Jedlá na internát - obmedzené možnosti
Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, či mi neviete poradiť nejaké chutné jedlá. K dispozícií je len mikrovlnka, chladnicka, mraziak a kanvica. Prípadne nejaké pomôcky, kt nie su elektrické. Da sa z toho vobec niečo zmajstrovat?
Veď si vygoogli recepty mikrovlnka, inšpirácie sa tam dá nájsť dosť.
@lady083 Teraz som pozerala ten miomat a vyzera to dost dobre. S tym by som možno oklamala kontrolu, ze to je len lepsia kanvica. 😄 Len ta cena je dost draha ale inak možno použiteľny napad.
Nemate v blizkosti este nejaku inu skolsku jedalen nemocnicu domov dochodcov? Mozno aj tam by som sa opytala, ci by som nemohla odoberat obedy vecere, ak ozaj nic tak miomat moze byt super pomocnik, keby ozaj nebol nikto ustretovy asi by som sla k obvodnej po papier na dietnu stravu, ktoru si musim pripravit lebo nekupim, ja som celiatik a teda v beznej skolskej jedalni by som sa bez ochotnych kucharok nenajedla, to je mi vsak uz proti srsti celkom, musiet vymyslat klamstva, aby clovek mohol jest😫
Ja som sa istú dobu zdržiavala dlhé dni v štúdiu kde som raz za čas aj prespala lebo buď sme nahrávali alebo som niečo proste potrebovala namakať, tiež som sa musela vystravovať bez dvojplatničky, podarilo sa mi dosť veľa vecí uvariť an toastovači, možno to by ti prešlo? Taký ten čo majú v Lidli s rôznymi nastavcami na grilovanie a tak. Som si opiekla klobásky, steaky, zeleninu som grilovala atď atď, ak by si mala takú možnosť využi, prinajhoršom sa na kontrole ohradiš že veď to nie je platnička a možno obideš len s varovaním 😃
inak ak nemôžeš ani to, tak si vieš napríklad napariť v mikrovlnke rôznu zeleninu, prepichaš s vidličkou aby mala odkiaľ para unikať, dáš to na 10 minút a máš navarené, k tomu nejaké rýchlo variace cestoviny (najlepšie ryžové "čínske") ktoré uvaríš len tak že zaleješ horúcou vodou a zakryješ. Pestuj si na okne bylinky, veľmi ti to pomôže s chuťou jedla aj keď si uvaríš len obyčajnú vifonku. No a potom ešte moja srdcovka - síce nezdravý polotovar ale párkrát do mesiaca ťa môže zachrániť- zemiaková kaša v prášku. Tiež instantné jedlo, predáva sa to v kelímkoch a je to maximálne mňam a zasýti. Vifonkam sa skús vyhnúť ak sa dá lebo je to veľmi nekvalitná strava a narobíš si problémy.
A určite je dobrý nápad ak ideš domov na víkend urobiť si meal prep, rozmyslieť čo chceš cca cez týždeň jesť (kľudne sa inšpiruj aj jedálny listkom nejakej inej školy) dopredu si navariť a namraziť po jednej porcii (aby si sa aj odniesla aj zmestila všetko do mrazničky), potom to len rozmrazíš ohreješ a máš vybavené. Oplatí sa kúpiť napríklad celé kurča, naporcovať na prsia, krídla a stehná, z trupu urobiť vývar, prsia môžeš na všelijaký spôsob, krídla ugrilovať, stehná opiecť alebo na smotane a ešte to máš aj v rámci študentského rozpočtu.
navarit doma a doniest zamrazene/zachladene/zavarene na par dni ti to staci ak mas taky apetit ale teda nevidela som na intrakoch vyvarat nic extra zlozitejsie ako spagety a pod. 2 varene jedla na intraku je teda dost, ekdy to ako chces stihat? :D ved naobed sme sa tam ledva vracali, vecere casto sa vonku bagetovali (priapdne naopak)... a to jedalen bola vymakana, ved tam chodili jest aj z okolitych domov ludia/dochodcovia a objednavalo sa z viacerych jedal, skor to vyzeralo ako take svedske stoly nie ako skolska jedalen.
Naozaj, par dni vydrzis, jeden dva dni donesies z domu, potom okolo intraku urcite su obchdoy, kupis nieco/ohrejes, donaska/menu/hocico a samozrejme jedalen. V pripade nutnosti ten mrazak ale to predpokladam, ze nebude nejaky velky a bude pre xy dalsich ludi. Tak ako chladnicka.
Spotrebice samozrejme nedovolia mimo kuchynky, bezpecnost proste musi byt,plus elektrinu niekto za to musi platit. V zivote som nezazila kontroly "prachu a poriadku na VS intrakoch", ale to som asi divna no... :D
A do mikrovlnky dostat rozne riady na varenie/parenie (vid tuppleware, maju aj recepty) ale teda ak to nevyuzijes, menej ta vyjde menu :D
Akože milé dievčatá, radšej budem hladná ako by som si mala kupovať tie chemické polotovary do mikrovlnky
Manžel si kupuje hlavné jedlá vakuovo zabalené v Lidli a chváli to.
Pohladaj, ci nenajdes vitakraft iq. Je to velmi podobne miomatu. Pred vela vela rokmi som to kupila za polovicnu cenu miomatu. Ja mam starsi typ miomatu (nie je raw) a vitakraft a vari to rovnake polievky. Len pozor, vari to cca pol hodinu, tak snad Ti cez tie polhohodiny nedojde kontrola. A potom to strc do postele alebo do skrine za oblecenie, a neuvidia to. Drzim palce!
@slawka38 a urcite sa to na internate nesmie pouzivat.
Asi sa radsej poobzeraj aj po moznostiach okolo. Napr verejne dostupny bufet na Gondovej (fif uk) mal denne v ponuke vzdy inu polievku, vela bab si k tomu kupilo pecivko a tu plnu misku polievky za smiesnu cenu a vybavene. Aj celkovo v meste si predsa mozes kupit v nejakej menuckovej restike/vyvarovni polievku/jedlo do obedara a mat na dva dni, v skolskej jedalni si tiez mozes kúpiť porciu navyse do obedara a dat do chladnicky.

Skusim popozerat tie polotovary do mikrovlnky.
Na vikend chodim samozrejme domov. Budem si bravat obed na pondelok, že si prihrejem. Ale jak sa poznam tak urcite to zjem uz v nedelu vecer, lebo som velmi zvyknutá na varené.