoré máte žalúdky precitlivené jak Bohušova Irenka iní nemajú. Ježiši, taká dobrá téma a zase plno drístov od veci.
@drahomirrra prosím ta co je dobre na téme ako si zničiť zdravie a žalúdok pri varení najlacnejsich jedál sveta a dzgat sa nekvalitnými surovinami a ničiť telo sebe a deťom. Za 50 eur kvalitné jedlo nepokryjes. Len bežné ovocie a zelenina na týždeň nás stojí viac. A to hovorím o sezonnom. Kde sú kvalitné mliečne výrobky mäso prílohy pečivo
@lakebabe Možno sú tu baby, čo vedia z takej sumy navariť aj zdravšie. ktovie.
@drahomirrra to je možné, ale vždy bude čosi chýbať .Varím fakt ekonomicky, nekupujem kraviny sladkosti atď, ale jedlo išlo strašne hore všetko ,od vajec po mäso a ovocie zelenina ani nehovorím. Navarit sa dá aj za 50 eur, keď musíš aj z 30, ale aky kvalitný to bude jedálniček o tom pochybujem.
@drahomirrra asi si necitala celu diskusiu, ale bolo tu poradenych x konkretnych jedal.
konkretne ja som radila aj lacne, ale zdravsie alternativy.
ty si poradila co ?
@nyusika Ja som jasne napísala, že ja by som z 50E nedokázala variť, ale rada sa inšpirujem radami. Fakt ma nebaví ešte aj v téme lacných jedál čítať o kalóriách, fakt to už podaktoré dobre preháňate.
@drahomirrra tak namiesto hejtovania citaj a najdes konkretne typy
@lakebabe lenže niekto nemá inú možnosť, musí sa do tej sumy zmestiť. Takže ak nemáte čo k veci baby napísať, tak nepíšte nič. Je kopu rodín a samoziviteliek, co proste musia. Nikde nie je napísané, že vy zrovna jete zdravo, hoci si to mnohé myslíte. Lebo máte plne chladničky nadupanej zeleniny a chemického ovocia. Ach tieto predbiehacky kto je zdravšie a kto ešte zdravšie.
@1fifinka1 to nie sú predbiehacky ovocie a zelenina sa jest má, takisto pestrá strava,
na tom nikto nič nezmení.
Zial stále veľa žien vari same múčne jedla, kysnuté cesta a lacne masove polotovary a potom su plne cakarne na alergologii a na gastre. To je realita.
Logicky keď nemá na to peniaze, bohužiaľ prežije aj z 50 eur, keď nemáš čo jesť prezijes aj týždeň na wifonkach, ale dávať niekomu jedálniček za takú sumu nemá logiku. Nikto nevie pre koľko osob na koľko chodov a o konečnom výsledku sa dá akurát pochybovať ci mali normálnu stravu.
@lakebabe zhodneme sa asi na tom,, že ovocie a zelenina je zdravá len taka ktorú si vy pestuje doma. Ostatné sú sračky (myslím, rôzne markety a akože farmy kde striekaju všetko). Takže ak nemáš doma zo záhrady svoje vypestované kde vieš čo ješ, nikdy nemôžeš tvrdiť ze ješ zdravo. Ja mam svoje ovocie, zeleninu, nie všetku, svoju bravčovinu hovädzinu, králika, sliepku, vajíčka, vlastne kozie mlieko syry atď. Viem, co jem. Všetko čo kúpim inde, o tom môžem len polemizovať a hádať, ako to bolo chované, pestované. Vadí mi, keď sa tu prezentuje ako 20kg ovocia a zeleniny zo supermarketu za brutálne zdravé. A ešte raz, sú rodiny, ktore tak vyžiť musia a preto si chcú poradiť. Na tom nič zlé nie je. A netreba im dávať nálepku, že jedia odpad. Na to pozor.
@1fifinka1 nikto tu nepovedal slovo odpad a zas vy robíte to isté pohŕdate akýmkoľvek jedlom ktoré si nevypestujete sama. Žiaľ aj ľudia čo bývajú v meste musia niečo jesť a nemá každý vypestovať si sám. Predstavte si ze sa da kúpiť mäso aj od chovateľov kvalitné mäso a takisto ovocie a zeleninu. Nebýva každý na samote kde si môže chovať kravy a sadiť zemiaky
@lakebabe Ale toto nehovoríš pravdu. Predkovia žili skutočne zo základných potravín. Múka, zemiaky, masť, kapusta.. Mäso bolo doslova vo sviatok. AK vôbec. A žiadne gastrá, ani alergológie. Takže pes je zakopaný niekde inde.
@lakebabe nepohrdam nikým, ale nevyhlasujem, že sa stravujem zdravo keď neviem ako to bolo chované a pestované. Aj ten z dvora ti povie, že je to bio a nakoniec sama zmeska a chémia. Tu sa len všetci hrdia koľko kupujú zdravých veci, nikde nemá nikto záruku, že sú zdravé. Zbytočná diskusia. A furt sa odsudzujú ľudia, co jedia múčne, chápem wifonky, chápem fast food, chapem veľa veci, ale tu sa razí, že kto minie viac na stravu stravuje sa zdravo. Kto malo musí jest nezdravo. Je to blbosť.
@drahomirrra pes je zakopaný v tom, že za posledných 80 rokov pribudlo okolo 100 000 rôznych syntetických látok, na ktoré nie sme prispôsobení. A naše organizmy sú atakovane z každej strany, voda, pôda, vzduch, tým pádom všetky potraviny, už ani nehovorím o mikroplastoch, hormonoch a podobných fajnotkach, stres, žiarenie , málo prirodzeného pohybu, celkový otrasný životný štýl. Takže nám naozaj nestačí hrsť kapusty 3x do týždňa a zvyšok kromple a múka. Už ani nehovoriac o obsahu vitamínov v dnešnej zelenine a ovocí. Takže aby sme pokryli potrebu, musíme toho zdravého zjesť podstatne viac, ako naši predkovia. A ani vtedy to nebolo také ružové, ako sa všeobecne hovorí. Ľudia sa dožívali podstatne menej rokov a stačí sa zamyslieť len nad takým stavom chrupu, kde už 50-nici boli bez zubov. A to väčšinou z jednostrannej stravy chudobnej na vitamíny.
@drahomirrra zemiaky az po objaveni ameriky, takze poslednych 500 rokov, aj muku mali bielu v stredoveku len bohaty, takze nevieme ci sme naozaj na taku stravu prisposobeny. v telke davaju o tej dlhovekosti, ze v Kostarike jedia z kukuricnej muky nekvasene placky a vela fazule a vtedy sa dozivaju 110 rokov. takze ako ludstvo nemame podla mna uplne preskumane a nikto nemoze uplne povedat co je zdrave, len porovnavat ze zdravsie od nezdravsieho. napriklad alkohol urcite nici mozgove bunky, takze ak niekto je vela zeleniny zo svojej zahrady, ale pije, tiez nic moc zivotosprava. preto kazdy sa ma zamerat na seba a neodsudzovat druych a stravovat sa podla svojho svedomia s ohladom na svoje zdravie.
@drahomirrra ale teda, nasi predkovia rozhodne zdravi neboli.
a zemiaky nepatrili k tomu, co jedavali najcastejsie
@drahomirrra naši predkovia sa dožívali docela nízkeho veku, keď by sme išli napr do blízkej minulosti a pozreli by sme sa na jedálniček našich starých rodičov, tiež to nie je zrovna výhra s tým zdravím. Všetci pomaly cukrovkári, kardiaci, vysoký cholesterol. No zo zdravej stravy to asi nemajú. A pri živote ich drží len pravidelná liečba, keďže väčšina z nich si odmieta že ich strava nie je zdravá. A chlácholia sa presne týmto. Je to naše jedlo, jedlo sa to tu odjakživa a ľudia boli zdraví. Čo na tom, že umierali v 50ke

@mamina7070 nie každému to robi zle, mne napriklad vobec, som tak aj s můžom naučena od rodicov. Vacsinou varim na dva dni, ale ked toho vyjde viac, čo to mam vyhodiť?